Oι διαφορές ανάμεσα στις κινηματογραφικές πλατφόρμες
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο – Συγγραφέα
15:06:10,12/20/2020

Τις διαφορές ανάμεσα στις τρεις κυριότερες κινηματογραφικές πλατφόρμες «ιχνηλατεί» ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Τελευταία αρχίσαμε να μελετούμε τις διαφορές ανάμεσα στις ηλεκτρονικές – ψηφιακές κινηματογραφικές πλατφόρμες λόγω της έμφυτης περιέργειας γι’ έρευνα που έχει πάντοτε ένας δημοσιογράφος, αλλά κυρίως ως παθιασμένος σινεφίλ, που «κυνηγά» πάντοτε τις καλύτερες – όσον το δυνατόν επιλογές για παρακολούθηση των φιλμ.
Πως το κάνουμε, άλλωστε; Οι παλιές καλές συνήθειες δεν «κόβονται» ποτέ και γι’ αυτό ακόμη και σήμερα φροντίζουμε να βλέπουμε τοιυλάχιστον τρεις με τέσσερις ταινίες ή τις τηλεοπτικές σειρές ή ντοκιμαντέρ την εβδομάδα.
Πριν «περάσουμε» στο κυρίως θέμα, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως βλέπουμε τις ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους ή τις τηλεοπτικές σειρές ή τα ντοκιμαντέρ ως ενιαία κινηματογραφικά προϊόντα παρά τις διαφορές, με τις οποίες ενδέχεται να πραγματοποιούνται οι λήψεις λόγω του μέσου προβολής τους (μεγάλη ή στη μικρή οθόνη).
Ας δούμε τις διαφορές στις κυριότερες ηλεκτρονικές – ψηφιακές κινηματογραφικές πλατφόρμες:
Το Netflix βασίζεται πολύ στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και λιγότερο στην αντίστοιχη των ταινιών. Το θεωρούμε ιδανικό για την παρακολούθηση Αμερικανικών ή Ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σειρών, ενώ εμπεριέχει αρκετές καλές ταινίες, ιδίως από το Hollywood, αλλά και από το Bollywood (Ινδία).
Διαθέτει αρκετές καλές ταινίες και σειρές από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Κορέα. Εμπεριέχει, όμως, και πολλές αμφιλεγόμενες τουρκικές σειρές, που ρίχνουν την ποιότητα του περιεχομένου.
Το ελληνικό περιβάλλον είναι πολύ εύχρηστο, αν και παλαιομοδίτικο, με ελληνικούς υπότιτλους σε όλα τα φιλμ.
Από την άλλη πλευρά, για το Amazon Prime εκτιμούμε πώς διαθέτει ένα πιο δυσκίνητο περιβάλλον στην περιήγηση (scroll) επιλογής των ταινιών – σειρών – ντοκιμαντέρ, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το διορθώσει. Μάλιστα,απορούμε το ποιος σκέφτηκε να παρουσιάζονται καρτέλες με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των ηθοποιών στη δεξιά πλευρά της οθόνης κι εν ώρα προβολής του οποιουδήποτε έργου, εάν μετακινήσεις για λίγο το «ποντίκι»!
Προσωπικά, μας «απώθησε» αυτή η επιλογή ως σινεφίλ, γιατί θέλουμε να έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον προβολής και να μην μας αποσπά τίποτε από τη ροή της δράσης του οποιουδήποτε έργου! Επίσης, τώρα έχει αρχίσει ο εξελληνισμός του χρηστικού περιβάλλοντος, ιδίως στους υπότιτλους, αλλά θα πρέπει να γίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς, αν θέλει η συγκεκριμένη κινηματογραφική πλατφόρμα να πετύχει ένα καλό μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Βλέπουμε τις ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους ή τις τηλεοπτικές σειρές ή τα ντοκιμαντέρ, αφού τα θεωρούμε ενιαία κινηματογραφικά προϊόντα παρά τις διαφορές τους. Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Στα θετικά του Amazon Prime βρίσκουμε το γεγονός ότι δίνει περισσότερο βάρος στην προβολή ταινιών παρά σειρών δείχνοντας βαρύτητα προς τον Αμερικανικό, το Ρωσικό και τον Ινδικό κινηματογράφο (σ.σ. η πλατφόρμα διαθέτει πολύ Bollywood). Δε διαθέτει καθόλου τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, αλλά έχει πολλά φιλμ ή ντοκιμαντέρ για τη μουσική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη rock, κάτι που εκτιμάμε πως μελλοντικά θα του δώσει το προβάδισμα!
Διαθέτει, δε, περισσότερα talk shows δείχνοντας ξεκάθαρα τη στροφή του, προς την κωμωδία και τη διασκέδαση.
Το Apple TV δε μας ενθουσίασε και τόσο, εκτός από την καινούρια ταινία του Tom Hanks, δεν έχει τόσο πλούσιο περιεχόμενο. Εμπεριέχει λίγες ταινίες και περισσότερα talk shows. Kρίμα, περιμέναμε περισσότερο από έναν κολοσσό της τεχνολογίας, όπως είναι η Apple.
Η τελική επιλογή είναι πάντοτε δική σας και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση ή ψυχαγωγία, ανάλογα με την πλατφόρμα, που θα διαλέξετε.
©Typologos.com 2020