OI ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
OI ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ!
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: contact@typologos.gr
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της αναπληρώτριας καθηγήτριας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσούλας Χατζητάκη-Καψωμένου (φωτογραφία) για τις «Ολέθριες Γυναικείες Μορφές στη λαϊκή Παράδοση» κατά τη διάρκεια της ομότιτλης ομιλίας που θα δώσει η ίδια στις επτά και μισή το βράδυ της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου του 2012 στο Νέο Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, στο Σπουδαστήριο 208, που βρίσκεται στο 2ο όροφο!
Στην ομιλία επισημαίνεται το θεματολόγιο των «παραδόσεων» ή των «θρύλων», που συγκαταλέγονται στα είδη του λαϊκού αφηγηματικού λόγου, στα οποία περιγράφονται διάφορες γυναικείες έξω-κοσμικές και εξωτικές μορφές. Τέτοιες είναι οι Γοργόνες, οι Νεράιδες, οι Λάμιες κι άλλες.
Αντίθετα με τους μύθους και τα παραμύθια θεωρούνταν οι «παραδόσεις» από τους κατοίκους των παραδοσιακών κοινωνιών πως εξιστορούσαν πραγματικά γεγονότα!
Μάλιστα, στις προφορικές διηγήσεις προσδίδονται διάφορες αρνητικές ιδιότητες στις διάφορες γυναικείες εξωτικές μορφές. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει αυτό το λεκτικό «θησαυρό» της λαϊκής λογοτεχνίας των παραδοσιακών κοινωνιών προσπαθώντας να δει πίσω τους συμβολισμούς και τα όσα λέγονται με σαφώς πολύ έμμεσο τρόπο!
Τι μπορεί να σημαίνει –άραγε- το γεγονός ότι οι Νεράιδες, ενώ περιγράφονται πανέμορφες, ελκυστικές και με έκδηλη ερωτική συμπεριφορά προς τους άνδρες, ταυτόχρονα εμφανίζονται εχθρικές , καθώς και επιθετικές απέναντί τους;
Γιατί οι μορφές αυτές ζουν σε τόπους μακρινούς, οι οποίοι παρουσιάζονται ως επίφοβοι και επικίνδυνοι για τον άνθρωπο;
Γιατί σε μερικές διηγήσεις οι Νεράιδες περιγράφονται ως δίμορφες υπάρξεις;
Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνάς της.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και διοργανώνεται από τον Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
©Typologos.com 2012