Ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος
Ζητήματα Καρδιάς
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφο
18:44:48,10/17/2020

Μια από τις μεγάλες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, γενικά του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξε ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος ( 1867 – 1922).Φωτογραφία από anarosadebastiani από το Pixabay
Μια από τις μεγάλες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, γενικά του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξε ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος ( 1867 – 1922), ο οποίος βρισκόμενος στον επισκοπικό θρόνο της Σμύρνης μαρτύρησε αργότερα στη Μικρά Ασία κι ανακηρύχθηκε Άγιος, που εορτάζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού .
Οργάνωσε τους τρανούς οπλαρχηγούς της Δράμας Κωνσταντίνο Ρίζο, Χρυσόστομο Παπαγεωργίου, Νικόλαο Πετρίκη και Κωνσταντίνο Δόβελλα.
Ο Ποιμενάρχης αφίχθηκε στις 22 Ιουλίου 1902 στη Δράμα, όπου ανέλαβε τα ιερατικά καθήκοντά του. Από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε στην αρωγή των Ελλήνων κατοίκων, των διάφορων μορφωτικών συλλόγων και των εκπαιδευτηρίων.
Κινήθηκε δραστήρια για να κτιστούν πολλά ελληνικά σχολεία στη Δράμα και στη γύρω περιοχή. Επί εποχής του Ιεράρχη ανεγέρθηκε το καλλιμάρμαρο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας του οποίου η κάτοψη συμβόλιζε το γράμμα Ε, δηλαδή την Ελλάδα και την Ελευθερία.
Με ενέργειες του Ποιμενάρχη ανεγέρθηκαν και τα Εκπαιδευτήρια Δράμας των οποίων η θεμελίωση έγινε το 1907 αλλά ολοκληρώθηκαν μετά από δυο χρόνια, επειδή η διοίκηση των Οθωμανών πρόβαλε εμπόδια μέχρι και να γίνουν.
Το ποσό για τις οικοδομικές εργασίες προήλθε από τη δωρεά της οικογένειας Μελά, των εισφορών εκ πολλών Δραμινών και τα μισθώματα ενοικίασης ακινήτων της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Για το κτίσιμο εργάστηκαν και πολλοί τοπικοί τεχνίτες προσφέροντας χρόνο, καθώς και κόπο.
Αυτό το κτίριο σχημάτιζε τη λέξη Π συμβολίζοντας την Πατρίδα. Εκεί φοιτούσαν κορίτσια στο παρθεναγωγείο κι αγόρια στο αρρεναγωγείο.
Ο Ιεράρχης μετέβαινε τακτικά σε διάφορα χωριά της ευρύτερης περιοχής ( Προσοτσάνη, Βώλακας κ.ά) για να τονώσει το εθνικό αίσθημα ενάντια στην έντονη προπαγάνδα, που ασκούσαν οι Βούλγαροι.
Κατά την περίοδο της Διακονίας του Μητροπολίτη Χρυσόστομου χτίστηκαν ένας επιβλητικός ιερός ναός, ένα μέγαρο για τη μητρόπολη σχολές αρρένων και θηλέων, καθώς κι ένα γυμναστήριο. Με πρωτοβουλία του ίδιου έγιναν κατοικίες, που φιλοξένησαν τους καπνεργάτες, δημιουργήθηκαν φιλανθρωπικά καταστήματα ,λειτούργησαν ορφανοτροφεία – γηροκομεία κι άλλες ιδρυματικές δομές.
Τα χρόνια 1901 – 1902 διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Δράμας ο Γρηγόριος Ωρολογάς, ο οποίος προασπίστηκε ενεργά τα δίκαια της Ελλάδας στη Μακεδονία, ενώ πρωτοστάτησε στη χρήση της δημοτικής γλώσσας κηρύττοντας το Θείο Λόγο.
Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν πολύ από τις πρωτοβουλίες, που ανέπτυσσε ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος και τον κατήγγειλαν στην κεντρική διοίκηση της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία τον ανακάλεσε το 1907 από τη θέση του.

Ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος μετέβαινε τακτικά σε διάφορα χωριά της ευρύτερης περιοχής ( Προσοτσάνη, Βώλακας κ.ά) για να τονώσει το εθνικό αίσθημα ενάντια στην έντονη προπαγάνδα, που ασκούσαν οι Βούλγαροι.Φωτογραφία από daniel puel από το Pixabay
Από ιστορικές πηγές είναι διαπιστωμένο πως μεγάλο πλήθος κατοίκων της Δράμας παρέστη τότε στην αναχώρηση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου από τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό. Από εκεί ο Ποιμενάρχης πήγε στη γενέτειρά του, Τρίγλια, στη Μικρά Ασία.
Οι Οθωμανοί παρεχώρησαν γενική αμνηστία το 1908, επειδή ανακηρύχθηκε το Σύνταγμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά από αυτό μπόρεσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος να γυρίσει εντός της ίδιας χρονιάς στη Δράμα. Επί μια διετία (1908-1910) παρέμεινε στον Επισκοπικό Θρόνο της Δράμας και των Φιλίππων.
Η εθνική δράση του Ιεράρχη αναπτύχθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού στις 14 Σεπτεμβρίου του 1905 απαγχόνισαν οι Τούρκοι τον 20χρονο Μακεδονομάχο Άρμεν Κούπτσιο στον πλάτανο της πλατείας της Δράμας.
©Typologos.com 2020