Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci στο «Νόησις»

17:26:50,12/13/2018
P:oster έκθεσης «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci»,

Τον ολικά πνευματικό άνθρωπο αντιπροσωπεύουν οι Αρχιμήδης, Leonardo Da Vinxci και Nikola Tesla

Τα επιτεύγματα ενός πραγματικά μεγάλου οραματιστή, εφευρέτη και δημιουργού παρουσιάζονται στην έκθεση «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci», που θα φιλοξενηθεί από τέλη  του Ιανουαρίου μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του  2019, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση  θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 500 ετών από το θάνατο του Leonardo da Vinci, ο οποίος ήταν ζωγράφος, μηχανικός, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, γεωλόγος και  βιολόγος.

Ακόμη και σήμερα θεωρείται κορυφαίος επιστήμονας, καλλιτέχνης και εφευρέτης. Δεν παρακολούθησε ποτέ  σχολικά μαθήματα. Ο ίδιος παρατηρούσε τα πάντα πειραματίζονταν επάνω σε διάφορες ιδέες και δημιουργούσε σχέδια –  κατασκευές   στηριζόμενος  στο αστείρευτο εφευρετικό πνεύμα του.

Θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία μόνο από το αποτύπωμά του ως ζωγράφος, ή επειδή εμπνεύστηκε το αλεξίπτωτο, ή γιατί επινόησε το ρουλεμάν. Ανήσυχος και ιδιοφυής, είναι καλύτερα να αναρωτιέται,  κανείς αν υπάρχει τομέας με τον οποίο δεν ασχολήθηκε.

Μπορεί να μην έφερε στην πραγματική ζωή όλα τα  όσα φαντάστηκε, αλλά θεμελίωσε το ενδιαφέρον και έσπειρε την προοπτική ύπαρξης του ποδηλάτου, του αυτοκινήτου, του ελικοπτέρου, του υποβρυχίου, καθώς  και πολλών άλλων μεταγενέστερων  εφαρμογών. Η ευρύτητα του πνεύματος  και το βάθος της διείσδυσης  του Leonardo da Vinci μετουσίωσε τον «καθολικό άνθρωπο» της αναγέννησης, τον οποίο και προσωποποίησε.

Σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία και η τέχνη αποτελούν τα  κορυφαία ζητούμενα εξακολουθεί  η προσωπικότητα του Leonardo da Vinci να εμπνέει τον σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο ίσως από ποτέ.

Αν θα έπρεπε να βρεθεί η ευφυέστερη, δημιουργικότερη και παραγωγικότερη προσωπικότητα της ιστορίας  πιθανότατα θα έπρεπε  κάποιος να την αναζητήσει ανάμεσα στον Αρχιμήδη, στο Leonardo  da Vinci και  στο Nikola Tesla.

Δεν είναι τυχαίο  το γεγονός ότι ο  καθένας από αυτούς  θαύμαζε και μελετούσε τους προγενέστερούς του. Σε όλο τον κόσμο, λοιπόν,  ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο των 500 ετών από το θάνατο του μεγάλου Ιταλού δημιουργού.

Στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί  στο «Νόησις» θα παρουσιαστούν  αντίγραφα από 27 εφευρέσεις και 20 πίνακες. Πολλές από αυτές τις εφευρέσεις θα  είναι λειτουργικές.
Η ακριβής ημερομηνία των εγκαινίων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.