Το Ofire+ mobile είναι μια απλή και χρηστική εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας για προστασία από τις πυρκαγιές

23:39:04,07/30/2019
Ofire+ mobile

Tο Ofire+ mobile να αποτελεί ένα ιδιαίτερα απλό και χρηστικό εργαλείο καθημερινής ενημέρωσης που απευθύνεται σε όλους, για τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις επικίνδυνες ημέρες για έναρξη πυρκαγιάς

Το Ofire+ mobile  αποτελεί  μία ιδιαίτερα απλή και χρηστική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου τύπου app για την καθημερινή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες και την επικινδυνότητα σχετικά με την  έναρξη μιας πυρκαγιάς που απευθύνεται σε όλους.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε μέσω του συστήματος Ofire+, που δημιούργησε η  Όμικρον Α.Ε.  σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης.

Το σύστημα καλύπτει το κενό της έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών και την παροχή συμβουλών  κατευθύνσεων σε περίπτωση  της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς,  που υφίσταται στο μηχανισμό πολιτικής Προστασίας.

Το Ofire+ mobile λειτουργεί  φέτος  πιλοτικά για όλη την αντιπυρική περίοδο σε κλειστή δοκιμαστική έκδοση  μαζί με την πλατφόρμα του  Δήμου Θέρμης και σύμφωνα με τους δημιουργούς της εφαρμογής αποτελούν το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης – λήψης μίας απόφασης σε πυρκαγιές υπαίθρου.

Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμη η εφαρμογή σε ομάδα χρηστών που περιλαμβάνει κυρίως  τα στελέχη του Δήμου Θέρμης, που είναι επιφορτισμένα με τα  θέματα Πολιτικής Προστασίας και  τα μέλη μιας ομάδας  ενεργών δημοτών,  τα οποία   πραγματοποιούν τον έλεγχο, καθώς  και  την αποσφαλμάτωση του συστήματος

Η εφαρμογή κινητού τηλεφώνου τύπου app  παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες! 

Αναλυτικότερα, μέσω του Ofire+ mobile μπορεί o κάθε χρήστης  να λαμβάνει ενημέρωση για:

1.Τον επίσημο Δείκτη Επικινδυνότητας Έναρξης Πυρκαγιάς (FWI)που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μαζί  με σχετικές συμβουλές ή απλές οδηγίες για τη συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται ο χρήστης.

2.Τις μετεωρολογικές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή, όπως είναι η θερμοκρασία, η  σχετική υγρασία, η βροχόπτωση, η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου.

3.Την έναρξη ενός  συμβάντος μιας φωτιάς  εντός του Δήμου Θέρμης απευθείας από την αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία, καθώς και σχετικές οδηγίες απομάκρυνσης – κατεύθυνσης στα πλησιέστερα σημεία καταφυγής και φιλοξενίας που εμφανίζονται στο χάρτη. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να ενημερώνονται για  συμβάντα εκδήλωσης πυρκαγιών  σε συγκεκριμένους οικισμούς ή στο σύνολο της ζώνης λειτουργίας του συστήματος Ofire+.  Ωστόσο, η  λειτουργία ειδοποιήσεων αφορά αποκλειστικά στη ζώνη λειτουργίας του Ofire+ εντός των ορίων του Δήμου Θέρμης.

4.Τη δυνατότητα αυτόματων κλήσεων από το χρήστη σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, όπως είναι το Πυροσβεστικό Σώμα  (191), το Ε.Κ.Α.Β. (166) και ο  Ευρωπαϊκός  Αριθμός  Έκτακτης Ανάγκης (112).

Για  τις λειτουργίες 1, 2 και 4 μπορεί η εφαρμογή να χρησιμοποιηθεί και πέρα από τα όρια του Δήμου  Θέρμης παρουσιάζοντας το δείκτη επικινδυνότητας, όπως  αυτός υπολογίζεται βάσει των ανοικτών διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων. Επίσης, παρουσιάζονται  οι  μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής και παρέχεται  η δυνατότητα αυτόματης κλήσης σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Ofire+ mobile

Το σύστημα καλύπτει το κενό της έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών και την παροχή συμβουλών κατευθύνσεων σε περίπτωση της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, που υφίσταται στο μηχανισμό πολιτικής Προστασίας

«To αποτέλεσμα είναι το Ofire+ mobile να αποτελεί ένα ιδιαίτερα απλό και χρηστικό εργαλείο καθημερινής ενημέρωσης που απευθύνεται σε όλους, για τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις επικίνδυνες ημέρες για  έναρξη πυρκαγιάς  βάσει της  πραγματικής θέσης του χρήστη εντός της Ελληνικής Επικράτειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Θέρμης.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε συσκευές (κινητού  τηλεφώνου ή tablet) με λειτουργικό  περιβάλλον τύπου android (έκδοση 5 και επάνω). Δεν διατηρεί κι  ούτε αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό τους.

Με την πιλοτική χρήση του συστήματος έχει την ευκαιρία ο Δήμος Θέρμης να χρησιμοποιήσει άμεσα αυτά τα εργαλεία χωρίς κανένα κόστος,.

Παράλληλα, δύναται να συμμετέχει μέσω των  νέων εργαλείων και τεχνολογιών στην επιχειρησιακή προσέγγιση και διαχείριση των φαινομένων εκδήλωσης πυρκαγιών.

Καλύπτει, δε, ένα κενό που  υφίσταται στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και στην παροχή συμβουλών –  κατευθύνσεων σε περίπτωση  εκδήλωσης ενός συμβάντος φωτιάς

Η συνεργασία του Δήμου Θέρμης με την εταιρεία Όμικρον Α.Ε. θα καλύψει την τρέχουσα και την επόμενη αντιπυρική περίοδο έως και την  31η Οκτωβρίου 2020, οπότε θα εφαρμοστεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το όλο σύστημα.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.