Οδηγίες για Χριστουγεννιάτικες Αγορές

16:19:03,12/13/2018
Xριστουγεννιάτικη Αγορά

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) εξέδωσε οδηγίες, ώστε να αποφευχθούν τα διάφορα παιχνίδια, που θα θελήσουν να «παίξουν» μερικοί καιροσκόποι σε βάρος του κοινού

Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όποτε οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες  για τις γιορτές. Η αγορά, τα εμπορικά και τα άλλα καταστήματα θα  είναι έτοιμα με τις στολισμένες βιτρίνες να υποδεχθούν τους Καταναλωτές.

Το  Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), όμως, εξέδωσε οδηγίες, ώστε να αποφευχθούν τα διάφορα παιχνίδια, που θα θελήσουν να «παίξουν» μερικοί καιροσκόποι σε βάρος του κοινού.

Για μια σωστή διατροφή υπενθυμίζει το  ΚΕ.Π.ΚΑ. το εξής  σύνθημα:  «Φρούτα και λαχανικά της εποχής», αφού είναι πιο φτηνά και υγιεινά, ενώ  δεν έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολική λίπανση, ορμόνες, καθώς  και φυτοφάρμακα.

Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται κάθε εποχή του έτους. Καλό είναι να αποφευχθούν  τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα,  τα οποία βρίσκονται εκτός εποχής.

Οι ντομάτες και τα αγγουράκια μόνο τον πληθωρισμό και το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ανεβάζουν και δε βοηθούν στη σωστή και υγιεινή διατροφή,   που  παρέχει η μεσογειακή δίαιτα.

Για τα άλλα φρούτα και λαχανικά ( εκτός εποχής) χρειάζεται μεγάλη προσοχή  στις τιμές, που γενικά φαίνεται πως  είναι παραπλανητικές (συχνά φαίνονται καθαρά μόνο οι τιμές των υποβαθμισμένων προϊόντων,  οι οποίες  παραπλανούν τον Καταναλωτή). Η ελλιποβαρής ζύγιση και άλλες «επινοήσεις» μερίδας των πωλητών  λόγω της μεγάλης κίνησης βρίσκονται αυτή την εποχή στο προσκήνιο.

Ας μην αγοραστούν, λοιπόν,  τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες για τη συνηθισμένη διατροφή.

Να  αγοραστούν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν  ενδεχόμενα μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

Να αγοραστούν πουλερικά και κρέατα, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι όσα βρίσκονται  εκτός ψυγείου ή  κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

Να  αγοραστεί  το νωπό κρέας, όσο γίνεται πιο κοντά  στην ημερομηνία, που θα  πραγματοποιηθεί το  εορταστικό τραπέζι και να  αποθηκευτεί στο ψυγείο  όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά  από την αγορά του.

Να αποθηκευτεί  το κατεψυγμένο κρέας στον καταψύκτη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά από την αγορά του  και να σιγουρευτούν ότι παραμένει κατεψυγμένο.

Να βεβαιωθούν οι καταναλωτές ότι  στα σημεία αγοράς διατηρούνται, τα νωπά κρέατα υπό ψύξη και  ποτέ  σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα  θα πρέπει να διατηρούνται στην  κατάψυξη.

 Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες  θα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (καρτελάκι πλαστικό τετράγωνο, διαστάσεων 2Χ2 εκατοστών,  περίπου, με αιχμηρό άκρο που είναι τοποθετημένο στο στήθος του πουλερικού), όπου φαίνεται και η ημερομηνία ανάλωσης.

Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα  μπορούν να πωλούνται  χωρίς ατομική ένδειξη με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις είναι στη διάθεση του καταναλωτή, εφόσον ζητηθούν. Η διάθεση στην αγορά  πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κ.λπ.), με ενδείξεις περί  του ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κ.λπ.) θα  πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό – κατά περίπτωση –  σήμα, που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT ή άλλος φορέας πιστοποίησης σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Το κρέας των αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «τυρκουάζ» με σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα  πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».

Το κρέας  των αμνοεριφίων, που προέρχονται από κοινοτικές χώρες  φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «τυρκουάζ» και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.

Το κρέας των  αμνοεριφίων εισαγωγής, από τρίτες χώρες, είτε έχουν σφαχτεί  στην Ελλάδα, είτε όχι θα πρέπει να  φέρει υποχρεωτικά σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Το κρέας των  βοοειδών θα πρέπει (πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας)  να συνοδεύεται από πρόσθετη επισήμανση υπό  τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί μεγάλων τεμαχίων του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου.

Για το κρέας  των βοοειδών, που προέρχεται  από ζώα, που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται  στην ετικέτα η ένδειξη: «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού». Η ετικέτα αυτή είναι διαστάσεων 10Χ5 εκατοστών περίπου και συνηθίζεται να είναι κολλημένη στη βιτρίνα – ψυγείο της επιχείρησης.

Καλό είναι να μειωθεί  η  κατανάλωση  του κόκκινου κρέατος και  των κίτρινων τυριών.

Για επιδόρπιο, ας προτιμηθούν  φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, τα  ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα  με κανέλα – ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά – κομματάκια φρούτων είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.

 Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να τοποθετηθεί σαλάτα στο πιάτο. Αφενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα κόψει την όρεξη.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν προσοχή  στην κατανάλωση αλκοόλ.Καλό είναι να προτιμηθεί η κατανάλωση  κρασιού  ή μπύρας, που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά μπορούμε να συνδυάσουμε το ποτό  με σόδα ή αναψυκτικό, με λίγες θερμίδες και έτσι να διαρκέσει περισσότερο.

 Για κάθε αγορά επιμένουν οι καταναλωτές  στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.

Αν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν να αγοραστούν  όλα όσα επιθυμούν οι καταναλωτές, τότε  ας μην προσφύγουν  σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα  θα κληθεί ο καταναλωτής  να αποπληρώσει τις δόσεις.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να  διαπραγματευτεί τον τρόπο πληρωμής, όταν πρόκειται να πληρώσει  με εντολές του καταναλωτικού  συνεταιρισμού ή με την πιστωτική  κάρτα. Και στις δύο περιπτώσεις είναι πληρωμή «τοις μετρητοίς» και δε θα  πρέπει να δεχθεί  οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση.

Να δείξουν  προσοχή οι καταναλωτές στις δελεαστικές διαφημίσεις και στις  προσφορές τουριστικών γραφείων. Οι καταγγελίες για παραπλάνηση ακόμα και για  εξαπάτηση καταναλωτών αυξάνονται  κατακόρυφα αυτή την περίοδο.

Ας μην ξεκινά η οποιαδήποτε αγορά με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος, στο μυαλό. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσουν  μόνοι οι καταναλωτές.

Οι  καταναλωτές να  προγραμματίσουν τις αγορές. Να κάνουν, δηλαδή,  ένα κατάλογο  με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά για κάθε μέλος της οικογένειας, που θέλουν  να προμηθευτούν. Να μην ξεφύγουν  από τον προγραμματισμό  τους. Η  αγορά είναι ελκυστική και  οι βιτρίνες στολισμένες  μαζί με τη  γιορτινή διάθεση είναι πιθανόν να «οδηγήσει» στην υπερκατανάλωση.

Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές και  τα στολίδια   είναι χρήσιμο να κάνουν οι καταναλωτές μία «μίνι» έρευνα της αγοράς. Ας επισκεφτούν, τουλάχιστον, 2 – 3 καταστήματα, που πωλούν ομοειδή προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι οι καταναλωτές  θα διαπιστώσουν  ουσιώδεις διαφορές στις τιμές  που θα ανταμείψουν  για το χρόνο, που «έχασαν».

Οι καταναλωτές να  προτιμήσουν  τα επώνυμα προϊόντα και ν’  αγοράζουν από επώνυμα καταστήματα κι όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δε θα  μπορούν  να βρούν  ώστε να αποζημιωθούν  σε περίπτωση ελαττωματικού  προϊόντος.

Για τα συσκευασμένα προϊόντα θα  πρέπει οι καταναλωτές να διαβάσουν με προσοχή την ετικέτα, (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.

Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να  παράσχουν οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.

Πριν αγοραστούν χριστουγεννιάτικα στολίδια ή παιδικά παιχνίδια θα πρέπει να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.