Ναρκισσιστές και κοινωνικό περιβάλλον

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφου

23:03:31,11/01/2018
Δίδυμες αδελφές

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για το ναρκισσισμό στο κοντινό κοινωνικό περιβάλλον

Σίγουρα όλοι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας,  έχουμε συναναστραφεί με έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι υπερφίαλος και ναρκισσιστής. Άνθρωποι,  οι οποίοι έχουν μία εξιδανικευμένη άποψη για το άτομο και προσωπικότητά τους. Άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο τους άλλους,  ώστε να ανυψωθούν εκείνοι.

Πώς μπορώ να διακρίνω τους ναρκισσιστές στο περιβάλλον μου;

Οι άνθρωποι με διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας είναι άτομα,  τα οποία πάσχουν από την εσφαλμένη αντίληψη πως εκείνοι είναι ανώτεροι από τους άλλους. Έχουν την εσφαλμένη πεποίθηση πως εκείνοι είναι οι εξυπνότεροι, οι ωραιότεροι, οι καλύτεροι και πως μόνο εκείνοι αξίζουν να απολαμβάνουν τα καλά και τις ευκαιρίες της ζωής.

 Ακόμα και σε πιο απλά πράγματα – π.χ. παίρνουν τη θέση κάποιου άλλου στο σούπερ –μάρκετ –  επιθυμούν να κατακτούν τα πρωτεία. Συνήθως φουσκώνουν υπερβολικά τις καταστάσεις, θέλουν να παινεύονται πως έχουν υψηλές γνωριμίες και θέλουν να περιστοιχίζονται από αυλοκόλακες και ανθρώπους που τους επαινούν, καθώς  και τους θαυμάζουν.

Ένα ερώτημα που θέτεται συχνά, είναι: Πώς ένας άνθρωπος γίνεται ναρκισσιστής; Οι αιτίες είναι πολλές. Ένας άνθρωπος, ο οποίος στην παιδική ηλικία του, δεν είχε δεχτεί επιβράβευση και αποδοχή, μπορεί μεγαλώνοντας να υιοθέτησε μία διαφορετική στάση ως προς τον εαυτό του, με σκοπό να καλύψει μέσα του,  το όποιο συναισθηματικό κενό. Μία άλλη αιτία μπορεί να είναι και το γεγονός πως οι γονείς το ξεχώριζαν από την άλλη υπερβολικά, αδιαφορούσαν για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, με συνέπεια εκείνα να θεωρούν πως μόνο αυτά αξίζουν και κανένας άλλος.

Το σημαντικό ερώτημα για εμάς είναι: Αν ένας άνθρωπος της οικογένειας ή του κύκλου μου, πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή, τι  μπορώ να κάνω για αυτό;

Η κατάσταση περιπλέκεται,  όταν υπάρχει οικογενειακή σχέση με έναν ναρκισσιστή, διότι δεν μπορείς να αποκοπείς εντελώς από εκείνον και την επικίνδυνη τοξικότητά του.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε, είναι πως αυτά τα άτομα δε θέλουν τίποτα περισσότερο από ξεμπρόστιασμα. Αν πραγματικά, μπροστά τους,  δε διστάσεις να τους απομυθοποιήσεις και να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου,  για τη  συμπεριφορά τους, τότε εκείνοι θα αποδυναμωθούν. Οι ναρκισσιστές θέλουν αυλοκόλακες, ανθρώπους που τους επαινούν συνεχώς, αποθαρρύνονται,  όταν κάποιος τους δείξει την αλήθεια,  όπως είναι.

Είναι σημαντικό να κρατάμε ημερολόγιο, να καταγράφουμε περιστατικά από την προστριβή μας,  με έναν ναρκισσιστή. Έχουν ταλέντο στο να παραποιούν καταστάσεις και να επιθυμούν να δημιουργούν ενοχή και χειρισμό στους άλλους.

Η υγιής στάση απέναντι στον εαυτό μας, είναι και εκείνη που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και τις σχέσεις μας,  με τους άλλους.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.