Ομάδα της ταινίας «Scopophilia»: «Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε»!

Συνέντευξη στο Νίκο Μόσχοβο και στον «Tυπολόγο»

14:38:49,10/25/2018

Cover of Scopophilia

Οι δύο πρώτες προβολές του φιλμ Scopophilia θα πραγματοποιηθούν στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου 2018 και στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 8 του ίδιου μηνός στην αίθουσα «John Cassavetes» στην αποθήκη 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στο  «ταξίδι»  του  πρώτου   Ελληνικού και Ευρωπαϊκού   computer screen movie «Scopophilia» επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των μελών της δημιουργικής ομάδας του φιλμ, τα  οποία  μίλησαν στο Νίκο Μόσχοβο  και στον «Τυπολόγο» ενόψει των  δύο πρώτων προβολών στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-11 Νοεμβρίου 2018).

Οι δύο πρώτες προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου 2018  και στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 8 του ίδιου μηνός στην αίθουσα «John Cassavetes» στην αποθήκη 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στις ερωτήσεις απάντησαν οι σκηνοθέτιδες Ναταλία Λαμπροπούλου και Ηλέκτρα Αγγελοτοπούλου, ο σεναριογράφος – παραγωγός Σωτήρης Πετρίδης, καθώς και   ο έτερος παραγωγός Δημήτρης  Τσακαλέας. Όλα μαζί τα μέλη της ομάδας του φιλμ «Scopophlia» απάντησαν όλοι μαζί στα δυο τελευταία ερωτήματα και η συζήτηση εξελίχθηκε ως εξής:

(Ναταλία Λαμπροπούλου) Πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετήσεις και να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα με ταινία, που ως κώδικα αναφοράς έχει τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών;

«Είναι σίγουρα αρκετά δύσκολο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν είχαμε την εικόνα του τελικού κάδρου,  αλλά μόνο ενός «κομματιού»  από αυτό κάθε φορά. Η σύνθεση του τελικού κάδρου έγινε στο post production,  όπου μπήκαν όλα τα πλάνα στα παράθυρα του interface! Επίσης, είχαμε περιορισμό ως προς τις γωνίες λήψεις,  καθώς η γωνία λήψης της κάμερας ήταν μία κάθε φορά, αυτή της κάμερας του υπολογιστή».

(Ναταλία Λαμπροπούλου) Μήπως το επόμενο βήμα ως σκηνοθέτιδας θα πρέπει να είναι μια ταινία ειδικά φτιαγμένη για «κινητά» τηλέφωνα;

«Δεν ξέρω,  αν αναφέρεστε στο κάδρο, δηλαδή να είναι κάθετο – όπως κοιτάμε ένα κινητό τηλέφωνο –  και όχι οριζόντιο. Κάτι τέτοιο θα είχε ενδιαφέρον, γιατί πλέον σε πολλά social media το κάδρο είναι κυρίως κάθετο. Νομίζω,  βέβαια ότι είναι πολύ περιοριστικό και σίγουρα οι κινηματογραφιστές θέλουμε να βλέπουμε τις ταινίες μας, σε μεγάλη οθόνη! Δεν αποκλείω τίποτα φυσικά, ίσως θα σκεφτόμουν να έχει και έναν επιπλέον διαδραστικό χαρακτήρα».

(Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου) Τα νέα μέσα (ηλεκτρονικά – ψηφιακά) συνεχώς εξελίσσονται.  Άραγε, μέχρι  που μπορεί να φτάσει η σκηνοθεσία μιας computer screen movie;

«Ήταν θέμα χρόνου να γίνει η τεχνολογία ο ίδιος ο φακός! H δημιουργία λογισμικού που θα επιτρέπει την δημιουργία ψηφιακού κάδρου σε real time . Προ – παραγωγικό στάδιο είναι. Θεωρώ το επόμενο βήμα για αυτού του είδους τη σκηνοθεσία. O σκηνοθέτης Timur Bekmambetov ήδη ανέπτυξε ένα τέτοιο λογισμικό , που αφορά μόνο ταινίες των οποίων οι ιστορίες λέγονται μέσω οθονών υπολογιστή».

(Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου) Ποιες ήταν οι δυσκολίες και οι περιορισμοί, που αντιμετώπισε η όλη σκηνοθεσία. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Πέρα από τις αναμενόμενες δυσκολίες μιας ταινίας που γίνεται no –budget, δυσκολευτήκαμε αρκετά στο να γυρίσουμε σκηνές, όπου δεν ήταν παρόντες όλοι οι ηθοποιοί. Δηλαδή, υπήρξαν σκηνές δράσης με διαλόγους, που επειδή θα ήταν στην οθόνη του υπολογιστή, γυρίστηκαν διαφορετικές ημέρες. Αυτό δυσκόλεψε στη δραματουργική απόδοση των χαρακτήρων, αλλά το αντιμετωπίσαμε με πολλές πρόβες στην προετοιμασία!».

(Σωτήρης Πετρίδης) Κάθε λέξη και κάθε γραμμή θα πρέπει να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στο σενάριο. Η σκιαγράφηση της ατμόσφαιρας του θρίλερ με ποιες λέξεις «κλειδιά» αποτυπώνεται στο φιλμ και γιατί αυτές  τις συγκεκριμένες; 

«Το δυσκολότερο κομμάτι στο συγκεκριμένο σενάριο ήταν να χτίσεις μία ατμόσφαιρα, που να δημιουργεί αγωνία στο θεατή, αποκλειστικά μέσα από οθόνες υπολογιστών. Ο ρυθμός της αφήγησης με δυσκόλεψε αρκετά, αλλά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω υπέρ της ιστορίας τα κλειστοφοβικά και μοναχικά χαρακτηριστικά,  που κατακλύζουν το διαδίκτυο».

(Σωτήρης Πετρίδης) Ως ένας από τους παραγωγούς πως αντιμετώπισες το γεγονός ότι οργάνωνες τα πάντα για μια ταινία, που αφορά σε μια νέα κατηγορία φιλμ;

«Η οργάνωση μίας ταινίας μεγάλου μήκους είναι από μόνη της,  δύσκολη, πόσο μάλιστα,  αν το πρότζεκτ έχει μία τόσο ιδιαίτερη αφήγηση, όσο η συγκεκριμένη. Βέβαια, η συστηματική δουλειά, η επιμονή και η αγάπη όλων για το πρότζεκτ έδωσε μία δυναμική στην παραγωγή της ταινίας, που ήταν ικανή να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που συναντήσαμε».

(Δημήτρης Τσακαλέας) Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες ως παραγωγός  με την παραγωγή ενός φιλμ, που «κολυμπά σε νέα νερά»; Κι ένα σχόλιο επί της δυσκολίας χρηματοδότησης.

«Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να δημιουργήσουμε έναν κόσμο,  ο οποίος θα λειτουργούσε τόσο αφηγηματικά όσο και αισθητικά σε μια οθόνη υπολογιστή. Πρακτικές δυσκολίες υπήρχαν,  όπως σε όλες τις ταινίες απλά σε μια μεγάλου μήκους ταινία όλα είναι πιο διογκωμένα. Έχοντας δουλέψει κυρίως ως παραγωγός ανεξάρτητων ταινιών, η χρηματοδότηση είναι βασικό πρόβλημα, αλλά τρόπους βρίσκεις!».

(Δημήτρης Τσακαλέας) Όταν ανέλαβες την παραγωγή ποιο ήταν το πρώτο «πράγμα» που σκέφτηκες γι’ αυτήν;

«Δεν μπορώ να θυμηθώ, τι ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ,όταν ανέλαβα την παραγωγή της ταινίας. Θυμάμαι, όμως,  καθαρά το πόσο είχα ενθουσιαστεί με την ιστορία και αυτό μου έφθασε, ώστε να ξεκινήσω να δουλεύω!».

Scopophila πρωταγωνιστές

Μέσα από τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών εξελίσσεται όλη η ιστορία της ταινίας Scopophilia

(Για όλη την ομάδα) Έχετε δημιουργήσει μια πολύ ωραία ιστοσελίδα για την ταινία. Λειτουργεί κάποια καινοτομία σε αυτήν και πως την υποδέχθηκε ο κόσμος. Αναφέρετε ένα – δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Γενική προσέγγισή  μας στην επικοινωνία και προώθηση της ταινίας είναι η βασική αφηγηματική μορφή της ίδιας της ταινίας, δηλαδή το διαδίκτυο. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα site στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το access-cam, το βασικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο πρωταγωνιστής μας, για να βλέπει μέσα από κάμερες ξένων ανθρώπων. Πέραν αυτού, δημιουργήσαμε και ένα interactive poster, το οποίο, αν το «σημαδέψεις» με την κάμερα του κινητού σου, σε οδηγεί αυτόματα στο site της ταινίας».

(Για όλη την ομάδα) Μετά από την προβολή της ταινίας στο 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πρόκειται να «ταξιδέψει» η «Scopophilia»; Στο μεταξύ, η ομάδα σκέφτεται να αναπτύξει ένα νέο project ή όχι;

Σίγουρα,  ήδη υπάρχουν νέα κινηματογραφικά projects στα σκαριά – τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο – καθώς η δημιουργική διάθεσή μας, δε σταματάει ποτέ! Προς το παρόν, όμως, συγκεντρωνόμαστε στην προώθηση και διαχείριση του Scopophilia , καθώς και στο ταξίδι του, που μόλις ξεκίνησε!

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.