Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη κορονοιού
Τι λένε ο Π.ΟΥ. κι οι ειδικοί
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:10:06,01/31/2021

Τα κοινωνικά μέτρα θα λειτουργήσουν ενάντια σε αυτές τις παραλλαγές, όπως είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν. Φωτογραφία από Shafin Al Asad Protic από το Pixabay
Από τις αρχές του 2021 παρακολουθούν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) τις μεταλλάξεις του κορονοιού της πανδημίας COVID-19 κι εστιάζουν σε δύο συγκεκριμένες παραλλαγές. Από αυτές αναγνωρίστηκε η μία στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη στη Νότια Αφρική. Αμφότερες διαθέτουν μια κοινή αλλαγή, την οποία ονομάζουν οι ειδικοί ως μετάλλαξη N501Y, αλλά και οι δύο είναι πολύ διαφορετικές. Ωστόσο, οι δυο αυτές μεταλλάξεις συσχετίστηκαν με αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων κορονοιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική.
Οι επιστήμονες τις μελέτησαν αμφότερες και διαπίστωσαν πως είναι πιο μεταδοτικές ή μολυσματικές, αφού τείνουν να εξαπλώνονται γρηγορότερα. Σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα του Π.Ο.Υ. Dr. Soumya Swaminathan, «μέχρι και στιγμής δεν φαίνεται να προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή υψηλότερο ποσοστό θανάτου ή οποιοδήποτε είδος διαφορετικών κλινικών εκδηλώσεων».
Τα εμβόλια και οι μεταλλάξεις του κορονοιού
Σε ότι αφορά τα εμβόλια γνωρίζουν οι προγραμματιστές τους, πως πρέπει να θυμούνται τις μεταλλάξεις, όταν δημιουργούν το αντίστοιχο παρασκεύασμα. Εξάλλου, υφιστάμενα εμβόλια,όπως είναι αυτό της ιλαράς δε χρειάζεται να αλλαχθεί καθόλου, αφού αυτό λειτουργεί σχεδόν όλη την ώρα. Επίσης, κάθε χρόνο αλλάζει η δομή του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης με βάση τα κυκλοφορούντα στελέχη και ο Π.ΟΥ. συντονίζει αυτό το παγκόσμιο δίκτυο που προσδιορίζει πραγματικά ποιο είναι αυτό το στέλεχος, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε χρόνο.
Σχετικά με τον κορονοιό πιστεύουν οι περισσότεροι επιστήμονες ότι θα πρέπει να παρέχουν προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής και άλλων παραλλαγών, επειδή αυτά προκαλούν μια αρκετά ευρεία ανοσοαπόκριση, ένα πλήθος αντισωμάτων και κυττάρων , καθώς κι ενδιάμεσες ανοσολογικές αντιδράσεις.
Διεξάγονται μελέτες
Έτσι, μερικές αλλαγές ή μεταλλάξεις στον κορονοιό δεν πρέπει να κάνουν αυτά τα εμβόλια αναποτελεσματικά. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται μελέτες σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για να το επιβεβαιώσουν. Άλλωστε, με τη μικρή πιθανότητα ότι αυτά είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι μίας ή και των δύο αυτών παραλλαγών μπορούν οι επιστήμονες να αλλάξουν πολύ γρήγορα τη σύνθεση των αντιγόνων, καθώς και των εμβολίων.
Αυτό που γνωρίζουν, λοιπόν, οι επιστήμονες για αυτήν την παραλλαγή και τις προηγούμενες παραλλαγές είναι ότι ο ιός εξακολουθεί να συμπεριφέρεται και εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Κατά συνέπεια, όσο περισσότερο του δίνουμε την ευκαιρία να εξαπλωθεί και να πολλαπλασιαστεί μέσα στον άνθρωπο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να συνεχίσει να αλλάζει. Αυτή είναι η φυσική λειτουργία του.
Η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Oι μεταλλάξεις είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που θυμούνται όλοι οι προγραμματιστές εμβολίων.Φωτογραφία από hakan german από το Pixabay
Οι εθνικές αρχές της Νότιας Αφρικής είχαν ανακοίνωση στις 18 Δεκεμβρίου 2020 τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται γρήγορα σε τρεις επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Η Νότια Αφρική έχει ονομάσει αυτήν την παραλλαγή 501Y.V2, λόγω της μετάλλαξης N501Y.
Παρόλο, πως ο ιός SARS-CoV-2 VOC 202012/01 από το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει κι αυτός τη μετάλλαξη N501Y, έδειξε πως η μετάλλαξη 501Y.V2 εκ της Νότιας Αφρικής είναι διαφορετική παραλλαγή. Ακόμη, οι αρχές υγείας της Νοτίου Αφρικής διαπίστωσαν ότι αυτή η νέα παραλλαγή SARS-CoV-2 έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους άλλους ιούς SARS-CoV-2 που «κυκλοφορούν» στο Επαρχίες του Ανατολικού Ακρωτηρίου, του Δυτικού Ακρωτηρίου και KwaZulu-Natal.
Τα γονιδιωματικά δεδομένα έδειξαν πως η παραλλαγή 501.V2 μετατόπισε γρήγορα τις άλλες σειρές του κορονοιού που «κυκλοφορούν» στη Νότια Αφρική.
Προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν ότι η παραλλαγή συσχετίζεται με υψηλότερο ιικό φορτίο, που μπορεί να υποδηλώνουν την πιθανότητα αυξημένης μεταδοτικότητας. Δεν υφίσταται σαφής ένδειξη ότι η νέα παραλλαγή σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια ή χειρότερα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως απαιτούνται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο στη μετάδοση, την κλινική σοβαρότητα της λοίμωξης, τα εργαστηριακά διαγνωστικά, τα θεραπευτικά, τα εμβόλια ή τα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Τήρηση των κοινωνικών μέτρων
«Γι ‘αυτό, πρέπει πραγματικά να πάμε και να επικεντρωθούμε τώρα και να την «επιτεθούμε» και να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μειώσουμε τη μετάδοση. Και γνωρίζουμε τα πράγματα που λειτουργούν», λέει η Dr. Soumya Swaminathan και αυτά είναι:
♦Η διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ.
♦Η ταυτοποίηση εκείνων που είναι μολυσματικοί.
♦ Η υποστηρικτική απομόνωση.
♦Η παρακολούθηση των επαφών.
♦ Η καραντίνα όλων των επαφών.
♦ Η τήρηση της φυσικής απόστασης.
♦ Η προστασία μέσω μάσκας προσώπου.
♦Η αποφυγή των πολυσύχναστων τοποθεσιών.
♦Η αποφυγή των κλειστών χώρων, όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι.
♦Το πλύσιμο των χεριών.
♦ Η παραμονή στο σπίτι, εφόσον είστε άρρωστοι.
«Γνωρίζουμε ότι τα κοινωνικά μέτρα θα λειτουργήσουν ενάντια σε αυτές τις παραλλαγές, όπως είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν.Και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε στη μείωση της μετάδοσης και αυτό με τη σειρά του, θα βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού που μπορεί πραγματικά να αλλάξει αυτός ο ιός», εξηγεί −μεταξύ άλλων- η επικεφαλής επιστήμονας του Π.Ο.Υ. Dr. Soumya Swaminathan.
©Typologos.com 2021