Όχι στη βία κατά των γυναικών
Παγκόσμια Ημέρα για
την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Τα συνδικάτα δηλώνουν τη μηδενική ανοχή
στη βία και στην παρενόχληση στην εργασία
16:09:59,11/25/2021

Μηδενική ανοχή στη βία και στην παρενόχληση στην εργασία δηλώνουν τα συνδικάτα
Μηδενική ανοχή στη βία και στην παρενόχληση στην εργασία δηλώνουν τα συνδικάτα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ( Γ.Σ.Ε.Ε) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Ο ρόλος των συνδικάτων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εν μέσω της πανδημίας καλούνται τα συνδικάτα να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα παράνομων διακρίσεων, παρενόχλησης και βίας στην εργασία μαζί με την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την πολυπρόσωπη εργοδοτική αυθαιρεσία.
Ρητή και σαφής η στάση των συνδικάτων
«Η στάση των συνδικάτων είναι και οφείλει να παραμείνει ρητή και σαφής. Ο έμπρακτος σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου οφείλει να είναι αυστηρός και απαρέγκλιτος. Τα συνδικάτα θέλουμε, πρέπει και μπορούμε να παλέψουμε για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με όποιον τρόπο κι εάν αυτή παρέχεται, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της παρενόχλησης λόγω του φύλου και των υπόλοιπων λόγων παράνομων διακρίσεων, της σεξουαλικής, καθώς και της ηθικής παρενόχλησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα συνδικάτα θέλουμε, πρέπει και μπορούμε να παλέψουμε για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με όποιον τρόπο κι εάν αυτή παρέχεται, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της παρενόχλησης λόγω του φύλου και των υπόλοιπων λόγων παράνομων διακρίσεων, της σεξουαλικής, καθώς και της ηθικής παρενόχλησης.Φωτογραφία από miawicks9 από το Pixabay
Η Ελλάδα από τις πρώτες
που υπέγραψε τη σχετική διεθνή σύμβαση
Χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα αποτελεί από τα πρώτα κράτη παγκοσμίως και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προχώρησε στην κύρωση της ΔΣΕ 190 με τίτλο: «Για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας».
Η εικόνα ανά την επικράτεια
Ωστόσο, εν έτει 2021 η εικόνα για την επικράτεια, που έχει η Γ.Σ.Ε.Ε. , μέσω των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών -μελών και των σωματείων είναι η εξής:
Σε σημαντικό βαθμό είναι «αόρατες» , οι καταγγελίες περιστατικών βίας και παρενόχλησης στη βάση του φύλου ή σε συνδυασμό και με άλλους λόγους παράνομης διάκρισης.
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες παραμένουν μειωμένες και αναντίστοιχες με την πραγματική έκταση του φαινομένου.
Πολλές περιπτώσεις καταγγελιών συνοδεύονται με εκδικητικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων που τις κατέθεσαν, ιδίως με μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση.
Τι έχει ζητήσει η Γ.Σ.Ε.Ε.
Για όλα αυτά τα ζητήματα έχει ζητήσει η Γ.Σ.Ε.Ε. την άμεση επαναλειτουργία των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του Τμήματος για την Ισότητα Φύλων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία συνεχίζει να διατηρεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε πλήρη αδράνεια.
Επίσης, η Γ.Σ.Ε.Ε. απέστειλε μία εγκύκλιο προς τις οργανώσεις – μέλη της δύναμής της, που αφορά στην ενίσχυση της παρουσίας των συνδικάτων δίπλα στα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης, καθώς και λόγω των νέων ρυθμίσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κύρωση της ΔΣΕ 19.
Οι δομές της Γ.Σ.Ε.Ε
για τα θέματα ισότητας κι όχι μόνο
Υπόψη ότι οι εργαζόμενοι -εργαζόμενες μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία προς την Επιθεώρηση Εργασίας ή στο Συνήγορο του Πολίτη.
Οι καταγγελίες αυτές μπορούν να υποβάλλονται ή να παρακολουθείται η πορεία τους:
Μέσω του email: isotita@gsee.gr.
Του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γ.Σ.Ε.Ε, www.kepea.gr.
Του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας. Σχετικός ηλεκτρονικός σύνδεσμος εδώ.
Για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας
Για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος εργαζομένων μπορεί να γίνει επικοινωνίαμε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, εδώ.
Η ΓΣΕΕ τιμά τις γυναίκες εργαζόμενες και όλα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία που βρίσκουν το θάρρος μαζί με τη δύναμη να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις απειλές αντιποίνων ή και τα αντίποινα.
Ζητά, δε, να απευθύνονται στα σωματεία για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Τέλος, τιμά τη στάση των εργατικών κέντρων, των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων, που στηρίζουν έμπρακτα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία και «φέρνουν στο φως» τα φαινόμενα αυτά.
©Typologos.com 2021