Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτη

Ζητήματα Καρδιάς

Με την Ιωάννα Βασιλειάδου

17:36:40,01/13/2020
Σταυρός- Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Σήμερα 13 Ιανουαρίου είναι η γιορτή του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτη.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Σήμερα 13 Ιανουαρίου είναι η γιορτή του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτη. Γεννήθηκε το 1280 μ.Χ. στη Λάμψακο στις ακτές του Ελλησπόντου.

Από τη συγκεκριμένη πόλη κατάγονται πολλοί  Άγιοι (ὁ Άγιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου, ο Άγιος Τρύφων ο Ανάργυρος κι ο  Άγιος Θεράπων Ομολογητής)

Στη πόλη αυτή μεγάλωσε o Όσιος  Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης με θρησκευτική παιδεία από τους σεβαστούς γονείς τους, οι οποίοι τον βάπτισαν Μανουήλ.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών εντάχθηκε ως μέλος της Μοναστικής Ζωής  της Ιεράς Μονής του όρους Γάνου και μετονομάστηκε Μάξιμος.

Ως Μοναχός μετά από περιηγήσεις βρέθηκε στην Ιερά  Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Πήρε το προσωνύμιο Καυσοκαλυβίτης λόγω του γεγονότος ότι έκαιγε την καλύβα του, επειδή μετακινούνταν συνεχώς και για να ζει ασκητικά, χωρίς να έχει υλικά αγαθά.

Κατά τη διάρκεια του βίου του, ο Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης έμεινε για λίγο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη,πριν καταλήξει στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας στην Αθωνική Πολιτεία, όπου πείστηκε τελικά να μείνει εκεί, σε ένα μικρό κελί.

Έζησε τη ζωή του,σε άβατους και ερημικούς τόπους, χωρίς να  επιζητεί τα αναγκαία αγαθά,που θέλει ο κάθε άνθρωπος, ενώ επί 15 χρόνια έμεινε σε καλύβα κοντά σε σπήλαιο.

Το 1365 μ.Χ. παρέδωσε το πνεύμα του, στον Κύριο σε ηλικία 95 ετών.

©Typologos.com 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.