Ο μνημειώδης «Λάκκος με τα φίδια» τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 από την Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. – 3 και το Κ.Ε.Μ.Ε.Σ.

19:34:21,08/14/2019
Η ηθοποιός Olivia de Havilland. Φωτογραφία από skeeze από το Pixabay

Η ηθοποιός Olivia de Havilland. Φωτογραφία από skeeze από το Pixabay

Την κλασική ταινία του Anatole  Litvak «Ο λάκκος με τα φίδια» («The snake pit», ασπρόμαυρο, ΗΠΑ 1949, διάρκεια 1 ώρα και 48 λεπτά) προβάλλουν η κινηματογραφική  λέσχης των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. –3 και το Κ.Ε.Μ.Ε.Σ. στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας  19 Αυγούστου 2019 στο θερινό σινεμά «Απόλλων» της Θεσσαλονίκης (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310 –82.86.42.

Το σενάριο  του  φιλμ προέρχεται από το μυθιστόρημα  της , ενώ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Olivia de Havilland, Mark Stevens και Leo Genn.

Το έργο αναφέρεται σ’ έναν  άνδρα  και μια γυναίκα, που εμφανίζει παράξενη συμπεριφορά. Αμφότεροι  γνωρίζονται, ερωτεύονται καιπαντρεύονται στα γρήγορα. Όταν η γυναίκα αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα θα θεραπευτεί σε ψυχιατρείο, όπου θα ερωτευθεί τον ψυχαναλυτή της.

Πρόκειται για ένα μνημειώδες, κλασικό και διαχρονικό δράμα , που εμπεριέχει ψυχαναλυτικά και νουάρ στοιχεία,  καθώς κι έχει μια  αφήγηση με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν. Έξοχη είναι  η Olivia de Havilland  στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξαιρετική είναι και  η φωτογραφία της ταινίας,  που αποδίδει το όλο κλίμα. Το φιλμ «διατρέχει» μια  αμφίσημη  πλοκή της.

Το φιλμ κέρδισε το  Oscar  ήχου (1948) με τον Thomas T. Moulton  και είχε άλλες πέντε υποψηφιότητες για τα βραβεία της αμερικανικής Ακαδημίας ήτοι  καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας (Anatole Litvak),  σεναρίου (Frank Partos –Millen Brand) , πρώτου γυναικείου ρόλου για την Olivia de Havilland  και μουσικής (Alfred Newman ). Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας  του 1949 βραβεύτηκαν ο Anatole Litvak για τη  σκηνοθεσία και η  Olivia de Havilland για την ερμηνεία .

Την ταινία θα προλογίσει ο  δημοσιογράφος – συγγραφέας – κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμεντζόγλου, ενώ  έντυπη σύντομη κριτική του ίδιου  θα διανεμηθεί το κοινό.

«Μνημειώδες δράμα με ψυχαναλυτικά στοιχεία και δομή νουάρ. Μια γυναίκα με παράξενη συμπεριφορά παντρεύεται  ένα γοητευτικό άνδρα που τη λατρεύει.

 Οι διαταραχές της, συνεχίζονται, εγκλείεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, της κάνουν αρχικά ηλεκτροσόκ  και στη συνέχεια αρχίζει την ψυχανάλυσή της.

Ο μέγας Ανατόλ Λίτβακ αφηγείται, με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν. Με υπομονή  και με ακρίβεια τοποθετεί σταδιακά τις ψηφίδες ενός αινίγματος,   που αγγίζει τη λογική ενός νουάρ: Από πού έρχεται αυτή η νέα γυναίκα, τι της συνέβη, πώς περιέπεσε στην κατάσταση πού βρίσκεται;

Αρχικά «Ο λάκκος με τα φίδια» είναι από τα πρώτα φιλμ που ασχολούνται με την ψυχανάλυση (Νύχτα αγωνίας του Χίτσκοκ, Το μυστικό του εβδόμου δωματίου  του Φριτς Λανγκ) και το κάνει  μ’ έναν ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο, χάρις στη σκηνοθεσία του Λίτβακ .

Η κλασική αφήγηση διακόπτεται από αναδρομές στο παρελθόν, ενώ αποτελεί επίτευγμα ο τρόπος σκηνοθεσίας της ελλειπτικότητας. Αιωρείται συνεχώς μια απειλή, ένας εσωτερικός τρόμος, κάτι το ακαθόριστα επικίνδυνο, που σέρνεται ύπουλα και δημιουργεί ρήγματα. Δεν είναι μόνον η ένδειξη μιας ψύχωσης, αλλά όλη η αμφισημία της διάγνωσης  και του τελικού θεραπευτικού αποτελέσματος.

Το ρήγμα στο μυαλό της ηρωίδας (φανταστική η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ στο βασικό ρόλο)  δείχνει να «επουλώνεται», αλλά η αμφιβολία εισβάλλει από παντού.

Πολύ καλοί οι ανδρικοί ρόλοι, ενώ ξεχωρίζει η εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία, με πολύ λειτουργική τη σεκάνς με το παραδοσιακό τραγούδι «I’ m going home» (Επιστρέφω στο σπίτι). Υπάρχει  άραγε επιστροφή; Όλα μένουν  ρευστά σ’ ένα μνημείο του σινεμά, ανέγγιχτο από το χρόνο», γράφει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας – κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμεντζόγλου στην έντυπη κριτική του.

Ταινίες που πλησιάζουν το στιλ του φιλμ  «Ο Λάκκος με τα φίδια» είναι οι εξής:

«Νύχτα αγωνίας» και «Μάρνι» του Sir Alfred Joseph Hitchcock .

 «Το μυστικό του έβδομου δωματίου» του Friedrich Anton Christian Lang.

 «Οι συνωμότες» του Edward Dmytryk.

«Αποστροφή» και  «Ο ένοικος» του Roman Polanski.

Η επόμενη προβολή της λέσχης  θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου 2019  και  θα είναι η πολύκροτη και βραβευμένη με Oscar ταινία του  Elia Kazan «Λεωφορείο ο πόθος»  από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Tennessee Williams.

Για  περισσότερες πληροφορίες  για τις προβαλλόμενες ταινίες μπορούν οι σινεφίλ ν’ ανατρέχουν  στο kemes facebook  ή στο  kemes.wordpress.com.

 ©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.