Μουσικοθεραπεία & δρεπανοκυτταρική αναιμία
Η μουσικοθεραπεία
βελτιώνει την ικανότητα αντιμετώπισης του πόνου
στους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:34:33,02/16/2022

Μια εικονική- διαδικτυακή συνεδρία μουσικοθεραπείας μεταξύ της Tasha και του Samuel. Φωτογραφία: © UH Connor Whole Health
Βελτίωση της ικανότητας αντιμετώπισης του πόνου είδαν οι ασθενείς (άνδρες-γυναίκες) με δρεπανοκυτταρική νόσο (SCD), οι οποίοι- οποίες υποβλήθηκαν σε μουσικοθεραπεία, ενώ έμαθαν νέες δεξιότητες αυτοδιαχείρισης!
Είναι δύο από τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που διενήργησαν οι επιστήμονες των νοσοκομείων «Connor Whole Health» του Πανεπιστημίου του Κλήβελαντ και τα οποία δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 11 Ιανουαρίου 2022 στο περιοδικό «Journal of Pain Research».
Μια κληρονομική διαταραχή
Η δρεπανοκυτταρική νόσος αποτελεί μια κληρονομική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, που γίνονται σκληρά, κολλώδη και έχουν σχήμα της μορφής C. Όταν αυτά ταξιδεύουν μέσα από μικρά αιμοφόρα αγγεία, κολλάνε και φράζουν τη ροή του αίματος. Πολλοί ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές προκλήσεις υγείας, όπως είναι η αναιμία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η βλάβη των οργάνων και σοβαρά επεισόδια πόνου. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πρόβλημα στη διαχείριση της καθημερινής ζωής κι αυτό μπορεί να «οδηγήσει» στην κατάθλιψη.
Δήλωση ασθενούς
«Νιώθεις ότι κάποιος σε μαχαιρώνει συνεχώς, αλλά δε πεθαίνεις. Απλώς σε «μαχαιρώνουν» ξανά και ξανά για μια εβδομάδα ή περισσότερο», αφηγείται η 40χρονη, Tasha Taylor από το Κλίβελαντ, ασθενής της δρεπανοκυτταρικής νόσου.
Συνεδρίες μουσικοθεραπείας
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου του Κλήβελαντ έχουν προσφέρει χιλιάδες εξατομικευμένες κι ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας σε εκατοντάδες ενήλικες με δρεπανοκυτταρική νόσο. Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία διαχειρίζονται σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας που λειτουργεί στο σύστημα υγείας των Η.Π.Α.
Πιστοποιημένοι μουσικοθεραπευτές συνεργάζονται με τους παρόχους υγείας σε όλο το υγειονομικό σύστημα των Η.Π.Α. για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ώστε να διαχειριστούν το σωματικό και το συναισθηματικό κόστος μιας ασθένειας ή νοσηλείας.
Κι άλλες υπηρεσίες
Από τα ίδια νοσοκομεία παρέχεται προς τους ασθενείς αυτούς και μια ποικίλη προσφορά ολόκληρων υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων:
🟢Του βελονισμού.
🟢Της χειροπρακτικής.
🟢Της ολοκληρωμένης ιατρικής.
Ο στόχος αυτών των υπηρεσιών είναι να «εξοπλίσουν» όλους τους ασθενείς με την ικανότητα να αναλάβουν τη σωματική, τη ψυχική και τη πνευματική υγεία τους, ώστε να ζήσουν μια πλήρη κι ουσιαστική ζωή.
Δήλωση μουσικοθεραπευτή και γιατρού
«Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ολοκληρωμένη προσέγγιση ήταν η χρήση της μουσικοθεραπείας για να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου, στην ποιότητα ζωής και στη μετάβαση από τη παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα για τ’ άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία», δήλωσε ο μουσικοθεραπευτής- κλινικός ερευνητής και γιατρός – ειδικός δεδομένων Samuel Rodgers-Melnick.
Τι εξέτασαν οι ερευνητές
Οι ερευνητές εξέτασαν εάν μια μουσικοθεραπεία παρέμβασης 6 μερών ήταν εφικτή, αποδεκτή και ωφέλιμη σε ενήλικες με δρεπανοκυτταρική νόσο που βιώνουν χρόνιο πόνο. Μερικοί -μερικές από τους ασθενείς συμμετείχαν αυτοπροσώπως στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας, με ασκήσεις όπως είναι η αναπνοή με βάση τη μελωδία, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η εικονογράφηση και η ενεργή δημιουργία μουσικής. Άλλοι ασθενείς συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου της λίστας αναμονής και δεν έλαβαν αυτές τις θεραπείες.Όλοι οι συμμετέχοντες κι όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση τα ημερολόγια πόνου,καθώς και τα μέτρα ποιότητας ζωής , που είχαν πριν και μετά από την περίοδο παρέμβασης.
Επιτυχή αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρέμβαση με τη μουσική ήταν εφικτή, με υψηλά ποσοστά εγγραφής, παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του μέτρου. Οι συνεντεύξεις αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες έμαθαν νέες δεξιότητες αυτοδιαχείρισης και βίωσαν μία βελτιωμένη ικανότητα αντιμετώπισης του πόνου.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρισης των συμμετεχόντων στη μουσικοθεραπεία έναντι εκείνων, που ήταν στην ομάδα ελέγχου διαπιστώθηκε ότι:
🎶Αυξήθηκαν η ατομική αποτελεσματικότητα και η κοινωνική λειτουργία.
🎶Μειώθηκαν η παρέμβαση του πόνου και η διαταραχή του ύπνου.

Μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της μουσικοθεραπείας για τη διαχείριση του οξέος πόνου, τη βελτίωση της ατομικής αποτελεσματικότητας και της γνώσης για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες που μεταβαίνουν από την παιδιατρική στη φροντίδα ενηλίκων.Φωτογραφία από Çiğdem Onur από το Pixabay
Αφήγηση ασθενούς
«Ο πόνος μου, ήταν στο 10, αλλά όταν τελείωσα τα μαθήματα μουσικοθεραπείας, βρέθηκα στο τέσσερα ή στο πέντε. Η μουσική χαλαρώνει το σώμα μου. Διευκολύνει τα πάντα. Με ηρεμεί. Ηρεμεί το άγχος και την κατάθλιψή μου. Η μουσική απαλύνει τον πόνο μου», αφηγήθηκε η κ. Taylor. Ο μουσικοθεραπευτής- κλινικός ερευνητής και γιατρός – ειδικός δεδομένων Samuel Rodgers-Melnick «ηγήθηκε» της πρώτης συστηματικής έρευνας σχετικά με τη χρήση της μουσικοθεραπείας σε άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο. Από το 2014 είναι ο πρωτεργάτης πολλαπλών μελετών για τη μουσικοθεραπεία. Αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της μουσικοθεραπείας για τη διαχείριση του οξέος πόνου, τη βελτίωση της ατομικής αποτελεσματικότητας και της γνώσης για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες που μεταβαίνουν από την παιδιατρική στη φροντίδα ενηλίκων.
Οι ασθενείς επιζητούν
τη μουσικοθεραπεία
«Τα ευρήματα από αυτή την τελευταία μελέτη δείχνουν ότι οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο είναι πρόθυμοι -πρόθυμες να συμμετάσχουν στη μουσικοθεραπεία, είτε βρίσκονται στο νοσοκομείο είτε ζουν στο σπίτι. Όταν το κάνουν, αυτό βοηθά τον πόνο τους, και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Αυτό θέλουμε για τους ασθενείς μας. Γι’ αυτό, είμαστε τόσο παθιασμένοι να μοιραζόμαστε τις επιτυχίες της αντιμετώπισης του πόνου με τη μουσικοθεραπεία», τόνισε ο κ. Rodgers-Melnick.
©Typologos.com 2022