Μουσείο Άγριας Δύσης στην 83η Δ.E.Θ.
16:17:25,09/05/2018

Την εποχή των καουμπόηδων θα βιώσουν οι επισκέπτες – επισκέπτριες κάθε ηλικίας στη 83η Δ.Ε.Θ.
Το θρυλικό Φαρ Ουέστ θα «ζωντανέψει» ξανά στη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) στις 8 – 16 Σεπτεμβρίου 2018 μέσα από το Μουσείο Άγριας Δύσης.
Εκεί θα βρίσκονται οι καουμπόηδες, οι οποίοι θα ιππεύουν ακούραστα, θα πετούν λάσο και θα μαρκάρουν τα ζώα σε ένα αλλοτινό κόσμο, όπου κάποτε η πραγματικότητα ήταν πιο συναρπαστική και «σκληροτράχηλη» από τη φαντασία.
Οι επισκέπτες – επισκέπτριες θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε μια εποχή και σε μια περιοχή, όπου επιβίωναν μόνο οι σκληροί πιστολάδες και οι κάτοικοι διασκέδαζαν με τα ροντέο.
Εκεί, που οι σερίφηδες προσπαθούσαν να επιβάλλουν το νόμο απέναντι στα μέλη των συμμοριών, τα οποία αντιμετώπιζαν ενίοτε χωρίς να έχουν καμιά υποστήριξη. Συνάμα, οι χρυσοθήρες κυνηγούσαν το όνειρο του γρήγορου πλουτισμού, αλλά έχαναν τα κέρδη στα χαρτιά, καταναλώνοντας ποτά στο σαλούν.
Το Μουσείο Άγριας Δύσης αποτελεί ένα project της Δ.Ε.Θ. – Helexpo στο πλαίσιο των δράσεων για τη φετινή τιμώμενη χώρα, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στους χώρους του μουσείου θα στηθεί κι ένα παραδοσιακό σαλούν, το οποίο θα βρίσκεται στην ταράτσα του Περιπτέρου 11 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης ( κάτω από την αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης») .
Έτσι, οι επισκέπτες- επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον κόσμο της Άγριας Δύσης, να μάθουν την ιστορία των πρωταγωνιστών , να γνωρίσουν τον Μπάφαλο Μπιλ και την Καλάμιτι Τζέιν , καθώς και να γυρίσουν πίσω στον χρόνο.

Μια μουσειακή μικρογραφία του Φαρ – Ουέστ θα λειτουργήσει στη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο μουσειακός χώρος θα καταλάβει έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα δεσπόζει το σαλούν με ένα μεγάλο μπαρ. Εξωτερικά από αυτό θα αναπαρασταθεί το περιβάλλον της Άγριας Δύσης με άμμο, βράχους, κάκτους κ.λ.π.
Επίσης, θα λειτουργήσουν ενημερωτικά stands και σημεία αναμνηστικής φωτογράφισης. Μάλιστα, το κοινό θα μπορεί να συναντήσει διάφορους ήρωες της εποχής (καουμπόηδες), οι οποίοι θα βοηθούν στην ξενάγηση στις διαφορετικές ενότητες και στα εκθέματα.
Η ξενάγηση θα ξεκινά από τη «γλώσσα της Άγριας Δύσης και των καουμπόηδων», το «ιστορικό χρονολόγιο» με την εμφάνιση , καθώς και την εξέλιξη των καουμπόηδων . Ακόμη, θα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στα άλογα, στα κοπάδια, στο ροντέο, στα γουέστερν και το ρόλο του κινηματογράφου, στις άμαξες, στο ράντζο, στους σερίφηδες, στις συμμορίες κλπ.
Από την αρχή μέχρι το τέλος του σαλούν και του Μουσείου θα δύναται ο επισκέπτης ή και η επισκέπτρια να συμμετέχει στα δρώμενα. Ουσιαστικά, θα πρόκειται ουσιαστικά για βιωματική εμπειρία, ώστε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης να έχει το κοινό έντονη την αίσθηση ότι βίωσε και ότι έμαθε πολλά, ενδιαφέροντα, νέα και σημαντικά πράγματα.
Ωστόσο, καλό είναι το Μουσείο αυτό, αλλά θα θέλαμε καλοπροαίρετα να θέσουμε ένα ερώτημα: Μήπως, χάθηκε η ευκαιρία για τη Δ.Ε.Θ. να παρουσιάσει σε χώρο ιδίας έκτασης προς το κοινό της Θεσσαλονίκης και μια μουσειακή μικρογραφία των σημαντικών ψυχαγωγικών πάρκων, που διαθέτουν οι Η.Π.Α ( λόγου χάριν της Disney , της Universal κ.λ.π.) ή την ιστορία της N.A.S.A.;
©Typologos.com 2018