Π.Α.Ο.Κ. Ελληνικό ποδόσφαιρο και Ευρώπη
Αθλητισμός
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο – Συγγραφέα
18:43:48,05/23/2021

Ήταν ο καλύτερος τελικός των τελευταίων χρόνων με καθαρό – γρήγορο ποδόσφαιρο κι από τις δυο ομάδες με πανάξιο νικητή τον Π.Α.ΟΚ. By Sascha H. – Flickr: Paok, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15812998
Τα «λέει όλα» το σκορ 1-2 (Γιαν Μ’ Βιλά 50’ και Βιεϊρίνια 36’, Μιχάλ Κρμέντσικ 90’ ) με πανάξιο νικητή τον Π.Α.Ο.Κ έναντι του Ολυμπιακού στον τελικό κυπέλλου ποδοσφαίρου, που έγινε το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 στο Ο.Α.Κ.Α.
Τα συμπεράσματα από τον τελικό
Με λίγα λόγια:
♦Ίσως ήταν ο καλύτερος τελικός των τελευταίων χρόνων με καθαρό – γρήγορο ποδόσφαιρο κι από τις δυο ομάδες.
♦Επί του πρακτέου αποδείχθηκε πως τα τρόπαια παίρνουν οι ομάδες, που αγωνίζονται έως και την ύστατη στιγμή για τη νίκη.
♦Επιπλέον, καταδείχθηκε πως στους τελικούς ή στις μεγάλες διοργανώσεις κερδίζει η ομάδα εκείνη που έχει τον πιο ικανό τερματοφύλακα, ο οποίος κάνει τις σωτήριες επεμβάσεις ή αποκτά την ύψιστη φόρμα στην κατάλληλη στιγμή.
♦Οι αλλαγές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κάνουν τη διαφορά και δείχνουν την ποιότητα σε βάθος, που διαθέτει ένα ποδοσφαιρικό σύνολο.
♦Όταν η διαιτησία «αγγίζει» το 50%-50% τότε τα πάντα είναι όμορφα και κερδίζει συνήθως όποιος από τους δύο αντίπαλους το θέλει πιο πολύ ( σ.σ. το ψυχολογικό κίνητρο είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερο έναντι του οποιουδήποτε χρηματικού πριμ).

Το 2021 χρειαζόμαστε ως Επαγγελματικό Ελληνικό Ποδόσφαιρο να έχει φθάσει ο Φλεβάρης του 2022 και να έχουμε τουλάχιστον 2 επαγγελματικές ομάδες (σ.σ. μη πούμε όλες) στο αγωνιστικό καλεντάρι της ΟΥΕΦΑ και στους ομίλους ή στους «8». Φωτογραφία από Phillip Kofler από το Pixabay
Το δια ταύτα
Τώρα, πάμε παρακάτω:
♦Καλές είναι οι κατακτήσεις των πρωταθλημάτων ή των κυπέλλων στην Ελλάδα και φυσικά καλοδεχούμενες, αφού αποτελούν μέρος της ιστορίας, καθώς και «οδηγούν» στην Ευρώπη. Καιρός, όμως, είναι να καταλάβουν κυρίως οι παράγοντες και οι διοικούντες πως το πρεστίζ συν το οικονομικό όφελος βρίσκεται στις Ευρωπαϊκές ή Διεθνείς ή παγκόσμιες ποδοσφαιρικές οργανώσεις.
♦Το πρώτο βήμα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει είναι να δημιουργηθεί ένα κραταιό Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου με τουλάχιστον 4-5 ισχυρούς διεκδικητές, ισορροπημένη διαιτησία, σύγχρονο μάνατζμεντ σε υποδομές, διαχείριση του αθλητικού οικοδομήματος (από τις ακαδημίες έως και τις επαγγελματικές ομάδες) και διεθνή στόχευση στον τομέα της διαφήμισης, καθώς και των εσόδων. Αυτό θέλει το χρόνο του, αλλά πρέπει να γίνει.
♦Σε ευρωπαϊκό – διεθνές – παγκόσμιο επίπεδο στο ποδόσφαιρο δε μετράει το γεγονός, εάν είσαι πρωταθλητής π.χ. 40 και πλέον φορές ή κυπελλούχος π.χ. 5 φορές συνεχόμενα, αλλά πόσους πόντους έχει κατακτήσει η ομάδα και η χώρα αυτής. Εδώ είμαστε πίσω ως Ελλάδα και πρέπει να «τρέξουμε» προγραμματισμένα, καθώς και να μην εθελοτυφλούμε.
Εκεί είναι το μέλλον: Εάν έχεις δυνατά – σύγχρονα πρωταθλήματα στις επαγγελματικές κατηγορίες και «δουλεμένες» τις ακαδημίες, ώστε να έχουμε κι αρκετούς καλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, τότε θα έρθουν διεθνώς και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Ο διεθνής στόχος του 2021
Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε σήμερα; Δύναται να γίνουν αρκετά πράγματα προς σε αυτή την κατεύθυνση. Όσες Ελληνικές ομάδες θα παίξουν το 2021 στην Ευρώπη κυρίως να κοιτάξουν:
Α) Να κάνουν μια ουσιαστική προετοιμασία ενόψει των διεθνών αγώνων.
Β) Να πραγματοποιήσουν μελετημένες πλέον μεταγραφικές κινήσεις με βάση τις χρηματικές δυνατότητες, που έχουν και να δουν ταυτόχρονα ποιοι Έλληνες ποδοσφαιριστές (έτοιμοι ή προερχόμενοι από τις ακαδημίες τους) μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τις ομάδες ή στο βάθος της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Γ) Να κάνουν καλή «κατασκοπία» των αντιπάλων τους και να καταρτίσουν το αντίστοιχο αγωνιστικό πλάνο.
Δ) Να συμφωνήσουν οι παράγοντες σε ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης του επαγγελματικού πρωταθλήματος σε βάθος πενταετίας ( σ. σ. Είναι το πιο δύσκολο να γίνει, γιατί δεν έχουμε αποκτήσει τη νοοτροπία των συνεργασιών εντός Ελλάδας σε πολιτικό- κοινωνικό επίπεδο και στην Ελλάδα έχουμε εντός τη πρακτική του «βολέματος» ή της «επικράτησης»).
Η μεγάλη πρόκληση
Αν πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, τότε αυτά θα επιφέρουν το θετικό αντίκτυπο και στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, ώστε να «βρεθεί» πάλι στο δρόμο των επιτυχιών με παρουσίες σε EURO και Μουντιάλ.
Άρα, το 2021 χρειαζόμαστε ως Επαγγελματικό Ελληνικό Ποδόσφαιρο να έχει φθάσει ο Φλεβάρης του 2022 και να έχουμε τουλάχιστον 2 επαγγελματικές ομάδες (σ.σ. μη πούμε όλες) στο αγωνιστικό καλεντάρι της ΟΥΕΦΑ και στους ομίλους ή στους «8».
Και να πετύχουμε το ίδιο σε βάθος τριετίας, γιατί η επιτυχημένη διάρκεια στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις «βαρύνει» πλέον πολύ περισσότερο στα επίπεδα της οικονομικής ευρωστίας ή του πρεστίζ.
Μπορούμε; Ιδού η μεγάλη πρόκληση….
©Typologos.com 2021