O πρώτος πύραυλος Artemis I των ESA και NASA
Εγκρίθηκε για εκτόξευση
για να ξεκινήσει η νέα περιπέτεια του ανθρώπου
στη Σελήνη
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:44:37,08/05/2022

O πρώτος πύραυλος Artemis I των ESA και NASA- O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία της διαστημικής πύλης «Gateway», συμπεριλαμβανομένων των μονάδων του ανεφοδιασμού, της κατοίκησης από πλευράς των αστροναυτών και των βελτιωμένων σεληνιακών επικοινωνιών. Φωτογραφία από Raniere από το Pixabay
Ο πρώτος μη επανδρωμένος πύραυλος Artemis I των ESA και NASA εγκρίθηκε για εκτόξευση μετά από μια σειρά τελικών δοκιμών, που έγιναν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι των ΗΠΑ στη Φλόριντα, για να «εγκαινιάσει» έτσι η νέα περιπέτεια του ανθρώπου στη Σελήνη. Το διαστημικό σκάφος Artemis 1 προγραμματίζεται προς εκτόξευση μεταξύ της 29ης Αυγούστου και της 5ης Σεπτεμβρίου 2022.
Το επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Μονάδας Εξυπηρέτησης
Η 1η Ευρωπαϊκή Μονάδα Εξυπηρέτησης – European Service Module (ESM) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια και θα ωθήσει τη μη επανδρωμένη κάψουλα Orion σε μία εκτεταμένη τροχιά γύρω από τη Σελήνη, θέτοντας το σκηνικό για τις μελλοντικές αποστολές με πλήρωμα.
Έπονται δύο ακόμα Ευρωπαϊκές Μονάδες Εξυπηρέτησης
Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος παραδόθηκε ήδη η δεύτερη Ευρωπαϊκή Μονάδα Εξυπηρέτησης στη ΝΑSA για το διαστημικό σκάφος Artemis II, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τη τρίτη. Το διαστημικό σκάφος Artemis ΙΙ θα είναι η δεύτερη προγραμματισμένη αποστολή του ομώνυμου προγράμματος της NASA και η πρώτη με πλήρωμα της διαστημικής κάψουλας Orion της NASA, το οποίο σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το Μάιο του 2024 από το Space Launch System (SLS).
Το τετραμελές πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Artemis II θα περιλαμβάνει κι έναν αστροναύτη της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA), που θα καταστεί ο πρώτος Καναδός που θα ταξιδέψει πέρα από τη χαμηλή τροχιά της Γης, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, που υπεγράφη το 2020 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Τα διεθνή πληρώματα θα περιλαμβάνουν κι Ευρωπαίους – Ασιάτες αστροναύτες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις μεταγενέστερες αποστολές.

O πρώτος πύραυλος Artemis I των ESA και NASA: Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος παραδόθηκε ήδη η δεύτερη Ευρωπαϊκή Μονάδα Εξυπηρέτησης στη ΝΑSA για το διαστημικό σκάφος Artemis II, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τη τρίτη.Φωτογραφία από PIRO από το Pixabay
Με την Artemis III
η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη
Μέσω της εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους Artemis III το 2025 θα επιστρέψουν δύο αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια με την Ευρωπαϊκή Μονάδα Εξυπηρέτησης (ESM) να παρέχει την υποστήριξη της ζωής των εξερευνητών με τη μορφή του νερού, της τροφής και του οξυγόνου.
Το σχέδιο Artemis III προβλέπει τη προσεδάφιση των δύο εκ των τεσσάρων μελών του πληρώματος στη νότια πολική περιοχή της Σελήνης. Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν για 6,5 ημέρες στην επιφάνεια της Σελήνης και η μια εξ αυτών θα είναι η πρώτη γυναίκα, που θα βαδίσει στη Σελήνη. Οι δύο αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν συνολικά τέσσερις διαστημικούς περιπάτους στην επιφάνεια της Σελήνης, όπου θα υλοποιήσουν διάφορες επιστημονικές εργασίες. Μεταξύ άλλων, θα συλλέξουν και δείγματα παγωμένου νερού.
Πριν από τη προσεδάφιση του Artemis III θα έχει τοποθετηθεί νωρίτερα πρόσθετος εξοπλισμός στην επιφάνεια και στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται ένα μη συμπιεσμένο όχημα τύπου ρόβερ, που θα χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των σεληνιακών περιπάτων τους. Αυτό το ρόβερ θα ελέγχεται κι εξ αποστάσεως. Αρκετές μόνιμα σκιασμένες περιοχές του φεγγαριού θα προσεγγιστούν με σύντομες διαδρομές των 5 έως και των 15 χιλιομέτρων.
Η διαστημική πύλη «Gateway»
θα έχει μόνιμο πλήρωμα
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία της διαστημικής πύλης «Gateway», συμπεριλαμβανομένων των μονάδων του ανεφοδιασμού, της κατοίκησης από πλευράς των αστροναυτών και των βελτιωμένων σεληνιακών επικοινωνιών.
Η διαστημική πύλη «Gateway» θα λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος διαστημικός σταθμός με μόνιμο πλήρωμα, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, χίλιες φορές πιο μακριά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τη Γη, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα εποχή της σεληνιακής εξερεύνησης.
©Typologos.com 2022