Οδηγός – Δυτική Αθήνα – Αττική

15:42:49,07/07/2019
Οδηγός Δυτική Αθήνα- Φίλοι της Φύσης

Η δίγλωσση έκδοση «ΟΔΗΓΟΣ– Δυτική Αθήνα, Αττική» (ελληνικά- αγγλικά) προσφέρεται δωρεάν σε έντυπη (μέχρι και της εξάντλησης των αποθεμάτων), καθώς και σε ψηφιακή μορφή. Φωτογραφία: Φίλοι της Φύσης

Με εύληπτο  – χρήσιμο τρόπο παρουσιάζονται διάφορες  πληροφορίες για τα ιστορικά ίχνη, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, τα πάρκα και  τα θέατρα της περιοχής μέσα από τη δίγλωσση έκδοση με τίτλο «ΟΔΗΓΟΣ– Δυτική Αθήνα, Αττική» (ελληνικά- αγγλικά) που προσφέρεται δωρεάν σε έντυπη (μέχρι και της  εξάντλησης των αποθεμάτων), καθώς και σε ψηφιακή μορφή.

Τον οδηγό εξέδωσε  το Ελληνικό  Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece»  και  είναι ενταγμένος  στο πρόγραμμα «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» που υλοποιείται με την υποστήριξη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος/ Ι.Σ.Ν.

Την έρευνα για τη συγγραφή του οδηγού έκανε η Χαρίκλεια Χάρη,  που έγραψε  και την εισαγωγή, που φέρει  τον τίτλο «Το παλίμψηστο τοπίο της Δυτικής Αθήνας».

«Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του παλίμψηστου της περιοχής και σημαντικού μέρους του σύγχρονου υλικού και άυλου πολιτιστικού μας, αποθέματος αποτελεί η Ιερά Οδός, που συνέδεε την Αθήνα με το  λατρευτικό χώρο της Ελευσίνας, και που επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια ακολουθεί την ίδια χάραξη, με ορισμένα από τα αρχαία τμήματά της,  να είναι ακόμα ορατά.

 Ο ρόλος της, ως κυρίαρχου άξονα πρόσβασης στην πόλη από τα δυτικά δημιουργεί κατά μήκος της,  ένα χώρο-χρονικό συνεχές αφήγημα: Ίχνη από αρχαία ερείπια από θρησκευτικά μνημεία, τα οποία σχετίζονταν κυρίως με την Ελευσινιακή πομπή, και από πολυάριθμα νεκροταφεία και ταφικά μνημεία εκατέρωθεν της, βυζαντινοί ναοί, μεταγενέστερα δημόσια κτίρια, προσφυγικοί οικισμοί, πάρκα και βοτανικοί κήποι, βιομηχανικά κτίρια, συνιστούν την ιστορία  της πόλης» αναφέρει η κ. Χάρη

«… Εκτός από τα ιστορικά ίχνη, η Δυτική Αθήνα, η Αττική διαθέτει πλούσιο φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία, ακρογιαλιές… Η βιομηχανική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ελευσίνας είναι ένα ακόμα στοιχείο που την κάνει ελκυστική, που μαζί με τα Αισχύλεια και τις πλούσιες πολιτιστικές δράσεις, που αναπτύσσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναδείχθηκε η «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

 Μαζί με την Ελευσίνα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, Αττικής. Αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος, να μας παροτρύνει να «… πάμε Δυτικά της Αθήνας» στο Αιγάλεω, στην Αγία Βαρβάρα, στο Χαϊδάρι, στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα , αλλά και στα Βίλια, στα Μέγαρα, στο Πόρτο Γερμενό, στις Ερυθρές….», αναφέρει ο πρόεδρος  των «Φίλων της Φύσης» Κώστας Φωτεινάκης, στον πρόλογο του οδηγού και υπογραμμίζει:

«Προφανώς δεν υποτιμούμε τα διάφορα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που καταγράφονται στην περιοχή. Ο στιχουργός Νίκος Γκάτσος και ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις και να θέλουμε να τον ξεχάσουμε μας θυμίζουν τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης».

Ωστόσο,  ως αντίδοτο καταφεύγουμε στον ίδιο το συνθέτη Μάνο Χατζηδάκι και στο στιχουργό Νότη Περγιάλη που μας προτρέπει «να διώξουμε τη λύπη και να πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Αυτό κάνουμε «… πάμε δυτικά της Αθήνας» για να δούμε και να προβάλουμε τις καλές πλευρές της»

Το δημιουργικό, την  εκτύπωση και την  παραγωγή πραγματοποίησαν οι Εκδόσεις «ΕΜΒΡΥΟ» για το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece».Δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διεθνής Αριθμός  της έκδοσης, ISBN: 978 – 618 – 82830 – 6 – 0.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.