Οσίου Δανιήλ του Στυλίτου

Ζητήματα Καρδιάς

Με την Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφο

17:17:52,12/11/2019

Σταυρός- Φωτογραφία από oliver_can7 από το Pixabay

Ο Σταυρός έχει τη δική του, αξία, που οριοθετείται έξω από την κάθε κοινωνική ωφελιμότητα. Φωτογραφία από oliver_can7 από το Pixabay

Σήμερα 11 Δεκεμβρίου είναι η εορτή του Οσίου Δανιήλ του Στυλίτου.

Ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης γεννήθηκε το 410 μ.Χ., στο χωριό Μαρουθά της περιφέρειας  Σαμοσάτων. Ο Δανιήλ γεννήθηκε, ενώ η μητέρα του, ήταν στείρα. Γι’ αυτό  το λόγο  υποσχέθηκαν οι γονείς του, να τον αφιερώσουν στο Θεό. Τον ανέθρεψαν με πολλή επιμέλεια, και οι κόποι τους,  δεν πήγαν χαμένοι.

Νεαρός ακόμα, πήγαινε στις γειτονικές πόλεις και εξηγούσε το Ευαγγέλιο. Έπειτα πήγε σε κοινόβια Μονή, όπου επιδόθηκε σε ευσεβείς ασκήσεις, θεολογικές μελέτες και καλλιέργεια της ταπεινοφροσύνης.

Κάποτε, σ’ ένα ταξίδι με τον ηγούμενο της Μονής, συνάντησε το Συμεών το Στυλίτη και πήρε την ευλογία του. Όταν πέθανε ο ηγούμενος της Μονής, ο Δανιήλ ξαναπήγε στο Συμεών και ζήτησε τη συμβουλή του,  που να πάει. Ο Συμεών τον συμβούλευσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που έπραξε ο Δανιήλ.

 Εκεί εγκαταστάθηκε στον περίβολο του ναού του αρχιστρατήγου Μιχαήλ στην Προποντίδα. Μετά από λίγο καιρό, είδε όραμα το Συμεών να τον καλεί. Ο Δανιήλ, ερμηνεύοντας αυτό το όραμα, έκτισε υψηλό στύλο και εγκαταστάθηκε επάνω σ’ αυτόν.

Σκοπός της εγκατάστασής του, επάνω στο στύλο, ήταν ο αγώνας για την εξάλειψη των παθών και η απόκτηση περισσότερων αρετών. Έλαβε το προορατικό χάρισμα, έκανε πολλά θαύματα και ήταν σημαντική η συμμετοχή του, στη Σύνοδο της Χαλκηδόνας. Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, γεμάτος από καρπούς, που παράγει η αρετή δια του Ιησού Χριστού.

Πολλοί Όσιοι πέρασαν ζωή ολόκληρη επάνω σ’ ένα στύλο, εκτεθειμένοι στον καύσωνα του καλοκαιριού και στον παγετό του χειμώνα. Δεν μπορούμε, να τους μιμηθούμε.

 Αξίζει, όμως,  να τους θαυμάζουμε για την καρτερία τους και πολλά να μπορούμε να διδαχθούμε  από την αυταπάρνησή τους.

 Δεν είναι, όμως,  για όλους αυτά  τα έργα. Γι’  αυτό  το λόγο  τέτοια έργα όχι μόνον αξιομίμητα δεν είναι, αλλά και  δεν είναι άξιοι οι πάντες να τα μιμηθούν.

Ο Σταυρός έχει τη  δική του, αξία, που  οριοθετείται   έξω από την  κάθε κοινωνική ωφελιμότητα.

Άρα  το έργο των Οσίων  είναι αξιοθαύμαστο, αλλ’ όχι και αξιομίμητο! Πρόκειται για κατόρθωμα, που είναι εμπνευσμένο από την αληθινή αρετή!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.