Οι κούροι της Αταλάντης και η αρχαία Οπούντα

0
125
17:52:40,11/04/2018
Οι Κούροι της Αταλάντης “ανοίγουν” ξανά το κεφάλαιο της μελέτης της ιστορίας του αρχαίου Οπούντα (Φωτογραφία: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας)

Τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος βρέθηκαν κατά τα μέσα του Οκτωβρίου 2018 κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα.  Την ανακοίνωση αυτή έκανε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την υπόδειξη νέας αρχαιολογικής θέσης από τον ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου της κτηματικής περιφέρειας Αταλάντης, ο οποίος όταν όργωνε εντόπισε πώρινο κορμό γυμνού ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων στον τύπο του κούρου (σωζόμενου  ύψους 0,86 μέτρου).  Τότε ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου ειδοποίησε άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

To γλυπτό  παραδόθηκε  και μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, όπου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας  Ε. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο  Μαρία Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στον αγρό.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών «ήρθαν στο φως»  άλλα τρία πώρινα γλυπτά  των αρχαϊκών χρόνων και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή, που έγινε στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου,  βρέθηκε ένα πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζόμενου ύψους 1.22 μέτρου ). To γλυπτό  σώζεται από την κεφαλή ως και  το ύψος των μηρών, ενώ  παριστάνει γενειοφόρο μορφή άνδρα  σε όρθια στάση, με προτεταμένο το αριστερό σκέλος .

Το  συγκεκριμένο εύρημα εντοπίστηκε  μαζί με τμήμα κάτω κορμού ενός  μικρότερου πώρινου γλυπτού που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως και  τις κνήμες (σωζόμενου ύψους 0,82 μέτρου). Το μικρότερο γλυπτό  φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018  εντοπίστηκε  ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζόμενου  ύψους 0, 95 μέτρου).  Ο κούρος αυτός σώζεται από το ύψος του λαιμού ως  και τους μηρούς. Απεικονίζει, δε,  γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Για την τριεδρική πλίνθο  που βρέθηκε ακριβώς δίπλα εκτιμάται   από τους αρχαιολόγους ότι πιθανότατα  ανήκει στο ίδιο γλυπτό.

Η πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνον τμήμα του  χωραφιού  αποκάλυψε κι ένα οργανωμένο αρχαίο νεκροταφείο σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών.

Στο αρχαίο  νεκροταφείο μέχρι και στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως καθ  2ο αιώνα π.Χ. , ενώ ανακαλύφθηκαν  αξιόλογα ευρήματα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,  η  ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε εγγύτητα με τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα. Η Οπούς ήταν η κύρια πόλη της ανατολικής Λοκρίδας  στην αρχαία Ελλάδα.

Η Οπούς πολέμησε μαζί με τους άλλους Έλληνες  στις Θερμοπύλες,  αλλά οι κάτοικοι παραδόθηκαν  και ενώθηκαν  με τους Πέρσες. Την  περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 – 404 π.Χ.) τάχθηκαν οι  Λοκροί, με τους Σπαρτιάτες  (ηγέτιδας δύναμης της Πελοποννησιακής Συμμαχίας). Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Μακεδονικού Πολέμου (198 π.Χ.) τάχθηκε η πόλη με τους Ρωμαίους.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

eight − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.