OI KAINOTOMΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
OI KAINOTOMΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Δύο είναι τα κίνητρα, που θα πρέπει να έχει κανείς, εάν θέλει να λειτουργήσει μια νέα επιχείρηση σε δύσκολους καιρούς: Το πρώτο είναι οι καινοτόμες ιδέες και το δεύτερο έγκειται στην επαγγελματική ανεξαρτησία!
Το συμπέρασμα εξάγεται από την έρευνα, που διεξήγαγε η ομάδα « BGS Economics Group» σε δείγμα 150 επιχειρηματιών διαφόρων δραστηριοτήτων και κλάδων, που άρχισαν να λειτουργούν αντίστοιχες εταιρείες μέσα στα τελευταία χρόνια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Δημόσια συζήτηση για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία » (φωτογραφία), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδος Επιχειρηματικότητας 2012» στην κατάμεστη αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης.
Διοργανωτής της ημερίδας ήταν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) κι έγινε σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.
Την δομή της ημερίδας παρουσίασε αρχικά η επίτιμη πρόξενος της Βρετανίας και υπεύθυνη του γραφείου Θεσσαλονίκης του British Council, Μαρία Τσακάλη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Αναγνώστηκε, δε, επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη.
Κατόπιν, ο πρόεδρος του BGS, Βασίλης Ζώτος μίλησε για τις δράσεις του φορέα, ενώ το μέλος του BGS- γενικός διευθυντής της KPMG, Γιώργος Ραουνάς παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Τα στοιχεία έδειξαν πως βασικά κίνητρα για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι οι καινοτόμες ιδέες και η επαγγελματική ανεξαρτησία. Μάλιστα, το 50% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι ίδιοι χρηματοδότησαν την έναρξη- λειτουργία της νέας εταιρείας.
Το 60% ανέφεραν ότι δαπάνησε ένα χαμηλό αρχικό κόστος επένδυσης, το οποίο ήταν κάτω των 30.000 ευρώ.
Επίσης, απάντησαν ότι απευθύνθηκαν πρώτα στα σχετικά κανάλια προώθησης και στόχευσαν το πελατολόγιο τους. Πέρα, όμως, από τη χρηματοδότηση χαρακτήρισαν ως «ιδιαίτερα σημαντικό» τον ρόλο, που καλούνται να παίξουν τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι, οι οποίοι δύναται να βοηθήσουν σε πολλαπλά επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν και τα βασικότερα προβλήματα, τα οποία έγκειται στην αδυναμία ικανοποιητικής προώθησης των προϊόντων- υπηρεσιών (ελλιπές μάρκετινγκ), στην γραφειοκρατία και στην αδυναμία χρηματοδότησης της επένδυσης.
Ωστόσο, πως μπορεί να πετύχει κανείς; Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι χρειάζονται η καινοτομία, η γνώση, η εμπειρία και το κυριότερο απ’ όλα είναι να επιμένει κανείς.
Οι 2 στους 3 επιχειρηματίες εξέφρασαν την αισιοδοξία για το μέλλον των εταιρειών τους, εξαιτίας της εξωστρέφεια. Σύμφωνα με την έρευνα, το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας αφορά στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι επιχειρούν με μικρό κεφάλαιο ί καινοτομία προσανατολιζόμενοι στο εξωτερικό.
Επακολούθησε συζήτηση (φωτογραφία), την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Παντελής Σαββίδης. Έλαβαν μέρος η Λιάνα Γούτα (ΕΕΔΕ-ΤΟΓΜΕ), ο Νίκος Ευθυμιάδης (Κ&Ν Ευθυμιάδης), ο Άγγελος Μαγκλής (Ατλαντίς), ο Νίκος Μπακατσέλος (Πυραμίς), ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας (Agrino) και ο Παύλος Σκεντερίδης (Bio-insectas).
Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι:
Η Λιάνα Γούτα μίλησε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα εντοπίζοντας τον φόβο των γυναικών μπροστά στη συγκεκριμένη πρόκληση. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι αναγκαία να αλλάξει η κουλτούρα για την επίτευξη του στόχου βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της καινοτομικής δραστηριότητας.
Ο Άγγελος Μαγκλής παρατήρησε πως η σκυτάλη παραδίδεται σε μια «θυμωμένη» νέα γενιά. Εντούτοις, σημείωσε πως μια νέα ιδέα χρειάζεται να έχει μια καλή προετοιμασία, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες εξέλιξης και να επέλθει μια καλή επιχειρηματική δραστηριότητα
«Πρέπει να πεταχτούν στο καλάθι κάποιες ιδέες για να καταλήξει κάποιος στην πλέον βιώσιμη. Έχει μεγάλη αξία να καταρτιστεί ένα καλά προετοιμασμένο και ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχεδίου», πρόσθεσε.
Ο Νίκος Μπακατατσέλος χρησιμοποίησε την εξής έκφραση «γυρίζω και μυρίζω» προτρέποντας τους νέους επιχειρηματίες να εντοπίσουν και να επισκεφθούν συναφείς εταιρείες, προκειμένου να ωφεληθούν από την αποκτημένη εμπειρία και να ενσωματώσουν τα καλά στοιχεία στη δική τους προσπάθεια
« Η επαφή με τους πελάτες δημιουργεί- επίσης- γνώση και αυτή καινοτομία. Η πρότασή μου συνοψίζεται στο τετράπτυχο: Τολμώ – Προσπαθώ – Πιστεύω – Κυνηγώ το όνειρο», είπε ο κ. Μπακατσέλος.
Ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας τόνισε ότι η παγκοσμιοποιημένη αγορά μας προσφέρει τη δυνατότητα να έχει κάποιος την έδρα του οπουδήποτε και απευθύνεται στις αγορές που τον ενδιαφέρουν. « Ο νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει ανεξάρτητο πνεύμα και ως ένα βαθμό άγνοια κινδύνου για να μπει σε αυτή την επίπονη διαδρομή», παρατήρησε.
Ο Παύλος Σκεντερίδης σημείωσε ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αποτελεί δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, εξιστόρησε προσωπικές εμπειρίες, που επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας για την οικογενειακή χρηματοδότηση, τη γραφειοκρατία αδειοδότησης και τη σημασία της προώθησης των προϊόντων.
«Τέλειωσαν οι ημέρες των επιδοτήσεων και οι αγρότες θα πρέπει να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες στο νέο περιβάλλον. Κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να κάνει πλήρη διάγνωση της αγοράς, να κατανοήσει το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί, να εντοπίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να διαμορφώσει πλήρη συναίσθηση των κινδύνων. Αυτό θα του επιτρέψει να γίνει ένας διεθνής καινοτόμος επιχειρηματίας. Όσοι επιχειρούν σήμερα στην Ελλάδα, είναι ήρωες», υπογράμμισε ο Νίκος Ευθυμιάδης.
Με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Παντελή Σαββίδη ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση με το κοινό, αλλά οι περισσότεροι συμφώνησαν πως θα πρέπει να αισιοδοξούμε, γιατί υφίστανται Έλληνες μικροί ή μεγάλοι ήρωες της επιχειρηματικής κοινότητας , οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα των δυσκολιών.
©Typologos.com 2012