Νεότερα φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη βελτιώνουν και την καρδιακή λειτουργία!

22:44:31,11/14/2019
Καρδιογράφημα- Φωτογραφία από Gordon Johnson από το Pixabay

Τα αποτελέσματα νεότερων μελετών εμφανίζουν ότι νέα φάρμακα μειώνουν τη θνητότητα και τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια στους ήδη πάσχοντες και με σακχαρώδη διαβήτη.Φωτογραφία από Gordon Johnson από το Pixabay

Mία νέα κατηγορία φαρμάκων για το σακχαρώδη διαβήτη με κύριους εκπροσώπους την εμπαγλιφλοζίνη και την νταπαγλιφλοζίνη φαίνεται πως μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει και την πιο σημαντική καρδιαγγειακή κατάσταση, που είναι η καρδιακή ανεπάρκεια!

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου)

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια πολύ συχνή νόσο του πληθυσμού με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης και στον Ελληνικό πληθυσμό.

 Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου  2  παρατηρείται στο  10% του πληθυσμού με περισσότερα από 100.000 άτομα να εμφανίζουν διαταραχή στον μεταβολισμό του σακχάρου τους, ενώ η 10ετής επίπτωση της νόσου έχει φανεί από την μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ» να «αγγίζει» το 13%.

Κύριοι παράγοντες προδιάθεσης της νόσου είναι η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και η κεντρική παχυσαρκία.

Η αυξημένη περίμετρος μέσης αυξάνει και στα δύο φύλα τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 22%.

Συνάμα, αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης μια από τις πιο κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μέσω της πρόκλησης αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος του μυοκαρδίου, καθώς και με τη διαταραχή του μεταβολισμού των μυοκαρδιακών κυττάρων που «οδηγεί» την καρδιά σε μια κατάσταση πολύ χαμηλής απόδοσης.

Περισσότεροι από 29 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. εκτιμάται πως έχουν μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, ενώ 6,5 εκατομμύρια άτομα εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια .

Αμφότερες οι δύο καταστάσεις αναμένονται να αυξηθούν με το χρόνο.

Οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και η συνύπαρξη αυτών των δύο καταστάσεων επιδεινώνει την κλινική πορεία τους, καθώς κατά 60% αυξάνεται  ο κίνδυνος θανάτου.

Η εντατική ρύθμιση της γλυκόζης δε φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο της ολικής θνητότητας, της καρδιαγγειακής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί ,όμως, να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του μη θανατηφόρου εμφράγματος  του μυοκαρδίου.

«Ο στόχος της ΗA1c θα πρέπει να εξατομικεύεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη με βάση την κλινική λειτουργική κατάσταση (προσδόκιμο επιβίωσης, συ-νοσηρότητες, παρουσία επιπλοκών  του διαβήτη), το ιστορικό υπογλυκαιμίας, τη δυνατότητα αυτοσυντήρησης και το συνολικό φαρμακευτικό φορτίο» αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η ινσουλίνη χρειάζεται σε μερικές περιπτώσεις για να ρυθμίσει καλύτερα τη γλυκόζη σε ασθενείς με διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η άσκηση είναι ασφαλής – ωφέλιμη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη.Ακόμη, στους παχύσαρκους που έχουν διαβήτη μπορεί ο συνδυασμός δίαιτας και προγραμματισμένης άσκησης να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα.

Βασικός στόχος στην πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη αποτελεί η αποφυγή κεντρικής παχυσαρκίας,καθώς και η τήρηση της υγιεινής διατροφής.Κατά τα τελευταία χρόνια στη «φαρέτρα» της φαρμακευτικής αγωγής για το  σακχαρώδη διαβήτη έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία φαρμάκων.

«Πρόκειται για τους αναστολείς SGLT-2  που αποτελούν υπογλυκαιμικά φάρμακα πρώτης γραμμής, αφού έχουν δείξει ότι μειώνουν τις νοσηλείες για  τη καρδιακή ανεπάρκεια σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς.Φαίνεται ότι τώρα η νέα κατηγορία φαρμάκων με κύριους εκπροσώπους την εμπαγλιφλοζίνη και την νταπαγλιφλοζίνη μπορούν να αποτελέσουν και φαρμακευτικές  ουσίες για την αντιμετώπιση της πιο σημαντικής καρδιαγγειακής κατάστασης, που είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα νεότερων μελετών εμφανίζουν ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν τη θνητότητα και τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια στους ήδη πάσχοντες και με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και συνολικά μειώνουν κατά 30% την καρδιαγγειακή θνητότητα, την ολική θνητότητα και τη νοσηρότητα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, θέτοντάς τα,και ως δυνητικά φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει άμεσα την καρδιακή λειτουργία και είναι απαραίτητη η υιοθέτηση υγιεινοδιαιτητικής αγωγής με την έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής», υπογραμμίζει η  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.