Ο Στέλιος Καζαντζίδης, η λαϊκή φωνή της Ελλάδας…

Οι σκέψεις της Μαρίας

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

19:45:55,08/09/2019
Στέλιος Καζαντζίδης- Φωτογραφία από το αρχείο της Μαρίας Σκαμπαρδώνη.

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για το μεγαλύτερο λαικό είδωλο της Ελλάδας, το Στέλιο Καζαντζίδη. Φωτογραφία από το αρχείο της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι για την Ελλάδα ότι είναι και η Ουμ Καλσούμ για την Αραβία. Η λαϊκή φωνή που τη συνόδευε ένας πρωτόγνωρος λυγμός σε συνδυασμό με την έμφυτα άψογη και άρτια  τεχνική του, καθιστούν τον ίδιο το ίσως μεγαλύτερο λαϊκό είδωλο της χώρας –  βασικά, το μεγαλύτερο.

Δε νομίζω να έχει υπάρξει στην Ελλάδα καλλιτέχνης που να έχει αγαπηθεί περισσότερο από αυτόν. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι:

Αφενός η μοναδική του ικανότητα να ερμηνεύει δύσκολα κομμάτια με τέλεια  τεχνική και ένα  διαπεραστικό πόνο που μπορούσε να σε κυριεύσει, αφετέρου το γεγονός πως υπήρξε ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα εντός των συνόρων και εκείνης,  που βίωνε τον πόνο της ξενιτιάς, του ξεριζωμού, της φτώχειας, καθώς και της κοινωνικής αδικίας.

Συμβόλισε τον πόνο, τις δυσκολίες της ζωής, το φτωχό άνθρωπο που όσο και να αγωνίζεται δεν μπορεί να βρει το δίκιο του. Ο φτωχός Έλληνας αισθάνθηκε πως βρήκε τη φωνή εκείνη,  που έδινε «σάρκα και οστά»  σε όλα εκείνα, τα οποία  τον  έπνιγαν και μπόρεσε, μέσω εκείνης, να τραγουδήσει τους πόνους και τις στεναχώριες της ζωής.

Ο ίδιος πήρε τη συνειδητή απόφαση να αφήσει τη νυχτερινή ζωή μόλις στα 34 του χρόνια, μία εποχή στην οποία μεσουρανούσε και μπορούσε άνετα να ζήσει μία ζωή με πολλά χρήματα και δόξα.

Και όμως, εκείνος δήλωνε πως αποστρεφόταν τη βρώμικη ζωή της νύχτας, ειδικότερα όταν η σωματική ακεραιότητά  του, κινδύνευσε δύο φορές από την πτώση πιάτων.

Αυτή του,  η ηθική στάση και η ανωτερότητα που έδειχνε πάντοτε απέναντι στα χρήματα και τα υλικά αγαθά, τον ανέβασε ακόμα περισσότερο στα μάτια των Ελλήνων,  που εκτιμούσαν πάντοτε το αδιάφθορο του χαρακτήρα του.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε ένας μύθος του λαϊκού τραγουδιού, ένας ερμηνευτής με ανεπανάληπτες φωνητικές ικανότητες, αφήνοντας πίσω του,  λαϊκά άσματα που θα μεταφέρονται σε όλες τις υπόλοιπες γενεές, εκφράζοντας την ανάγκη του λαού για ποιοτικό λαϊκό τραγούδι.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.