Ο αθλητισμός αυξάνει τη γνωστική λειτουργία στα παιδιά!
Ανακάλυψη Ιαπώνων καθηγητών
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:14:44,07/21/2020

H καθημερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την εκτελεστική λειτουργία σε παιδιά που μπορεί να τη χρειάζονται περισσότερο! Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay
Ένα συνηθισμένο στερεότυπο σχολικής ηλικίας είναι ότι τα έξυπνα παιδιά δεν είναι αθλητικά, αλλά το αντίθετο απέδειξε τώρα η επιστήμη!
Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης με υπεύθυνους τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Tsukuba της Ιαπωνίας Keita Kamijo και τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Kobe Toru Ishihara έδειξαν πως η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την καλύτερη γνωστική ικανότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καλύτερη γνωστική ικανότητα συσχετίζεται με την ακαδημαϊκή απόδοση στο σχολείο. Η κατανόηση των επιδράσεων της σωματικής δραστηριότητας στη γνώση ήταν δύσκολη για πολλούς λόγους. «Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν το ζήτημα πολύ ευρέως», εξηγεί ο καθηγητής Kamijo κι επισημαίνει:
«Όταν διασπάσαμε τα δεδομένα, καταφέραμε να δούμε ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά περισσότερο, αν ξεκινούν με κακή εκτελεστική λειτουργία».
Οι εκτελεστικές λειτουργίες αναφέρονται σε τρεις τύπους γνωστικών δεξιοτήτων. Ο πρώτος είναι η ικανότητα καταστολής των παλμών κι αναστολής των συμπεριφορών ή των συνηθειών που μοιάζουν με αντανακλαστικά.
Για την «ανίχνευση» αυτής της ικανότητας ζήτησαν οι επιστήμονες από τα παιδιά να δηλώσουν το χρώμα, στο οποίο οι λέξεις «κόκκινο» και «μπλε» εμφανίστηκαν σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Αυτό είναι εύκολο όταν οι λέξεις και τα χρώματα ταιριάζουν, δηλαδή είναι με κόκκινη γραμματοσειρά, αλλά αυτή συχνά απαιτεί την αναστολή της αντανακλαστικής απόκρισης, όταν οι λέξεις με τα χρώματα εμφανίζονται διαφορετικά.
Ο δεύτερος τύπος γνωστικής δεξιότητας είναι η ικανότητα της συγκράτησης πληροφοριών στη μνήμη εργασίας και η επεξεργασία τους. Αυτό αξιολογήθηκε , ελέγχοντας πόσο καλά μπορούσαν τα παιδιά να θυμούνται τις χορδές γραμμάτων που ποικίλλουν σε μήκος. Ο τρίτος τύπος γνωστικής δεξιότητας είναι η πνευματική ευελιξία.
Οι καθηγητές κ.κ. Kamijo και Ishihara ανέλυσαν τα δεδομένα από προηγούμενα πειράματα στα οποία εκτιμήθηκε η εκτελεστική λειτουργία στα παιδιά πριν και μετά από αρκετούς μήνες καθημερινής παρέμβασης με σωματική δραστηριότητα, όπως είναι οι αερόβιες δραστηριότητες, τα παιχνίδια με μπάλας και διάφορα άλλα σπορ.Κοίταξαν τον παράγοντα που έλειπε από τις προηγούμενες μετρήσεις κι ο οποίος έγκειται στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γνωστικές δεξιότητες, βελτιώθηκαν περισσότερο στα παιδιά, που εμφάνιζαν αρχικά φτωχές δεξιότητες!Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο αυξημένος χρόνος για κανονική σωματική δραστηριότητα δεν επηρέασε αρνητικά τη γνωστική λειτουργία των παιδιών, που ξεκίνησαν με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες.
Το κύριο εύρημα της μελέτης ήταν ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την εκτελεστική λειτουργία σε παιδιά που μπορεί να τη χρειάζονται περισσότερο!
«Επειδή οι γνωστικές λειτουργίες που αξιολογούνται στη μελέτη μας σχετίζονται με την ακαδημαϊκή απόδοση μπορούμε να πούμε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι κρίσιμη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα ευρήματά μας, μπορούν να βοηθήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να σχεδιάσουν κατάλληλα συστήματα για τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων της σωματικής δραστηριότητας και της άσκηση», λέει ο καθηγητής κ. Kamijo.
©Τypologos.com 2020