Η NASA επιλέγει προτάσεις για την επίδειξη τεχνολογιών SmallSat για τη μελέτη του διαπλανητικού χώρου

Eπιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

00:49:08,08/16/2019
Ασττροναύτης- Φωτογραφία από Jonny Lindner από το Pixabay

Οι δύο αυτές τεχνολογικές προτάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη NASA να αναπτύξει καλύτερα μοντέλα για να προβλέψει διαστημικά καιρικά φαινόμενα που μπορούν να επηρεάσουν αστροναύτες και διαστημόπλοια.Φωτογραφία από Jonny Lindner από το Pixabay

Η NASA έχει επιλέξει δύο προτάσεις για να επιδείξει μικρές δορυφορικές τεχνολογίες τύπου SmallSats για τη βελτίωση των επιστημονικών παρατηρήσεων στο βαθύ διάστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να αναπτύξει καλύτερα μοντέλα για να προβλέψει διαστημικά καιρικά φαινόμενα που μπορούν να επηρεάσουν αστροναύτες και διαστημόπλοια,  όπως είναι  οι εκτοξεύσεις μάζας (Coronary Mass Ejections – CMEs).

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα ηλιοφυσικής μας,  έχει χρηματοδοτήσει αυτό το είδος της τεχνολογικής επίδειξης», δήλωσε η  αναπληρώτρια διευθύντρια  της Διεύθυνσης Ηλιοφυσικής στο Κεντρικό Γραφείο της NASA Peg Luce. «Η παροχή της δυνατότητας να ωριμάσουν και να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες στο βαθύ χώρο είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την ενσωμάτωση  των νέων τεχνικών σε μελλοντικές αποστολές», σημείωσε η κ. Luce.

Οι δύο προτάσεις  χρηματοδοτήθηκαν με  400.000 δολάρια για μελέτες εννοιολογικής αποστολής  διάρκειας εννέα μηνών. Επιλέχθηκαν, δε,  με βάση την πιθανή τεχνολογική και επιστημονική αξία, καθώς  και τη σκοπιμότητα των αναπτυξιακών σχεδίων.

Ακόμη, υποστηρίζουν πρόγραμμα ηλιοφυσικής της NASA, το οποίο επιδιώκει να κατανοήσει καλύτερα τη φύση του χώρου σε όλο το ηλιακό σύστημα και το  πώς αλλάζει ως απόκριση στη συνεχή ανατίναξη ενέργειας και σωματιδίων από τον Ήλιο, καθώς  και πώς αλληλοεπιδρά με τις πλανητικές ατμόσφαιρες.

Μετά από  την ολοκλήρωση της  9μηνης  περιόδου μελέτης θα επιλεγεί μία πρόταση για να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024 ως δευτερεύον ωφέλιμο φορτίο με το διαστημικό σκάφος διαστημικής χαρτογράφησης και επιτάχυνσης (IMAP) της NASA.

Αξιοποιώντας την πρωτοβουλία της NASA για εξοικονόμηση κόστους, θα  συνοδευτεί το εγχείρημα αυτό από δύο άλλες επιστημονικές αποστολές . Η μια είναι ετέρα  επιστημονική αποστολή της NASA και η  αποστολή πρόβλεψης του καιρού στο διάστημα της Εθνικού  Οργανισμού Ωκεανογραφίας  και παρατήρησης της  Ατμόσφαιρας (NOAA) των H.Π.Α .

«Με το να εστιάζουμε στα SmallSats και να αξιοποιούμε την εξοικονόμηση κόστους από την κοινή χρήση μιας εκτόξευσης, μπορούμε να δοκιμάσουμε και να προωθήσουμε τεχνολογίες αιχμής σε λογικές τιμές»,  δήλωσε ο συνεργαζόμενος διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημών της NASA Thomas Zurbuchen.

Οι   δύο ερευνητικές  προτάσεις είναι οι εξής:

Τεχνολογίες που επιτρέπουν την επιστήμη για την ηλιοφυσική (SETH)

Η ομάδα SETH θα επιδείξει δύο τεχνολογίες. Η πρώτη  αφορά σε μια τεχνολογία οπτικών επικοινωνιών για μικρούς δορυφόρους και CubeSats που είναι λιγότερο πολύπλοκη από τα υπάρχοντα συστήματα και θα μπορούσε να επιτρέψει εκατοντάδες αυξήσεις στα ποσοστά των  δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις, μειώνοντας παράλληλα την επιβάρυνση για το Δίκτυο Βαθιού  Διαστήματος «Deep Space Network»  της NASA. Μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των μελλοντικών μικρών δορυφορικών αστερισμών , που απαιτούν συστήματα επικοινωνίας υψηλού ρυθμού δεδομένων.

Η δεύτερη επίδειξη τεχνολογίας  ανιχνεύει ηλιακά ενεργητικά ουδέτερα άτομα – ταχέως κινούμενα άτομα που ρέουν από τον Ήλιο που δεν έχουν φορτίο,  καθώς και μια σειρά από κύματα  ή άλλα σωματίδια που εκρήγνυνται από τον Ήλιο μας. Πρόκειται για  τον ανιχνευτή HELIO Energetic Neutral Atom (HELENA), ένα  όργανο, το οποίο παρέχει παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν προειδοποιήσεις για πιθανές απειλές διαστημικής ακτινοβολίας σε αστροναύτες.

Ο κύριος ερευνητής του SETH είναι ο Antti Pulkkinen του  Goddard Space Flight Center της NASA, που εδρεύει στο Greenbelt του  Maryland.

Το Solar Cruiser

Η έρευνα του Solar Cruiser επιδεικνύει  άλλες  δύο τεχνολογίες.  Η πρώτη είναι ένα ηλιακό πανί σχεδόν 18.000 τετραγωνικών ποδιών, που θα μπορούσε  να αποδείξει  την ικανότητα  της χρησιμοποίησης της ηλιακής  ακτινοβολίας  ως συστήματος πρόωσης.

Η δεύτερη είναι το  όργανο του κορωνογράφου θα επιτρέψει  την ταυτόχρονη μέτρηση της δομής του μαγνητικού πεδίου και της ταχύτητας των εκτοξεύσεων της κεραίας της μάζας ή  εκτοξεύσεων της μάζας. Αυτές οι γιγαντιαίες εκρήξεις ηλιακού υλικού εκτοξεύονται στο διάστημα και μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες, οι οποίες στη χειρότερη περίπτωση δύναται να  παρέμβουν σε χρήσιμα  δίκτυα  στη Γη. Η βελτίωση της τεχνολογίας συλλογής δεδομένων σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συστήματα προειδοποίησης προόδου  σχετικά με την τεχνολογική υποδομή που κινδυνεύει να εκτεθεί στη Γη.

Ο κύριος ερευνητής για το Solar Cruiser είναι ο Les Johnson του Marshall Space Flight Center της NASA, που εδρεύει στο Huntsville της Alabama.

Όλες οι χρηματοδοτήσεις για αυτές τις αποστολές προέρχονται από το πρόγραμμα Heliophysics Solar Terrestrial Probes, το οποίο διαχειρίζεται το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Maryland.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.