Όλα είναι σχετικά

Tης Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

22:55:33,09/10/2019
Ζωγραφιά- Φωτογραφία από JL G από το Pixabay

Για τη σχετικότητα των πάντων γράφει η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου.Φωτογραφία από JL G από το Pixabay

Τα πάντα είναι σχετικά εκτός από το άπειρο. Duc de Levis, 1764-1830, Γάλλος πολιτικός και γνωμικογράφος

Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας,  έχουμε την εντύπωση ότι όλα είναι μόνιμα και σταθερά. Θεωρούμε ότι η ζωή μας, είναι ατελείωτη και γι’ αυτό αγχωνόμαστε υπερβολικά, γιατί πιστεύουμε ότι θα ζούμε για πάντα.

Κοπιάζουμε υπερβολικά, παλεύουμε, αγωνιζόμαστε ώσπου έρχεται κάποια στιγμή με το πέρασμα του χρόνου, που διαπιστώνουμε ότι όλα, μα όλα είναι σχετικά και ρευστά. Όλα ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι αξίες, οι θεωρίες, τα γεγονότα, οι καταστάσεις, αλλά και η ίδια η ζωή!

Τη μια μέρα ζούμε και την άλλη δεν υπάρχουμε. Είμαστε μία μικροσκοπική κουκίδα στο άπειρο. Και μπορεί στο μικρόκοσμο μας,  να είμαστε σημαντικοί και ίσως το επίκεντρο, όμως,  συνολικά είμαστε τόσο μικροί, καθώς και αναλώσιμοι.

Προσπαθούμε καθημερινά να αποκτήσουμε γνώσεις, πλούτη, εξουσία και έρχεται κάποια στιγμή που είτε εκούσια είτε ακούσια όλα αλλάζουν! Και ξεκινάμε κυριολεκτικά από την αρχή! Βάζουμε νέες βάσεις, νέα θεμέλια! Αυτό από τη μια μεριά είναι δύσκολο, ενώ από την άλλη μας ανανεώνει, μας κάνει πιο δυνατούς!

Εκτός από την ίδια τη ζωή όλα είναι σχετικά όσον αφορά στην ηθική και στις αξίες. Υπάρχουν ποικίλες απόψεις γι’  αυτό το θέμα κι όλες είναι σωστές. γιατί ο καθένας τις βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία.

Ο ένας, για παράδειγμα, πιστεύει ότι ο βιασμός είναι ηθικά ανεκτός και όχι καταδικαστέος, ο άλλος πιστεύει ότι πρόκειται για σοβαρότατο ηθικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα. Και σύμφωνα με τον Nicolás Gómez Dávila, Κολομβιανό συγγραφέα: Οι αλήθειες δεν είναι σχετικές. Αυτό που είναι σχετικό είναι οι απόψεις για την αλήθεια.

 Έτσι δεν υπάρχει λόγος να δούμε ποια άποψη είναι καλύτερη, γιατί όλες οι απόψεις είναι εξίσου έγκυρες. Όλα είναι υποκειμενικά και σχετικά!

Έχουν να κάνουν με την εποχή,  που έτυχε να ζούμε, με τη  χώρα, με τον τόπο, την οικογένεια και την κοινωνία. Όσο σωστές, λοιπόν, είναι οι γνώμες άλλο τόσο αποτελούν λάθος.

Γι’ αυτό όλες είναι σεβαστές, γιατί όλα είναι σχετικά, ρευστά και ανατρέπονται στο λεπτό! Όλη η ζωή βασίζεται στη θεωρία της Σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν, Γερμανοεβραίου φυσικού.

Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Αϊνστάιν, αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί πετυχημένη, οι Γερμανοί θα με πουν Γερμανό και οι Γάλλοι πολίτη του κόσμου. Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί λάθος, τότε οι Γάλλοι θα με πουν Γερμανό και οι Γερμανοί Εβραίο.

​Εξαρτάται, δηλαδή,  από το αποτέλεσμα και την έκβαση μιας υπόθεσης. Όλα είναι σχετικά, όλα αλλάζουν, τίποτα δε μένει σταθερό και αμετάβλητο. Τα πάντα ρει, όπως είπε κι ο Ηράκλειτος. Γι’  αυτό, θα  πρέπει να μην απογοητευόμαστε από τις ατυχίες,  αλλά ούτε να ενθουσιαζόμαστε από την υπερβολική καλοτυχία, δόξα, χρήμα και εξουσία. Να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας,  ότι όλα αλλάζουν αιφνίδια! Από  τη μια στιγμή στην άλλη! Όλα είναι σχετικά!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.