Nέες παραστάσεις για «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00 στο θέατρο Αμαλία

01:11:08,11/30/2019
Το Καπλάνι της Βιτρίνας- Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με τη δικτατορία του Μεταξά. Τότε η πραγματικότητα και το παιχνίδι «συνωμοτούν», προκειμένου να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό. Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Μία ακόμη  παράσταση  και δη κάθε Κυριακή στις  3  το απόγευμα στο θέατρο Αμαλία, προστίθεται για το αριστουργηματικό  έργο  της Άλκης Ζέη «Το  Καπλάνι της Βιτρίνας», που διασκεύασε θεατρικά  και σκηνοθέτησε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη μετά από τη μεγάλη ανταπόκριση του φιλότεχνου κοινού της Θεσσαλονίκης! To έργο συνεχίζει να παίζεται και τις 11.30 το πρωί της κάθε Κυριακής.

Ήδη μέχρι  και σήμερα τη θρυλική πλέον αυτή παράσταση  είδαν περισσότεροι από 100.000 θεατές στην Αθήνα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ήδη από το  θεατρόφιλο κοινό και τους κριτικούς ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Θεωρείται, ότι είναι  μια άρτια καλλιτεχνικά- αισθητικά  παράσταση κι αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και σημαντικούς συντελεστές, με προβολές 3D και video art, τα οποία συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο κι ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ.

Οι εξαίσιες μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Αβραμίδη μεταφέρουν τους μικρούς και τους  μεγάλους σε ηλικία θεατές στο Λαμαγάρι,που είναι το  «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη.Το έργο «ταξιδεύει»  κυρίως  στα συναισθήματα, στην ψυχή και στην αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι  του 1936.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας- Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Η μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη σε “ταξιδεύει” εκεί στο Λαμαγάρι. Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Λίγα λόγια για το έργο

Βρισκόμαστε κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους, από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο ξάδελφο τους, Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο μάτι του, και την άλλη το μαύρο…

Τι θα συμβεί, όμως, όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο μάτι του; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους; Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με τη δικτατορία του Μεταξά. Τότε η πραγματικότητα και το παιχνίδι «συνωμοτούν», προκειμένου να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας- Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Οι Σπύρος Σαραφιανός, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Γουσίου, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Βαγγέλης Μάγειρος, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αγγελική Περγαμηνού, Σοφιανός Πεσιρίδης και Μαρία Βαή κάνουν ρεσιτάλ ερμηνείας. Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Η παιδική αφέλεια, η αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν εν  τη ροή του έργου για να μας μεταδώσουν σε όλους ότι η φιλία, η ανθρωπιά, καθώς  και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.«Το Καπλάνι της βιτρίνας» είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη.  Αποτελεί, δε, έργο – «σταθμός» για την ελληνική παιδική λογοτεχνία κι όχι μόνο, αφού θεωρείται  ως ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας συγγραφικής δημιουργίας για παιδιά και εφήβους.

Επανακυκλοφορεί συνεχώς από το 1963, ενώ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και απέσπασε διακρίσεις στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αναδεικνύει τα ιστορικά γεγονότα και την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια η συγγραφέας στην «τρυφερή» παιδική ηλικία της. Η γραφή αποπνέει ρεαλισμό και ενάργεια, αλλά και διακρίνεται από μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, που αποτελεί απόρροια της παιδικότητας της δημιουργού.

Παίζουν οι ηθοποιοί

Σπύρος Σαραφιανός, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Γουσίου, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Βαγγέλης Μάγειρος, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αγγελική Περγαμηνού, Σοφιανός Πεσιρίδης και Μαρία Βαή.

Συντελεστές

Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία  πραγματοποίησε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια  σχεδίασε ο  Γιάννης Μετζικώφ.

Τη μουσική συνέθεσε ο Μιχάλης Αβραμίδης.

Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

Τις προβολές τύπου  3D και το  Video Art   δημιούργησαν οι  Αλέξανδρος Τσερέπας – Σπύρος Ρασιδάκης.

Τους φωτισμούς φρόντισε ο Richard Anthony.

Την κίνηση επιμελήθηκε η  Ιωάννα Μήτσικα.

Το σκηνογράφο  βοήθησε η  Λίνα Καρανικολάου.

Τα σκηνικά κατασκεύασαν οι Παναγιώτης Λαζαρίδης – Βασίλης Σακκής.

Τη σκηνοθέτρια βοήθησε η Μαργαρίτα Νασιούλα.

Τις σκηνές φωτογράφισε ο Λευτέρης Τσινάρης.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας- Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Το έργο «ταξιδεύει» κυρίως στα συναισθήματα, στην ψυχή και στην αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936. Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Πληροφορίες

Το έργο «ανεβαίνει» στις 11.30 το πρωί και της 3 το μεσημέρι της κάθε Κυριακής  στη παιδική-εφηβική Σκηνή του  Θεάτρου  Αμαλία  (οδός Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη – τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2310-84.25.09)  κάθε Κυριακή. Πρωινές παραστάσεις για τα  σχολεία θα πραγματοποιούνται στις 10 το πρωί.

Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες με διάλλειμα

Τα τηλέφωνα για  τις ομαδικές κρατήσεις και  για τα σχολεία  είναι τα εξής :  6986-69.16.90 και  6940-34.84.32.

Τιμές εισιτηρίων

Τα εισιτήρια τιμώνται στα  12 (ενηλίκων),  10 (παιδιών) και  7 ευρώ (μαθητών).

Προπώληση εισιτηρίων

Ticket Services – Τηλεφωνικά: 210-72.34.567 ή

Online: www.ticketservices.gr και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

Ταμείο Θεάτρου Αμαλία στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2310-84.25.09.

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-amalia-to-kaplani-tis-vitrinas/?lang=el

Κριτική για την παράσταση στο Θέατρο Αμαλία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.