«Narita Airport» του Ramiro Torres de Miguel στο Θέατρο 104 (Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα)

17:37:38,04/26/2019
Narita Airport 1- Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

“Το έργο το έγραψα εξ ολοκλήρου σε αεροπλάνα και αεροδρόμια. Ασχολείται με την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την υποτίμηση των παιδιών από τους γονείς τους” τάδε έφη ο Μεξικανός δραματουργός και σκηνοθέτης Ramiro Torres de Miguel. Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

Πώς αντιδράς, όταν είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις από ανθρώπους, οι οποίοι  δεν υπάρχουν πια;

Την απάντηση στο ερώτημα δίνει  η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του έργου «Narita Airport» του βραβευμένου Μεξικάνου δραματουργού και σκηνοθέτη Ramiro Torres de Miguel (σε μετάφραση του Luis mezbeck – σε σκηνοθεσία αμφοτέρων), που θα πραγματοποιηθεί στις  9.15 το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019  στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Αθήνα, τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης : 210 – 34.55.020 και 6978 – 234.835).

Το έργο θα παίζεται στις 9.15 το βράδυ κάθε Παρασκευή και Σαββάτου. Το έργο έχει ενταχθεί στη συνεργασία του Open Air School και της Εταιρείας Πολιτισμού  «Σαΐτα», καθώς και στο πλάνο της δεύτερης  για  τη θεατρική σαιζόν 2018 – 2019.  Σημειωτέον ότι ο «Τυπολόγος» (www.typologos.com) είναι ένας  από τους χορηγούς επικοινωνίας της παράστασης.

Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον  Νοέμβριο του 2010 στο Μεξικό σε παραγωγή του Εθνικού Κέντρου των Τεχνών και σε σκηνοθεσία του συγγραφέως. Το 2012 έκανε πρεμιέρα στην Ιαπωνία σε παραγωγή του Νέου Εθνικού Θεάτρου και της Πρεσβείας του Μεξικού στο Τόκυο, καθώς  και σε σκηνοθεσία της Τομόε Σάτο.

Εκδόθηκε, δε,  στη Γαλλία σε τρίγλωσση έκδοση (ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά) από τον εκδοτικό οίκο «EdiLivre Classique»  και στην Ελλάδα σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, ισπανικά) από τη «Librería Española Νικολόπουλος».

Η  υπόθεση του έργου

Narita Airport 3- φωτογραφία : Σωτηρία Ψαρρού

Αυτή η αντιπάθεια δημιουργεί μια βαριά ατμόσφαιρα με ανταλλαγή λεκτικών και σωματικών χτυπημάτων. Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρρού

Πώς αντιδράς όταν είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις από ανθρώπους, οι οποίοι  δεν υπάρχουν πια; Τρία πρόσωπα βρίσκονται στο αεροδρόμιο Narita  του Τόκυο.

Ο καθένας κουβαλά το δικό του, «φορτίο». Μια τεφροδόχος είναι το τέταρτο πρόσωπο.

Ο Βίκτωρας, ένας Έλληνας στα εικοσιπέντε του, ταξιδεύει με το Martin, ένα Μεξικάνο γύρω στα πενήντα του,  χρόνια και σύζυγο του πατέρα του, για να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του τελευταίου, καθώς  και να σκορπίσουν τις στάχτες του, στο Saporo.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, στην αίθουσα αναμονής, αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές της σχέσης του Βίκτωρα με τον πατέρα του, με τον πρώτο να κατηγορεί το Martin  για όλα τα δεινά του.

Η Μίκι, μια ξένη και εκκεντρική performer  γίνεται «αντίβαρο» στη σχέση των δύο ανδρών. Οι συνέπειες, όμως,  των αποκαλύψεων τι κατάληξη θα έχουν; Θα εκπληρωθεί η τελευταία επιθυμία του νεκρού;

«Το έργο το έγραψα εξ ολοκλήρου σε αεροπλάνα και αεροδρόμια. Ασχολείται με την εγκατάλειψη, την απόρριψη και την υποτίμηση των παιδιών από τους γονείς τους. Ασχολείται και με τη νέα μορφή οικογένειας (ομοφυλόφιλοι γονείς), χωρίς να δίδεται έμφαση –  όμως – στη σεξουαλικότητα των μελών της, αλλά στον τρόπο λειτουργίας ή δυσλειτουργίας της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις «συμβατικές».

Και γιατί σ’ ένα αεροδρόμιο; Επειδή ο χώρος του αεροδρομίου είναι ουδέτερος και σ’ έναν τέτοιο χώρο ήθελα να βρίσκονται δύο άνθρωποι που –παρόλο που γνωρίζονται και μοιράζονται καταστάσεις και συναισθήματα – υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν βρεθεί μαζί, και μάλιστα όταν υπάρχει αμοιβαία αντιπάθεια.

Αυτή η αντιπάθεια δημιουργεί μια βαριά ατμόσφαιρα με ανταλλαγή λεκτικών και σωματικών χτυπημάτων. Μάρτυς της όλης κατάστασης είναι μια γυναίκα, που γίνεται «αντίβαρο» στο έργο (διαιτητής).

 Ήθελα, επίσης, ενώ όλα τα αεροδρόμια είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο, οι χαρακτήρες να βρίσκονται μακριά από τη βάση τους, να είναι ταλαιπωρημένοι από ένα πολύωρο ταξίδι, να είναι αποσυντονισμένοι από την επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα.

Ακριβώς, όπως όταν μεταφέρεις ένα ζώο της ερήμου στη ζούγκλα και θα  πρέπει να προσαρμοστεί βίαια. Σε έναν τέτοιο χώρο, δίχως «δεσμούς» τα συναισθήματα μεγεθύνονται και οι πιθανότητες συμφιλίωσης μπορεί να είναι μεγάλες», σημειώνει ο Μεξικανός δραματουργός και σκηνοθέτης Ramiro Torres de Miguel.

Η Ταυτότητα της παράστασης

Μάρτυς της όλης κατάστασης είναι μια γυναίκα που γίνεται «αντίβαρο» στο έργο (διαιτητής). Φωτογραφία: Σωτηρία Ψαρού

Το κοινωνικό έργο «Narita Airporέγραψε ο Ramiro Torres de Miguel και το μετέφρασε ο Luis mezbeck.

Τη φιλολογική επιμέλεια έκανε η Βίλη Ντουχάνη.

Το σκηνοθέτησαν οι Luis mezbeck και Ramiro Torres de Miguel.

Στη σκηνοθεσία και στην παραγωγή βοήθησε η Βιργινία Μιχαήλ, η οποία υλοποίησε και τον υπερτιτλισμό.

Την ενδυματολογία εμπνεύστηκε  η Ελένη Εξάρχου.

Τις κομμώσεις στυλιζάρισε το Hair Studio «Αγγελική & Νότης»

Τον ήχο σχεδίασε ο Yair López.

Τις σκηνές φωτογράφισε η Σωτηρία Ψαρού.

To spot της παράστασης παρήγαγε η Basement Productions

Το Video trailer «γύρισε» ο  Κωνσταντίνος Οικονόμου.

Τα γραφιστικά σχεδίασε ο  Rodrigo Cortés.

Τις εκτυπώσεις υλοποίησε η  Volcano Graphic.

Τις δημόσιες σχέσεις  πραγματοποιεί  η  Ράνια Παπαδοπούλου.

Η παράσταση υλοποιείται με την υποστήριξη των Fondation Déméter και Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρδηττός».

Οι συντελεστές ευχαριστούν ειδικά τις κ.κ. Yelena Kondratova και Kayoko Tabata για την εκμάθηση των ρωσικών και γιαπωνέζικων,  αντίστοιχα.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί:

Χάρης Χιώτης (Βίκτωρας), Ναταλί Τσάβεζ (Μίκι) και Luis mezbeck (Martin).

H πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 9.15 το βράδυ της  Παρασκευής 10 Μαΐου 2019 στο Θέατρο 104.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στις 9.15 το βράδυ  κάθε Παρασκευής  και Σαββάτου  ( θα διαρκέσουν έως και την  31η Μαΐου 2019).

Το έργο διαρκεί 70 λεπτά

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στα  12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες).

Η προπώληση των  εισιτηρίων γίνεται από το  viva.gr.

Η σελίδα της παράστασης στο facebook «φιλοξενείται» στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.facebook.com/Narita-Airport-2077898308912856

Το Θέατρο 104  εδρεύει στην οδό Ευμολπιδών 41, στην Αθήνα (τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης: 210 – 34.55.020 και 6978 –234.835).

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.