Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Ζητήματα Καρδιάς

Με την Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφο

16:45:43,01/28/2020
Αγία Γραφή- Φωτογραφία από Emphyrio από το Pixabay

Σήμερα 28 Ιανουαρίου γιορτάζει ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος.Φωτογραφία από Emphyrio από το Pixabay

Σήμερα 28 Ιανουαρίου γιορτάζει ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος.

Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος καταγόταν από την Ανατολή και γεννήθηκε  πιθανότατα το 308 μ.Χ. στην πόλη Νίσιβη της Μεσοποταμίας. Έζησε κατά την εποχή των αυτοκρατόρων Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.) κι Ιουλιανού του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.), καθώς και των διαδόχων του.

Διδάσκαλός του στην πίστη και στην αρετή ήταν ο Επίσκοπος Νισίβεως Ιάκωβος  (309 – 364 μ.Χ.) από τον οποίο χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ επιθυμία του Οσίου ήταν να μη του δοθεί μεγαλύτερο αξίωμα.

Σύντομα ασπάστηκε το μοναχισμό και συνέγραψε πολλά πνευματικά – ηθικά συγγράμματα, εκ των οποίων  αρκετά  σε έμμετρο λόγο, ενώ αποτέλεσε ένας από τους πιο βαθυστόχαστους μελετητές της Αγίας Γραφής.

Εκ των συγχρόνων του, θεωρούνταν  από τους  πολυμαθείς εκείνης της εποχής, ενώ διέθετε άριστη κατάρτιση περί των δογματικών ζητημάτων.

Υπερασπίστηκε, δε, με θέρμη και με ακρίβεια λόγων την Ορθοδοξία ενάντια στις αιρέσεις.

Με τον ακριβέστατο λόγο του, ,μπόρεσε ο Όσιος Εφραίμ να κατατροπώσει και τον αιρετικό Απολλινάριο, ενώ κατάφερε να επιστρέψουν πολλοί αιρετικοί στην Ορθοδοξία.

Το 363 μ.Χ. υπεγράφη η συνθήκη μεταξύ των Περσών και του διαδόχου Ιουλιανού του Παραβάτου, Ιοβιανός (363 – 364 μ.Χ.),  με αποτέλεσμα η Νίσιβη να παραδοθεί στους Πέρσες. Το αποτέλεσμα ήταν ο Όσιος Εφραίμ να μεταβεί στην  Έδεσσα της Μεσσοποταμίας,  όπου έμεινε ως ασκητής σε Ιερά Μονή  και ίδρυσε νέα θεολογική σχολή.

Το 370 μ.Χ. πήγε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας,όπου συνάντησε το Μέγα Βασίλειο,ο οποίος  χαρακτήρισε τον Όσιο ως ο «πάντων ἐλλογιμώτερος».

Μετά από λίγο καιρό πήγε στην Αίγυπτο, όπου γνώρισε τους εκεί Πατέρες και Ασκητές.

Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος εκοιμήθη εν  ειρήνη το  373 μ.Χ.

Η  Σύναξή του, ετελείτο στο Μαρτύριο της Αγίας Ακυλίνας, στην περιοχή Φιλοξένου, κοντά στην αγορά.

©Τypologos.com 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.