Οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη

00:19:30,01/25/2020
Γρίπη - Φωτογραφία από Sambeet D από το Pixabay

Στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός και η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.Φωτογραφία από Sambeet D από το Pixabay

Επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες, οι οποίοι  ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής της.

Γι’  αυτό το λόγο και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.

Στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης περιλαμβάνoνται ο εμβολιασμός και η συστηματική εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής.

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα,ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές,καθώς και να συμβάλει στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης.

Στα μέτρα ατομικής υγιεινής περιλαμβάνονται:

Το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος.

ο καλός αερισμός των χώρων.

Η αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους (όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι αίθουσες αναμονής κ.τ.λ. ).

Η οικειοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μη μεταδίδουν τον ιό.

Ο εμβολιασμός απευθύνεται  σε όλα τα άτομα, αλλά οι γιατροί τονίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Μάλιστα,o εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει έγκαιρα πριν από την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται:

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Οι επαγγελματίες υγείας γενικά.

Οι  άνθρωποι ηλικίας  άνω των 60 ετών.

Τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ. μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι κλπ).

Οι έγκυες και οι  θηλάζουσες.

Στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανήκουν και επαγγελματίες, όπως είναι οι κτηνίατροι, οι  πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, οι σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά, καθώς και οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ.).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα προφύλαξης μπορούν, οι πολίτες να επισκεφθούν τη θεματική  ιστοσελίδα  του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από εδώ.

©Typologos.com 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.