«Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία» του Μάκη Τσίτα στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά
18:44:03,05/02/2019

Τα μονόπρακτα που αποτελούν το έργο του Μάκη Τσίτα θέτουν καίρια ζητήματα για τις σχέσεις όλων μέσα στην κοινωνία και για το γεφύρωμα του χάσματος της ανθρώπινης επαφής. Φωτογραφία: Γιώργος Φερμελετζής
Το χάσμα της ανθρώπινης επαφής «ψηλαφίζει» το έργο του Μάκη Τσίτα, «Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία» , που «ανεβαίνει» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη στις 6- 10 Μαΐου 2019, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το έργο αναφέρεται σε πρόσωπα διαφορετικού φύλου και ηλικίας, τα οποία προέρχονται από τη μικροαστική τάξη.
Αυτά προσπαθούν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν μέσα από τις προσωπικές στιγμές ή τις καθημερινές ασχολίες τους.
Οι άνθρωποι αυτοί βρισκόμενοι πότε σε εξωτερικό και πότε σε εσωτερικό χώρο, συνδιαλέγονται με άτομα του περιβάλλοντός τους ή με τον τυχόν διπλανό τους, επιχειρώντας μια σύζευξη ουσιαστικής επικοινωνίας, την οποία –όμως – τις περισσότερες φορές υποδαυλίζουν οι ίδιοι.
Τα μονόπρακτα που αποτελούν το έργο του Μάκη Τσίτα θέτουν καίρια ζητήματα για τις σχέσεις όλων μέσα στην κοινωνία και για το γεφύρωμα του χάσματος της ανθρώπινης επαφής.
Το κείμενο έγραψε ο Μάκης Τσίτας και το σκηνοθέτησε η Ρούλα Πατεράκη.
Τα σκηνικά – κουστούμια σχεδίασε η Λίλη Πεζανού. Τη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Βασιλείου και τους φωτισμούς φρόντισε η Άννα Σμπώκου.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί:
Ελισάβετ Γιαννακού, Νεφέλη -Μαρία Δούκα, Τρύφων Ζάχαρης, Ιωάννα Μπιτούνη, Νίκος Μαυράκης, Λευτέρης Παπακώστας, Δανάη Παπουτσή, Βαγγέλης Ρόκκος, Μυρτώ Σαρρή και Δημήτρης Τσικούρας.
Οι ημέρες και οι ώρες παραστάσεων διαμορφώθηκαν ως εξής:
Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, 10.00 και 12.00
Τρίτη 7 Μαΐου 2019, 19.30 και 21.30
Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, 10.00 και 12.00
Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, 10.00 και 12.00
Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 10.00 και 12.00
Πληροφορίες προς τους θεατρόφιλους παρέχονται στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 210 –41.43.356-7 (www.dithepi.gr).
Η παράσταση είναι ενταγμένη στο Τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 2018-2020 «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2019» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 2018-2020
«Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2019»

Οι άνθρωποι αυτοί βρισκόμενοι πότε σε εξωτερικό και πότε σε εσωτερικό χώρο, συνδιαλέγονται με άτομα του περιβάλλοντός τους ή με τον τυχόν διπλανό τους, επιχειρώντας μια σύζευξη ουσιαστικής επικοινωνίας.Φωτογραφία: Γιώργος Φερμελετζής
Το Τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 2018-2020 «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2019» υλοποιείται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για δεύτερο χρόνο (Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος 2019).
Μέσα από αυτό παρουσιάζονται 10 νεοελληνικά κείμενα, γίνονται 3 κεντρικές παραστάσεις και υλοποιούνται 7 θεατρικά αναλόγια.
Στο δεύτερο Φεστιβάλ παρουσιάζονται εμβληματικά έργα της νεοελληνικής δραματουργίας μαζί με άλλα έργα. Συμπεριλαμβάνονται και πρώτες παραστάσεις άπαιχτων έργων νέων συγγραφέων.
Στόχος των δρώμενων είναι η ανάδειξη της θεματολογίας του μεταπολεμικού ελληνικού θεατρικού κειμένου, το «καθρέφτισμα» των ευρύτερων κοινωνικών – ιστορικών εξελίξεων της αντίστοιχης περιόδου στη νεοελληνική θεατρική γραφή και η παρουσίαση των ζητημάτων δραματουργίας γύρω από την οποία οι δημιουργοί αναπτύσσουν τη σκέψη τους.
Οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά οραματίζονται ένα πολιτιστικό οργανισμό βαθιάς πνοής και ανοιχτών οριζόντων. Εκεί στοχεύουν το «άνοιγμα» προς τους πολίτες, η μέριμνα για τους ανθρώπους του θεάτρου και τους συγγραφείς, η παιδευτική αποστολή, καθώς και η ανάδυση των νέων δημιουργικών δυνάμεων.
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ «χτίζει» μια γέφυρα ανάμεσα στη σκηνή και την πλατεία, ενθαρρύνοντας τη δημιουργική εμπλοκή των θεατών στη θεατρική διαδικασία μέσα από ένα ανοιχτό workshop-in-progress, στη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες μαθητές ή νήλικες παρακολούθησαν τις πρόβες.
«Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε αμοιβαία και διαρκή επικοινωνία με τη θεατρική κοινότητα, τους δημιουργούς, αλλά και με την ίδια την κοινωνία.
Έχοντας θέσει ως αποστολή μας, να αποτελέσουμε μια δίοδο πολιτισμού και παιδείας, προσανατολισμένη στα επίκαιρα δημιουργικά ρεύματα, στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες, διεκδικήσαμε και υλοποιούμε ένα τριετές πρόγραμμα μέσω του οποίου κυοφορείται η θεατρική συνείδηση ως παρακαταθήκη για τον σύγχρονο πολιτισμό. […]
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει ένα Φεστιβάλ μεταπολεμικού νεοελληνικού έργου τώρα με τον χαρακτήρα του επείγοντος, με ένα καίριο ερώτημα: «Γιατί ελληνικός λόγος σήμερα;».
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι επιχειρούμε να θέσουμε ερωτήματα, να ψάξουμε απαντήσεις, να προκαλέσουμε έναν ευρύ κι απενεχοποιημένο διάλογο.
Να παρακολουθήσουμε, να καταγράψουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε τη σταδιακή αλλαγή στον τρόπο και στο είδος της θεατρικής επικοινωνίας, της μεταφοράς, δηλαδή του μηνύματος στον αποδέκτη.
Να επιχειρήσουμε μια αποτίμηση της αλλαγής. Να επαναξιολογήσουμε τους κώδικες γραφής. Να ψηλαφήσουμε την κοινωνική αλλαγή ως συγχρονία και διαχρονία του ελληνικού λόγου», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής.
- Οι άνθρωποι αυτοί βρισκόμενοι πότε σε εξωτερικό και πότε σε εσωτερικό χώρο, συνδιαλέγονται με άτομα του περιβάλλοντός τους ή με τον τυχόν διπλανό τους, επιχειρώντας μια σύζευξη ουσιαστικής επικοινωνίας.Φωτογραφία: Γιώργος Φερμελετζής
- Οι άνθρωποι αυτοί βρισκόμενοι πότε σε εξωτερικό και πότε σε εσωτερικό χώρο, συνδιαλέγονται με άτομα του περιβάλλοντός τους ή με τον τυχόν διπλανό τους, επιχειρώντας μια σύζευξη ουσιαστικής επικοινωνίας.Φωτογραφία: Γιώργος Φερμελετζής
©Typologos.com 2019