Ομιλία για την αξία του μαθήματος της Ιστορίας..

Οι σκέψεις της Μαρίας

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

19:27:40,03/30/2019
Παρθενώνας- Φωτογραφία από nonbirinonko από το Pixabay

O “Τυπολόγος” φιλοξενεί σήμερα μια ομιλία της δημοσιογράφου Μαρίας Σκαμπαρδώνη για την αξία του μαθήματος της Ιστορίας. Φωτογραφία από nonbirinonko από το Pixabay

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ο σπουδαίος συγγραφέας Γκαίτε είχε κάποτε διατυπώσει τη φράση: «όποιος δε γνωρίζει το παρελθόν του, είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει». Αυτή και μόνο η φράση είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει τη σημασία του μαθήματος της Ιστορίας στο χώρο της εκπαίδευσης και του σχολείου. Το να γνωρίζεις την ιστορία σου,  είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος, ώστε να μην επαναλάβεις τα περασμένα λάθη.  Η ιστορία είναι εκείνο το μάθημα,  το οποίο μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στα γεγονότα του παρελθόντος και να αποκωδικοποιήσουμε τις συνθήκες,  που μας οδήγησαν στο σήμερα. Γιατί το σήμερα είναι αυτό που εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Χθες, το οποίο και οφείλουμε να γνωρίσουμε όχι με μία επιφανειακή γνώση, αλλά με ενσυναίσθηση και αίσθημα ευθύνης.

Το μάθημα της Ιστορίας παρά την τεράστια αξία του,  όμως, υφίσταται προβλήματα που κωλύουν τη σωστή διδασκαλία του. Η στείρα αποστήθιση και η διαρκής αναφορά αποκλειστικά και μόνο της μίας πλευράς, το καθιστούν από χρήσιμο μάθημα ανούσιο, καθώς  και παραπλανητικό. Οι μαθητές δεν επιθυμούν να εμβαθύνουν στα γεγονότα, αντιμετωπίζουν τα σχολικά μαθήματα ως αγγαρείες και επιθυμούν να τα μάθουν αποκλειστικά και μόνο για χρησιμοθηρικούς σκοπούς. Αυτή η πνευματική οκνηρία μας οδηγεί και σε μία οκνηρία απέναντι στις ίδιες μας,  τις υποχρεώσεις ως προς τον κόσμο, μας καθιστά ανθρώπους εσωτερικά απαίδευτους με απουσία στοιχειωδών γνώσεων και παιδείας, που θα καλλιεργήσει τον υγιή πατριωτισμό.

Είναι σημαντικό να αναδιαμορφωθεί το σύστημα της εκπαίδευσης –είναι διατυπωμένη χιλιάδες φορές η σκέψη αυτή, αλλά είναι απαραίτητη – να δίνεται μία αντικειμενική θεώρηση των ιστορικών στοιχείων με την κατάθεση των απόψεων και των δύο πλευρών, την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του νέου ανθρώπου, ο οποίος είναι και η ελπίδα για το καλύτερο μέλλον.

Η γνώση της ιστορίας είναι εκείνη, που θα βοηθήσει να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, θα μας βγάλει από το σκοτάδι της αμάθειας και της πνευματικής πλάνης και θα καλλιεργήσει εντός μας, την αγάπη για την πατρίδα, καθώς και  για το συνάνθρωπο.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.