«Narita Airport» του Ramiro Torres de Miguel- Τελευταίες παραστάσεις

00:24:50,05/29/2019
Narita Airport -Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

Tην Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις εν παρουσία του ίδιου του συγγραφέα -σκηνοθέτη Ramiro Torres de Miguel.Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

Τελευταία ευκαιρία για τους φιλότεχνους να δουν το έργο του βραβευμένου Μεξικάνου δραματουργού – σκηνοθέτη Ramiro Torres de Miguel με τίτλο «Narita Airport», το οποίο σε μετάφραση του Luis Gómezbeck και σε σκηνοθεσία αμφοτέρων θα  ολοκληρώσει τις παραστάσεις στις 9.15 το βράδυ της  Παρασκευής 31 Μαΐου  και του  Σαββάτου 1 Ιουνίου 2019  στο Θέατρο 104  (Ευμολπιδών 41, Αθήνα, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 21 -03.45. 50.20).

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις εν παρουσία του ίδιου του συγγραφέα -σκηνοθέτη Ramiro Torres de Miguel, ο οποίος μετά  από το τέλος της παράστασης συνομίλησε με το κοινό για το ίδιο το έργο, αλλά και για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2010 στο Μεξικό σε παραγωγή του Εθνικού Κέντρου των Τεχνών και σε σκηνοθεσία του συγγραφέως. Το 2012 παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία σε παραγωγή του Νέου Εθνικού Θεάτρου και της Πρεσβείας του Μεξικού στο Τόκυο, καθώς και σε σκηνοθεσία της Τομόε Σάτο.

Το κείμενο του έργου εκδόθηκε στη Γαλλία σε τρίγλωσση έκδοση (ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά) από τον εκδοτικό οίκο «EdiLivre Classique».

Στην Ελλάδα «κυκλοφόρησε»  σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, ισπανικά) από τη «Librería Española Νικολόπουλος».

Narita Airport -Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

O συν-σκηνοθέτης και ηθοποιός Luis Gómezbeck στην παράσταση του έργου «Narita Airport» του Ramiro Torres de Miguel στο Θέατρο 104. Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

Η υπόθεση του έργου

Πώς αντιδράς όταν είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις από ανθρώπους,  που δεν υπάρχουν πια; Τρία πρόσωπα βρίσκονται στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκυο.

Ο καθένας κουβαλά το δικό του «φορτίο». Μια τεφροδόχος είναι το τέταρτο πρόσωπο. Ο Βίκτωρας, ένας Έλληνας στα εικοσιπέντε του, ταξιδεύει με το  Μαρτίν, ένα Μεξικάνο γύρω στα πενήντα χρόνια – σύζυγο του πατέρα του, για να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του τελευταίου, καθώς και να σκορπίσουν τις στάχτες του στο Σαπόρο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των δύο ανδρών στην αίθουσα αναμονής, αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές της σχέσης του Βίκτωρα με τον πατέρα του, με τον πρώτο να κατηγορεί το Μαρτίν για όλα τα δεινά του.

 Η Μίκι, μια ξένη και εκκεντρική περφόρμερ γίνεται «αντίβαρο» στη σχέση των δύο ανδρών. Οι συνέπειες, όμως,  των αποκαλύψεων τι κατάληξη θα έχουν; Θα εκπληρωθεί η τελευταία επιθυμία του νεκρού;

«Το έργο το έγραψα εξ ολοκλήρου σε αεροπλάνα και αεροδρόμια. Ασχολείται με την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την υποτίμηση των παιδιών από τους γονείς τους.

Ασχολείται και με τη νέα μορφή οικογένειας (ομοφυλόφιλοι γονείς), χωρίς να δίδεται έμφαση, όμως,  στη σεξουαλικότητα των μελών της, αλλά στον τρόπο λειτουργίας ή δυσλειτουργίας της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις «συμβατικές».

Και γιατί σ’ ένα αεροδρόμιο; Επειδή ο χώρος του αεροδρομίου είναι ουδέτερος και σ’ έναν τέτοιο χώρο ήθελα να βρίσκονται δύο άνθρωποι που –παρόλο που γνωρίζονται και μοιράζονται καταστάσεις και συναισθήματα- υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν βρεθεί μαζί, και μάλιστα,  όταν υπάρχει αμοιβαία αντιπάθεια.

 Αυτή η αντιπάθεια δημιουργεί μια βαριά ατμόσφαιρα με ανταλλαγή λεκτικών και σωματικών χτυπημάτων. Μάρτυς της όλης κατάστασης είναι μια γυναίκα που γίνεται «αντίβαρο» στο έργο (διαιτητής).

Ήθελα, επίσης, ενώ όλα τα αεροδρόμια είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο, οι χαρακτήρες να βρίσκονται μακριά από τη βάση τους, να είναι ταλαιπωρημένοι από ένα πολύωρο ταξίδι, να είναι αποσυντονισμένοι από την επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα. Ακριβώς, όπως όταν μεταφέρεις ένα ζώο της ερήμου στη ζούγκλα και θα πρέπει να προσαρμοστεί βίαια. Σε έναν τέτοιο χώρο, δίχως «δεσμούς» τα συναισθήματα μεγεθύνονται και οι πιθανότητες συμφιλίωσης μπορεί να είναι μεγάλες» σημειώνει ο συγγραφέας – σκηνοθέτης Ramiro Torres de Miguel.

Narita Airport -Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

“Το έργο το έγραψα εξ ολοκλήρου σε αεροπλάνα και αεροδρόμια. Ασχολείται με την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την υποτίμηση των παιδιών από τους γονείς τους” τάδε έφη ο Μεξικανός δραματουργός και σκηνοθέτης Ramiro Torres de Miguel. Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

Η ταυτότητα της παράστασης

«Narita Airport» – Κοινωνικό

Το κείμενο έγραψε ο  Ramiro Torres de Miguel και την μετάφραση πραγματοποίησε ο Luis Gómezbeck, οι οποίοι «υπογράφουν» μαζί τη σκηνοθεσία.

Τη φιλολογική επιμέλεια πραγματοποίησε η Βίλη Ντουχάνη.

Τους σκηνοθέτες βοήθησε η Βιργινία Μιχαήλ, που έκανε και τους υπέρτιτλους στα Ισπανικά, ενώ συνετέλεσε και στην παραγωγή.

Την ενδυματολογία «εμπνεύστηκε» η Ελένη Εξάρχου. Τις κομμώσεις επιμελήθηκε το Hair Studio «Αγγελική & Νότης».

Τον ήχο  υλοποίησε  ο Yair López. Τις σκηνές φωτογράφισε η Σωτηρία Ψαρού.

Το σποτ της παράστασης δημιούργησε η  Basement Productions.

Τα γραφιστικά σχεδίασε ο Rodrigo Cortés. Τις εκτυπώσεις έκανε η  Volcano Graphic.

Το video trailer δημιούργησε ο  Κωνσταντίνος Οικονόμου.

Τις ειδικές προβολές υλοποίησε η DaHouse, που σχεδίασε και την εικόνα.

Τις δημόσιες σχέσεις πραγματοποίησε η Ράνια Παπαδοπούλου.

Τους  ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Χάρης Χιώτης (Βίκτωρ), Ναταλί Τσάβεζ (Μίκι)  και  Luis Gómezbeck (Μαρτίν).

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Fondation Déméter και Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρδηττός»

«Ευχαριστούμε ειδικά τις Yelena Kondratova και Kayoko Tabata για την εκμάθηση των ρωσικών, καθώς  και των γιαπωνέζικων,  αντίστοιχα», δήλωσαν οι συντελεστές της παράστασης.

Η παράσταση διαρκεί 70 λεπτά.

Ο κύκλος των παραστάσεων ολοκληρώνεται στις 9.15 το βράδυ της  Παρασκευής 31 Μαΐου  και του  Σαββάτου 1 Ιουνίου 2019  στο Θέατρο 104  (Ευμολπιδών 41, Αθήνα, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 21 -03.45. 50.20).

Το Video Trailer μπορούν οι αναγνώστες του «Τυπολόγου» να το δουν στον εξής ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=7wBBEg41E9I

Οι  τιμές  των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν ως εξής: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο) και 5 ευρώ (ατέλειες).

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από το κάτωθι ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104-black-box/narita-airport-the-play

Οι φιλότεχνοι μπορούν να επωφεληθούν  από την ειδική προσφορά προπώλησης μέσω του viva.gr, αγοράζοντας από δύο (ή και παραπάνω) εισιτήρια στην τιμή των 8 ευρώ

Σελίδα της παράστασης στο facebook είναι η εξής:

https://www.facebook.com/Narita-Airport-2077898308912856

Το Θέατρο 104 λειτουργεί στην  οδό Ευμολπιδών 41 στην Αθήνα (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 21 -03.45. 50.20 και κινητό: 6978-23.48.35).

 ©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.