O Ινδικός κινηματογράφος
Ταινιών Αναφορές
Mε το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
01:16:22,01/08/2021

Το 2017 από τον ινδικό κινηματογράφο παρήχθησαν 1.986 ταινίες μεγάλου μήκους και το 2001 πούλησε 3,6 δισεκατομμύρια εισιτήρια παγκοσμίως!Φωτογραφία από Tumisu από το Pixabay
Ο κινηματογράφος της Ινδίας, κοινώς γνωστός ως Bollywood, με έδρα στη Βομβάη αποτελεί μια παγκόσμια πολιτιστική υπερδύναμη με μεγάλη επιρροή σε ολόκληρη σχεδόν την Ασία και στον Αραβικό κόσμο. Έχει παράγει αριστουργήματα, αλλά «κυκλοφορεί» και εμπορικές ταινίες ευρείας κατανάλωσης.
Οι περισσότεροι στο Δυτικό Κόσμο μιλάνε για την επικράτηση του Hollywood ανά την υφήλιο ξεχνώντας ότι μόνον η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Hindi 2.0» (2018) του S. Shankar προβλήθηκε σε 35.000 -40.000 αίθουσες μόνο στην Κίνα! Κι αν σκεφτούμε την πρόβλεψη ότι σε λίγα χρόνια θα ξεπεράσει η Ινδία σε πληθυσμό την Κίνα, τότε ίσως ήρθε η ώρα για τους σινεφίλ να «γνωρίσουν» από κοντά τον κινηματογραφικό πλούτο της πανέμορφης χώρας της Ασίας!
Το 2017 από τον ινδικό κινηματογράφο παρήχθησαν 1.986 ταινίες μεγάλου μήκους και το 2001 πούλησε 3,6 δισεκατομμύρια εισιτήρια παγκοσμίως! Το ίδιο έτος από το Hollywood «κόπηκαν» 2,6 δισεκατομμύρια εισιτήρια ανά την υφήλιο.
Οι ταινίες της Ινδίας στηρίζονται και συνδυάζουν ποικίλες εκφάνσεις της 7ης Τέχνης (δράση ,κωμωδία, ρομαντισμό,δράμα και μελόδραμα), αλλά παραδέχομαι πως είναι «άπαιχτοι» στα musical. Το σινεμά στη χώρα του Γάγγη ξεκίνησε από το 1897, ίσως και παλαιότερα, ενώ διαθέτει πολύ μεγάλη παράδοση στις οπτικές τέχνες εφάμιλλη των Η.Π.Α, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας , της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιαπωνίας!
Η ιστορία

Aνακαλύψτε το εμπορικό, το νεορεαλιστικό σινεμά και τα φιλμ νουάρ της Ινδίας! Φωτογραφία από Raheel Shakeel από το Pixabay
Καλό είναι να βρείτε, αν μπορέσετε και να δείτε τις ταινίες του πατέρα του ινδικού κινηματογράφου, Dadasaheb Phalke, για να καταλάβετε το μέγεθος της τεχνικής – καλλιτεχνικής αρτιότητας των σκηνοθετών ή των ηθοποιών της!
Ήδη, από το 1931 με το «Alam Ara» του Ardeshir Irani κατόρθωσαν να παράγουν οι Ινδοί σκηνοθέτες και ταινίες με ήχο, αν και προχώρησαν στις ταινίες με χρώμα από το 1960 και μετά! Να μη ξεχνάτε ότι το σινεμά της Ινδίας αποτύπωσε καίρια το κίνημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας και τα κοινωνικά ζητήματα ακόμη από το 1943 με την ταινία «Kismet», οπότε «μίλησε στην καρδιά του κόσμου».
Η αποτύπωση αυτών των κοινωνικών ζητημάτων μέσα από τα φιλμ συνεχίζεται κι εν έτει 2021 στη μεγάλη χώρα της Ασίας, όπου οι σκηνοθέτες μέσα από θρίλερ δε διστάζουν να μιλήσουν για τη σχέση μερίδας πολιτικών με το κοινό έγκλημα!
Οι ταινίες «Pyaasa» (1957) του Guru Dutt , « Kaagaz Ke Phool» (1959), του Abrar Alvi και πολλές άλλες μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960 διερεύνησαν διάφορα κοινωνικά θέματα, που αφορούσαν κυρίως τη ζωή της εργατικής τάξης στην Ινδία.
H μητέρα Ινδία και το Salaam Bombay
Ήταν η εποχή που ταινία «Η μητέρα Ινδία» του Mehboob Khan (1957) προτάθηκε για το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το έχασε μόλις για μια ψήφο!
Ας θυμίσουμε και στους νεότερους σε ηλικία σινεφίλ πως οι ταινίες παραγωγής της Ινδίας ανταγωνίζονταν συχνά για το κορυφαίο βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ μερικές απ’ αυτές κέρδισαν τα μεγάλα βραβεία!
Ο κινηματογράφος της Ινδίας δεν είναι μόνο ρομάντζο, μουσική και χορευτικά υπερθεάματα, αλλά έχει παράγει και πολύ καλές ταινίες στο επίπεδο της δράσης και της ρεαλιστικής απεικόνισης των εγκληματικών υπόκοσμων της Βομβάης, καθώς και των κοινωνικών καταστάσεων, που προέκυψαν από την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη των παραγκουπόλεων!
Σημειωτέον ότι το φιλμ «Salaam Bombay» της Mira Nair(1988) κέρδισε το Camera d’Or την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Γι΄ αυτό το λόγο ανακαλύψτε το εμπορικό, το νεορεαλιστικό σινεμά και τα φιλμ νουάρ της Ινδίας,γιατί αξίζουν την προσοχή σας, αφού πολλά από αυτά είναι εφάμιλλα του «Ηοllywood», αν και κάποιοι θεωρούν μερικές από τις ταινίες Χίντι ως αντιγραφές της «Μέκκας του Κινηματογράφου».
Δείτε τη μεγάλη ηθοποιό Nargis στη βραβευμένη επική δραματική ταινία «Η Μητέρα της Ινδίας» (1957) κι ανακαλύψτε τον ύψιστο κινηματογραφικό θησαυρό των επιγόνων της!
©Typologos.com 2021