Βιβλιοπαρουσιάσεις «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ – Ημέρα με την Ημέρα – ΕΠΟΣ 1940 -’41 – Από τις εφημερίδες της εποχής»

19:33:21,11/17/2018
Πόστερ εκδόσεις Μένανδρος

Το δίτομο έργο αποτίνει έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους δημοσιογράφους, τους πολεμικούς ανταποκριτές και απεσταλμένους, τους φωτογράφους, τους εκδότες, οι οποίοι με την τεράστια προσφορά τους, στον Πόλεμο του 1940 ενημέρωναν, πληροφορούσαν, εμψύχωναν τους Έλληνες, μαχόμενους και άμαχους

«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ – Ημέρα με την Ημέρα –  ΕΠΟΣ 1940 -’41 –  Από τις εφημερίδες της εποχής», είναι ο τίτλος του δίτομου έργου του βουλευτή  Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, που παρουσιάζεται  στη  Θεσσαλονίκη  και στην Αθήνα, αντίστοιχα. Το έργο «κυκλοφορεί» από τον εκδοτικό οίκο «Μένανδρος».

Πιο συγκεκριμένα, το δίτομο έργο  παρουσιάζεται στις 7.30 το βράδυ της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου 2018 στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (Λ.Α.Φ.Θ.) στην οδό Εθνικής Αμύνης 1.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν:

Ο πρώην πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουσβέλης.

Ο επίτιμος αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. και πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Ο  συγγραφέας – δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο πολιτικός επιστημών και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Γιαννίκης.

Επίσης, το δίτομο έργο παρουσιάζεται στις  8 το βράδυ της Tετάρτης  21 Νοεμβρίου 2018 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.) στην οδό   Ρηγίλλης 1 και Βασιλίσσης  (Πλατεία Παύλου Μελά)  στην Αθήνα.

Ομιλητές θα είναι:

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής – ευρωβουλευτής Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου.

Τη συζήτηση  θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φώτης Σιούμπουρας.

«Με το έργο αυτό φρονούμε ότι αποτείνουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους δημοσιογράφους, τους πολεμικούς ανταποκριτές και απεσταλμένους, τους φωτογράφους, τους εκδότες, οι οποίοι με την τεράστια προσφορά τους στον Πόλεμο του 1940 ενημέρωναν, πληροφορούσαν, εμψύχωναν τους Έλληνες, μαχόμενους και άμαχους.

Είναι αυτοί που κράτησαν ανοικτό το δίαυλο ανάμεσα στο Μέτωπο και τα μετόπισθεν. Είναι αυτοί που μετέφεραν, με έναν μοναδικό τρόπο, το πνεύμα που επικρατούσε στην πρώτη γραμμή και στα πεδία των μαχών στους άμαχους Έλληνες, στις πόλεις και τα χωριά. Κρατώντας ψηλά το ηθικό και βουτώντας την πέννα τους,  στην ψυχή τους,  αποτύπωναν το μεγαλείο ενός ολόκληρου λαού, που εργαζόταν πυρετωδώς για ένα ιδανικό: για τη νίκη, για την εθνική αξιοπρέπεια.

Μέσα από τα χαρακώματα περιέγραφαν τις θυσίες των παλληκαριών μας και παρότρυναν τους υπόλοιπους να συμπαρασταθούν, με όποιο τρόπο μπορούσαν, στο μαχόμενο ελληνικό Στρατό.

 Εμψύχωναν, όμως, και τους στρατιώτες μας, οι οποίοι, όταν έφθαναν – συνήθως καθυστερημένα – εφημερίδες στο Μέτωπο, διάβαζαν τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπιζε το υπόλοιπο Έθνος εκείνη την τιτάνια προσπάθεια.

Διάβαζαν τα τηλεγραφήματα θαυμασμού, που έφθαναν από όλο τον ελεύθερο κόσμο, για τις ελληνικές νίκες. Τις εκδηλώσεις συμπαράστασης, που διοργανώνονταν σε ολόκληρη την Ελλάδα, τους εράνους, τις αποστολές μάλλινων ειδών στο Μέτωπο.

Τις επιστολές και τα τηλεγραφήματα των γονέων και των συζύγων, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στον Πόλεμο και, γεμάτοι γενναιοφροσύνη και φιλοπατρία, δήλωναν πως θα εκδικηθούν το θάνατό τους με τη νίκη που ερχόταν, με τη  δική τους συμμετοχή, με τα υπόλοιπα παιδιά τους, που πολεμούσαν για την Ελλάδα.

Ακαδημαϊκοί, λογοτέχνες, έμπειροι και έγκριτοι δημοσιογράφοι, όπως ο Γ. Αγγ. Βλάχος, ο Στρ. Μυριβήλης, ο Σπ. Μελάς, ο Π. Παλαιολόγος, ο Ν. Γιοκαρίνης, ο Ε. Θωμόπουλος, ο Γ. Ρούσσος, ο Κ. Αθάνατος, ο Θ. Παπακωνσταντίνου, ο Κ. Ουράνης, ο Κ. Δημάδης, ο Π. Καψής, ο Γ. Ανδρουλιδάκης, ο Χρ. Κολιάτσος, ο Γ. Μανιατάκος και πολλοί άλλοι πηγαινοέρχονταν στα πεδία των πολεμικών επιχειρήσεων κι έγραφαν ασταμάτητα.

Κι οι φωτογράφοι απαθανάτιζαν τα παλληκάρια μας που, με το χαμόγελο στα χείλη , έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα στα βορειοηπειρωτικά βουνά, απελευθερώνοντας με τη λόγχη, με τον ηρωισμό, με το αίμα τους,  μία – μία τις ελληνικές πόλεις στη Βόρειο Ήπειρο.

Την Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα. Ο σκοπός ήταν ιερός. Το καθήκον το ύψιστο. Και τα ιδανικά που επικρατούσαν ό,τι αγνότερο και τιμιότερο είχε να επιδείξει η φυλή», έγραψε κάποτε ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας για το συγκεκριμένο έργο.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.