O Dušan Makavejev και ο Μάνος Χατζιδάκις

Toυ Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – συγγραφέα 

16:37:55,02/07/2019 

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο/κόβουν δεντρολιβανιές/και στολίζουν τα πηγάδια /για να πέσουν μέσα οι νιες

«Τα παιδιά κάτω στον κάμπο

δεν μιλάν με τον καιρό

μόνο πέφτουν στα ποτάμια

για να πιάσουν τον σταυρό.

τα παιδιά κάτω στον κάμπο

κυνηγούν έναν τρελό

τον επνίγουν με τα χέρια

και τον καίνε στον γιαλό»

Η ταινία «Sweet Μovie» του Dusan Makavejev  εξακολουθεί να παραμένει απαγορευμένη μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες. Ο λόγος είναι ότι εμπεριέχει πολύ σκληρές ερωτικές σκηνές, κάτι που «ξεσήκωσε σάλο» και «οδήγησε» στην απαγόρευσή της.

Η βαθύτερη αιτία, όμως,  της απαγόρευσης είναι άλλη και έγκειται στο γεγονός πως ο Dušan Makavejev πάντοτε στις ταινίες  στηλίτευε μέσα από αλληγορίες  τον κάθε ολοκληρωτισμό μαζί με  τον κάθε φασισμό κι έτσι δεν ήταν τυχαία η συνάντησή του, με τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος από θέση αρχών έκανε ανέκαθεν πράγματα, που εξιτάριζαν.

Έτσι, η ταινία μπορεί να «θάφτηκε» κάτω από τα «γρανάζια» της διοικητικής γραφειοκρατίας και ουσιαστικά παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά το υπέροχο τραγούδι «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», που έγραψε και εμπνεύστηκε ο  αξέχαστος Έλληνας συνθέτης εξακολουθεί να «ταξιδεύει», καθώς και να μαγεύει τους φιλότεχνους.

Ίσως, γιατί οι στίχοι, που παραθέτουμε παραπάνω, «μιλούν» με κώδικα για τις κάθε λογής διώξεις σε κάτι το διαφορετικό. «Μιλούν» για την αθωότητα του ολικού ανθρώπου, τον οποίο δεν επιθυμεί και ισοπεδώνει το κάθε σύστημα, που προωθεί τη μαζική συνειδητότητα. Αυτή, που είναι κάτω από ένα «κνούτο»(σκέπαστρο), όπως έγραψε κι ο Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ και δεν αφήνει τους ανθρώπους, να δουν καθαρά.

Μάλιστα, είναι περίεργο  το γεγονός ότι  την εποχή, που από τη Γιουγκοσλαβία εκδιώκεται  ο Dusan Makavejev και στην πρώτη ξένη ταινία του, «μιλά» αλληγορικά για τα Βαλκάνια και το ποτάμι της ιστορίας, που σκοτώνει τα ίδια τα παιδιά των χωρών της, έχει  αρχίσει ήδξη ο δικός μας, Θόδωρος Αγγελόπουλος μέσα από αργές σκηνές να σκιαγραφεί  βήμα με βήμα το τι αντιπροσωπεύει η  χερσόνησός μας.

Αλήθεια, κι ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις πόσο προφητικός αποδεικνύεται σήμερα;

«Έλα κόρη της σελήνης,

έλα και άναψε φωτιά.

Κοίτα τόσα παλληκάρια

που κοιμούνται στη νυχτιά.

 

Τα παιδιά δεν έχουν μνήμη

τους προγόνους τους πουλούν

και ό,τι αρπάξουν δε θα μείνει

γιατί ευθύς μελαγχολούν».

Έτσι, δε λένε οι στίχοι του τραγουδιού; Προσέξτε «…τα παιδιά δεν έχουν μνήμη… τους προγόνους τους, πουλούν». Αληθινά προφητικός αποδεικνύεται ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος μας θυμίζει ρητά το πως δε θα πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία. Γιατί, όταν ξεχνάμε τη μνήμη, τότε ακολουθεί η τραγωδία…

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.