O Toυρισμός του Αύριο

15:13:10,01/31/2019
Υδρόγειος- πόλεις της Γης

To μέλλον του τουρισμού συζητήθηκε στην ημερίδα του ACT

Τις πιο επίκαιρες εγχώριες  τάσεις που διαφαίνονται στον κλάδο του τουρισμού παρουσίασαν ειδικοί στην ημερίδα με τίτλο «The Tourism of Tomorrow», που διοργάνωσε το ACT  – American College of Thessaloniki την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2, αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ»).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των πτυχιακών και μεταπτυχιακών ακαδημαϊκών του προγραμμάτων  του ΑCT στο τουρισμό και στη φιλοξενία.

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ. Πάνος Βλάχος μίλησε  για το ρόλο και την ευθύνη που έχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο διάλογο που έχει ανοίξει στην κοινωνία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, υποστήριξε ότι η πόλη έχει μπει στο  χάρτη των διεθνών τουριστικών προορισμών. Ακόμη,  χαρακτήρισε ως μέλλον του ελληνικού τουρισμού τα νέα παιδιά που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με το χώρο. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος παρατήρησε ότι τον κλάδο βρήκαν απροετοίμαστο  οι πολλές αφίξεις και τα νέα δεδομένα στην αγορά, όπως είναι  οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ωστόσο, εκτίμησε, ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να προωθήσουν την ποιοτική άνοδο του τουριστικού προϊόντος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης  Ανδρέας Μανδρίνος μίλησε για την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις και βελτίωση υποδομών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την προσέλκυση της κρουαζιέρας, τομέας στον οποίο η πόλη υστερεί σημαντικά, καθώς βρίσκεται στη 33η  έση ανάμεσα στα 43 λιμάνια της χώρας!

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της μεγάλης – εν εξελίξει – έρευνας που διεξάγει το ACT για τους τουριστικούς προορισμούς της Ρόδου και της Χαλκιδικής.

Η έρευνα διεξάγεται  σε συνεργασία με το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Director of Clients Relationships της πολυεθνικής εταιρείας STR, Sarah Duignan.

 Τα  πρωτοεμφανιζόμενα στοιχεία της συγκεκριμένης δείχνουν τάσεις ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού, άνοδο του δείκτη Rev/Par (έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) κατά  τα τελευταία πέντε χρόνια.  Αυτό γίνεται την ώρα που οι ανταγωνίστριες χώρες της Ισπανίας  και της Ιταλίας παρουσιάζουν μείωση. Παράλληλα, σημειώνεται κι αύξηση των επενδύσεων μεγάλων  ξενοδοχειακών αλυσίδων στην Αθήνα.

O CEO της Domes Resorts  Γιώργος Σπανός, ανέφερε ότι οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες πρέπει και να διαφοροποιηθούν και να καθετοποιηθούν. Μάλιστα,  εποσήμανε την έλλειψη  εξειδικευμένων στελεχών, προτρέποντας τους φοιτητές και σπουδαστές να κάνουν σπουδές συνδυάζοντας τον τουρισμό με το e-commerce,  το digital marketing, και το ΙΤ, κ.ά.

Ο CEO του ομίλου Tor Hotel Group Κωνσταντίνος Τορνιβούκας είπε πως οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους.

Ακόμη ανέφερε πως οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να έχουν παρουσία σε πολλές και διαφορετικές ψηφιακές πλατφόρμες κι άρτιες ιστοσελίδες.

Ως  τρόπους  για να αντιστραφεί η ροή των πελατών προς τα καταλύματα  τύπου  AirB’n’B πρότεινε ο ίδιος τις νέες πολιτικές ακυρώσεων με πιο φιλικούς όρους για τον πελάτη, τη δυνατότητα παρατεταμένης διαμονής, τα μεγαλύτερα δωμάτια και τις υπηρεσίες διάρκειας  24 ωρών.

«Το γεγονός ότι τι 25% του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ( Α.Ε.Π .) προκύπτει από τον τουρισμό δεν είναι δείγμα υγείας της ελληνικής οικονομίας», παρατήρησε ο CEO της Zeus International  Χάρης Σιγανός.

Για τους tour operators επισήμανε ο ομιλητής εξακολουθούν να κατέχουν  πολύ μεγάλο ποσοστό της αγοράς στην Ελλάδα και το οποίο είναι τετραπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.

Με αφορμή το παράδειγμα της Zeus που με το άνοιγμα στην Ιταλία διαχειρίζεται  πλέον  3.500 δωμάτια θεώρησε ο κ. Σιγανός κι  ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ελλάδα «εκτός από στελέχη άρχισε πρόσφατα να εξάγει και τουριστικό management».

Ο Senior Vice President of Luxury Brands των Accor Hotels (Central & Eastern Europe) Γρηγόρης Μαλιάσας στάθηκε  δτην έκρηξη του τουριστικού προϊόντος στην Κίνα, όπου κάθε 33 ώρες ανοίγει ένα νέο ξενοδοχείο, ενώ αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο χτίζονται 1.000 καινούριες ξενοδοχειακές μονάδες.

«Το 67% των επισκεπτών αναζητούν, πλέον, νέες και διαφορετικές εμπειρίες στα ξενοδοχεία» , είπε ο κ. Μαλιάσας,ο οποίος περιέγραψε τη «Θεσσαλονίκη ως μία δύσκολη αγορά», παρατηρώντας πως μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων να είναι πιο δεκτικοί στην παραχώρηση του management.

Ο Principal Consultant της Deloitte Μάριος Τριβιζάς, σημείωσε ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  θα πρέπει να γνωρίσουν τους πελάτες τους, να αντιληφθούν τις ανάγκες τους. ώστε να τις ικανοποιήσουν. «Οι εμπειρίες που έχουν προσαρμοστεί στις επιθυμίες των πελατών μπορούν να επιφέρουν τη διαφοροποίηση των υπηρεσιών», προσέθεσε.

Τα ξενοδοχεία της αλυσίδας και τις ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες παρουσίασε PR Manager for Greece των  Sani Resorts – Ikos Resort  Γεωργία Δώδου, η οποία  αναφέρθηκε στον τρόπο προβολής του ομίλου στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα  τρόπο προβολής, που δίνει έμφαση στο συναίσθημα, στην εικόνα, στις αισθήσεις, αλλά και στην υψηλή αισθητική.

Η Managing Director της PRMEDIACO & NEEDaFIXER Σοφία Παναγιωτάκη μίλησε για το βίντεο ως το μέλλον της τουριστικής προβολής και προώθησης. Στο ψηφιακό περιβάλλον,  το στοίχημα είναι να «πουλήσεις έναν προορισμό μέσα σε ένα λεπτό και αυτό δε θα συμβεί δίνοντας πληροφορίες, αλλά δημιουργώντας συναίσθημα,  που να πείθει τον ταξιδιώτη να τον επιλέξει», εξήγησε η κ. Παναγιωτάκη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Makedonia Palace Hotel Άλκης Σωτηρίου  παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη καταγραφή με αριθμούς της τουριστικής κίνησης των ετών 2016 – 2017. Στα ενδιαφέροντα συμπεράσματα  της καταγραφής αποτυπώνεται η τάση όξυνσης της εποχικότητας, η συσσώρευση της κίνησης στους καλοκαιρινούς μήνες, και η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Τη νέα έρευνα της Fraport για το περιεχόμενο των υπηρεσιών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασε η Marketing & Development Manager της εταιρείας Κατερίνα Πολάτου.

Τα  ευρήματα έδειξαν ότι το 85% των επιβατών είναι τουρίστες, όχι μόνο από την Αγγλία και τη Γερμανία, αλλά και από την Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία, Γαλλία και Ρωσία. Σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να στοχεύσει ο ελληνικός τουρισμός. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη καταδείχθηκε ότι  το 55% των επιβατών του αεροδρομίου «Μακεδονία» είναι  Έλληνες. Αξιοσημείωτο  είναι το γεγονός  ότι η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τους περισσότερους επισκέπτες διαφορετικών  εθνικοτήτων μετά  από τη Σαντορίνη.

«Στο άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν από τη μοναξιά και το  θόρυβο, καθώς οι περισσότεροι θα ζουν σε μεγαλουπόλεις. Ο τουρισμός δε θα είναι απλά μία διαφυγή από την καθημερινότητα, αλλά μία soul healing εμπειρία»,  περιέγραψε η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου των Ekies Resorts, η οποία συμπλήρωσε ότι:

«Ο  σεβασμός στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία, η συνύπαρξη και η αναζήτηση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των νέων γενεών, που θα αναζητούν στις ταξιδιωτικές εμπειρίες τους, πραγματικές αυθεντικές συνδέσεις για να βρουν τον εαυτό τους».

Την εκδήλωση και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο εκδότης του «Χρήμα και Τουρισμός» Κωνσταντίνος Δεριζιώτης.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.