Νορβηγία: Μηδέν θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών από τροχαία το 2019!
17:19:46,01/06/2020

Οι αρχές του Όσλο ξεκίνησαν να δημιουργούν λωρίδες ποδηλασίας με καλή διασύνδεση κι ενθάρρυναν τους δημότες να μετακινηθούν με το ποδήλατο κι όχι με το αυτοκίνητο. Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay
Mηδέν θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με αίτιο τα τροχαία δυστυχήματα καταγράφηκαν το 2019 στη Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε ο «Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα» βασιζόμενος σε στοιχεία ρεπορτάζ, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Aftenposten».
Τα επίσημα κρατικά στοιχεία της Νορβηγίας δείχνουν πως στο Όσλο των 675.000 κατοίκων κατά τη διάρκεια του 2019 σημειώθηκε μόνον ένας θανάσιμος τραυματισμός σε τροχαίο δυστύχημα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά, που στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας δεν τραυματίστηκε θανάσιμα ούτε ένας πεζός – ποδηλάτης ή παιδί!
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019 δεν πέθανε κανένα παιδί ηλικίας κάτω των 16 ετών σ’ ολόκληρη τη Νορβηγία (πληθυσμός 5.500.000 κάτοικοι). Την ίδια χρονιά τραυματίστηκαν θανάσιμα συνολικά 110 στους δρόμους της σκανδιναβικής χώρας, ενώ το 2018 είχαν πεθάνει 108 άνθρωποι από την ίδια αιτία.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Aftenposten» αναφέρεται πως ο δεύτερος χαμηλότερος αριθμός θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους του Όσλο σημειώθηκε το 2017, οπότε πέθαναν τρεις άνθρωποι.
Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημόσιων Δρόμων της Νορβηγίας καταδεικνύουν πως την τελευταία 50ετία μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους του Όσλο, όπου το 1975 είχαν σημειωθεί 41 θάνατοι.
Το 2017 καταγράφηκε στην ίδια χώρα κι ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων ανά κυκλοφορία στην Ευρώπη, αφού αναφέρθηκαν 20 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Ελλάδα κατέγραψε 70 νεκρούς.
Από το 2002 η νορβηγική κυβέρνηση συμπεριέλαβε το «Όραμα Μηδέν –Vision Zero» ως μέρος του εθνικού σχεδίου μεταφορών για την περίοδο 2018-2029.
Το «Όραμα Μηδέν» αποτελεί σήμερα τη βάση για όλες τις πολιτικές οδικής ασφάλειας στη Νορβηγία. Σκοπεύει, δε, να δημιουργηθεί ένα σύστημα οδικής κυκλοφορίας με μηδενικούς θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς.
Κατάφερε, δε, να σημειώσει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στην κυκλοφορία, αφού μείωσε τη μέση ταχύτητα στους δρόμους της σκανδιναβικής χώρας κι αύξησε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας για τα νέα βαριά οχήματα.
Εντός του Όσλο θεσπίστηκαν περιορισμοί στις ζώνες οδήγησης (ιδιαίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας).
Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι αρχές να δημιουργούν λωρίδες ποδηλασίας με καλή διασύνδεση κι ενθάρρυναν τους δημότες να μετακινηθούν με το ποδήλατο κι όχι με το αυτοκίνητο.
©Τypologos.com 2019. Πηγές του άρθρου: «Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα», εφημερίδα «Aftenposten» και εφημερίδα «Indipendent»