Οι Νεάντερνταλ παρήγαγαν ανθρώπινο λόγο!
Οι Nεάντερνταλ είχαν την ικανότητα
να αντιλαμβάνονται και να παράγουν ανθρώπινο λόγο!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:15:52,03/01/2021

3D μοντέλο και εικονική ανακατασκευή του αυτιού σε έναν σύγχρονο άνθρωπο (αριστερά) και το Amud 1 Neandertal (δεξιά). Φωτογραφία-Copyright: ©Mercedes Conde-Valverde
Οι Nεάντερνταλ – ο πλησιέστερος πρόγονος στους σύγχρονους ανθρώπους – είχαν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να παράγουν ανθρώπινο λόγο.
Aυτό δείχνει η νέα μελέτη με τίτλο: «Οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν παρόμοιες δυνατότητες ακουστικής και ομιλίας» , που δημοσιεύθηκε στις 1 Μαρτίου 2021 από μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution».
Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν ο αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Binghamton, Rolf Quam και ο απόφοιτος Alex Velez.
Η εξέλιξη της γλώσσας!
«Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μελέτες,στις οποίες έχω συμμετάσχει στη διάρκεια της καριέρας μου.Τα αποτελέσματα είναι σταθερά και δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Νεάντερταλ είχαν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να παράγουν ανθρώπινη ομιλία. Αυτή είναι μια από τις λίγες τρέχουσες ερευνητικές γραμμές που βασίζονται σε απολιθωμένα στοιχεία και μελέτησαν την εξέλιξη της γλώσσας, ένα διαβόητο περίπλοκο θέμα στην ανθρωπολογία», λέει ο κ. Quam.
Η εξέλιξη της γλώσσας, και οι γλωσσικές ικανότητες ειδικότερα στους Nεάντερνταλ, αποτελεί ένα μακροχρόνιο ερώτημα στην ανθρώπινη εξέλιξη.
«Για δεκαετίες, ένα από τα κεντρικά ερωτήματα στις εξελικτικές μελέτες του ανθρώπου ήταν εάν η ανθρώπινη μορφή επικοινωνίας, η ομιλούμενη γλώσσα, υπήρχε και σε οποιοδήποτε άλλο είδος ανθρώπινου προγόνου, ειδικά στους Νεάντερταλ», εξηγεί ένας εκ των συγγραφέων του άρθρου της έρευνας, ο καθηγητής Παλαιοντολογίας στο Universidad Complutense de Madrid Juan Luis Arsuaga, ο οποίος είναι από τους διευθυντές των ανασκαφών και των ερευνών, που διεξάγονται στις τοποθεσίες Atapuerca.
Μελέτη με 3D μοντέλα
Η τελευταία μελέτη έχει ανακατασκευάσει τον τρόπο με τον οποίο οι Νεάντερνταλ άκουγαν και συνάπτει συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που ενδέχεται να επικοινωνούσαν!
Η μελέτη βασίστηκε σε αξονικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία εικονικών τρισδιάστατων μοντέλων δομών των αυτιών σε Homo sapiens (σύγχρονους ανθρώπους) και Νεάντερνταλ, καθώς και παλαιότερα απολιθώματα από την τοποθεσία Atapuerca που αντιπροσωπεύουν τους προγόνους των Νεάντερνταλ.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για τα 3D μοντέλα εισήχθησαν σε ένα μοντέλο βασισμένο σε λογισμικό πρόγραμμα, που αναπτύχθηκε στον τομέα της ακουστικής βιομηχανικής, για την εκτίμηση των δυνατοτήτων ακοής έως και της τάξης των 5 kHz, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του εύρους συχνοτήτων των σύγχρονων ανθρώπινων ήχων ομιλίας!
Η συχνότητα ακοής
Σε σύγκριση με τα απολιθώματα Atapuerca, τα αντίστοιχα των Νεάντερνταλ έδειξαν ελαφρώς μία καλύτερη ακοή μεταξύ του φάσματος 4-5 kHz, μοιάζοντας με αυτή των σύγχρονων ανθρώπων!
Επιπλέον, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το εύρος συχνοτήτων της μέγιστης ευαισθησίας, που είναι τεχνικά γνωστό ως καταλαμβανόμενο εύρος ζώνης, σε κάθε είδος.
Το κατειλημμένο εύρος ζώνης συσχετίζεται με το σύστημα επικοινωνίας, έτσι ώστε ένα ευρύτερο εύρος ζώνης επιτρέπει μεγαλύτερο αριθμό ευδιάκριτων ακουστικών σημάτων για τη χρήση στην προφορική επικοινωνία ενός είδους. Αυτό, με τη σειρά του, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας και την ικανότητα παράδοσης ενός σαφούς μηνύματος στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι Νεάντερνταλ δείχνουν ένα ευρύτερο εύρος ζώνης σε σύγκριση με τους προγόνους τους από το Atapuerca, που μοιάζουν περισσότερο με τους σύγχρονους ανθρώπους σε αυτό το χαρακτηριστικό!
Το «κλειδί»
«Αυτό είναι πραγματικά το «κλειδί».Η παρουσία παρόμοιων ικανοτήτων ακοής, ιδιαίτερα του εύρους ζώνης, δείχνει ότι οι Νεάντερνταλ διέθεταν ένα σύστημα επικοινωνίας που ήταν τόσο περίπλοκο και αποτελεσματικό, όσο η σύγχρονη ανθρώπινη ομιλία», τονίζει η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Universidad de Alcalá της Ισπανίας και επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της μελέτης, Mercedes Conde-Valverde.

Αυτή η αλλαγή στις ακουστικές ικανότητες του Νεάντερνταλ, σε σύγκριση με τους προγόνους τους από το Atapuerca, αντιστοιχούν σε αρχαιολογικές ενδείξεις για όλο και πιο περίπλοκα πρότυπα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην τεχνολογία των εργαλείων πέτρας, στην εξημέρωση της φωτιάς και στις πιθανές συμβολικές πρακτικές!Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay
Tα σύμφωνα!
«Η ομιλία των Νεάντερνταλ περιλάμβανε πιθανώς την αυξημένη χρήση συμφώνων », υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Quam, ο οποίος προσθέτει:
«Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις ικανότητες ομιλίας των Νεάντερνταλ επικεντρώθηκαν στην ικανότητά τους, στο να παράγουν τα κύρια φωνήεντα στην αγγλόφωνη γλώσσα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή η έμφαση είναι λανθασμένη, καθώς η χρήση των συμφώνων είναι ένας τρόπος να συμπεριληφθούν περισσότερες πληροφορίες στο φωνητικό σήμα.Επίσης΅, διαχωρίζει την ανθρώπινη ομιλία και τη γλώσσα από τα πρότυπα επικοινωνίας σε σχεδόν όλους τους άλλους πρωτεύοντες. Το γεγονός ότι η μελέτη μας, «πήγε» σε αυτό το σημείο, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας. Αποτελεί μια νέα πρόταση σχετικά με τις γλωσσικές ικανότητες των απολιθωμένων προγόνων μας».
Έτσι, οι Νεάντερνταλ είχαν την παρόμοια ικανότητα, όπως σε εμάς, να παράγουν τους ήχους της ανθρώπινης ομιλίας και το αυτί τους, «συντονίστηκε» για να αντιληφθεί αυτές τις συχνότητες!
Οι αρχαιολογικές ενδείξεις
Αυτή η αλλαγή στις ακουστικές ικανότητες του Νεάντερνταλ, σε σύγκριση με τους προγόνους τους από το Atapuerca, αντιστοιχούν σε αρχαιολογικές ενδείξεις για όλο και πιο περίπλοκα πρότυπα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην τεχνολογία των εργαλείων πέτρας, στην εξημέρωση της φωτιάς και στις πιθανές συμβολικές πρακτικές!
Έτσι, η μελέτη αυτή παρέχει ισχυρές ενδείξεις υπέρ της συνεξέλιξης των όλο και πιο περίπλοκων συμπεριφορών και της αυξανόμενης αποτελεσματικότητας της φωνητικής επικοινωνίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης.
Η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη αναπτύσσει αυτήν την ερευνητική γραμμή επί σχεδόν δύο δεκαετίες και υλοποιεί συνεχείς συνεργασίες για να επεκτείνει τις αναλύσεις σε επιπλέον ορυκτά είδη. Τα νέα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά!
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα.Πιστεύουμε, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα έρευνας σχετικά με αυτό το ερώτημα, ότι έχουμε δώσει μια οριστική απάντηση στο ζήτημα των ικανοτήτων ομιλίας των Νεάντερνταλ»,σημειώνει o καθηγητής Ανθρωπολογίας του Universidad de Alcalá στην Ισπανία, Ignacio Martinez.
©Τypologos.com 2021