«Ου φονεύσεις» η επιστροφή του Πάνου Κοκκινόπουλου στη φύση

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

22:25:55,11/14/2018

Κορδέλα εγκλήματος και αστυνομικός

H δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για τη νέα σειρά του Πάνου Κοκκινόπουλου

Θεωρώ τον Πάνο Κοκκινόπουλο το «βασιλιά»  του αστυνομικού θρίλερ και του σασπένς στην Ελληνική τηλεόραση. Είναι εκείνος, ο οποίος σκηνοθέτησε την πρώτη σειρά τέτοιου είδους στην Ελλάδα, την κλασική «Ανατομία ενός εγκλήματος», η οποία ακόμα και σήμερα πόρρω απέχει από κάθε άλλη σειρά τέτοιου είδους.

Περίμενα εναγωνίως την έναρξη της καινούργιας σειράς του,«Ου φονεύσεις», ως την ελπίδα για την επιστροφή ενός μεγάλου σκηνοθέτη με επεισόδια, τα οποία θα συγκλονίσουν το τηλεοπτικό κοινό. Ανέμενα αυτή τη σειρά ως την επιστροφή μίας μοναδικής θεματολογίας τα Ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα.

Όμως, με μεγάλη λύπη, διαπίστωσα πως ο παλαιός καλός Κοκκινόπουλος της «10ης Εντολής», του «3ου νόμου», του «Κόκκινου Κύκλου» δε μπορούσε να με συγκλονίσει πια όπως παλιά.

Αυτό που παρατήρησα στα τρία από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς  και μου έχουν δημιουργήσει όχι και τόσο θετική άποψη είναι ρηχοί διάλογοι, γκρίζο σκηνικό και εξέλιξη επεισοδίων που σου αφήνουν μέσα σου,  πολλά ερωτηματικά, καθώς  και κενά.

Ο Κοκκινόπουλος στη συγκεκριμένη σειρά μου θύμισε τον Ταραντίνο,  ο οποίος σε πολλές ταινίες του έδειχνε βία απλά και μόνο για τη βία.

Αυτό που για εμένα διαχώριζε τη «10η Εντολή»  από του «Ου φονεύσεις», είναι η σταδιακή εξέλιξη της κατάστασης και του ήρωα,  ο οποίος ωθείται στην εγκληματική ενέργεια. Ήταν επεισόδια γεμάτα αγωνία και σασπένς, ερμηνείες,  οι οποίες κυριολεκτικά σου έκοβαν την ανάσα. Ακόμα και ο 4ος κύκλος της «10ης Εντολής»  υπήρξε συγκλονιστικός με επεισόδια που κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον σου,  από την αρχή μέχρι και το τέλος.

Δε γνωρίζω αν ο Κοκκινόπουλος προσπαθεί να χτίσει κάτι καινούργιο ή να δημιουργήσει μία καινοτομία συγκριτικά με όλα αυτά που μας έχει συνηθίσει. Ακόμα και αν το καινούργιο εγχείρημά του, δε με πείθει,  όπως τα προηγούμενα, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι κορυφαίος στο είδος του. Ευελπιστώ,  όμως, πως τα παλαιά συγκλονιστικά επεισόδια του, θα επιστρέψουν και θα μας αφήσουν ξανά απόπληκτους.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.