Mόνο το 2017 σημειώθηκαν παγκοσμίως περί τα 1.000 σεισμικά ή άλλα γεγονότα φυσικών καταστροφών με περισσότερους από δέκα νεκρούς το καθένα


19:35:23,11/01/2018

Tα μεγάλα ρήγματα της Ζακύνθου προφύλαξαν ουσιαστικά το νησί από το σεισμό των 6,4 – 6,8 και 7,1 βαθμών, με βάση το USGS

Μόνο  το 2017 σημειώθηκαν παγκοσμίως περί τα 1.000 σεισμικά ή άλλα  γεγονότα φυσικών καταστροφών  με περισσότερους από δέκα νεκρούς το καθένα.

Την ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) –  πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία και Έργα Υποδομής», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.)  την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεών του, στην Αθήνα (Νίκης 4, 1ος όροφος).

Ο γνωστός καθηγητής  ανέπτυξε το θέμα: «Στα νέα επιστημονικά, τεχνικά & επιχειρησιακά δεδομένα από μεγάλες καταστροφές σε εθνικό & διεθνές επίπεδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας  κατά τα τελευταία 35 χρόνια αξιοποίησε όλη τη γνώση των Ελλήνων επιστημόνων –  μηχανικών ή γεωεπιστημόνων και κατέληξε στο να κάνει αντισεισμικούς κανονισμούς και κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες πραγματικά είναι αν όχι οι καλύτερες, από τις καλύτερες στον κόσμο.

«Αυτό φαίνεται και σε μεγάλα γεγονότα, δηλαδή σε σεισμικά γεγονότα των 6,5 – 6,8  της κλίμακας Ρίχτερ  στην Κω, που κρατήθηκε ανέπαφος ο οικιστικός ιστός», είπε ο κ. Λέκκας, ο οποίος πρότεινε ο Ο.Α.Σ.Π. να παραλληλιστεί με έναν άλλον Οργανισμό για τις φωτιές, για τις πλημμύρες και για τα άλλα φαινόμενα, προκειμένου να συσσωρεύεται τεχνογνωσία, η οποία να  μετατρέπεται σε κανονιστικές διατάξεις.

Κατά τον ίδιο, αυτό θα πρέπει να γίνει, ώστε,  «να μην έχουμε τα αποτελέσματα,  που έχουμε τώρα σε φωτιές, σε πλημμύρες και σε άλλα καταστροφικά φαινόμενα».

Σε ότι αφορά στη πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο εξήγησε ο κ. Λέκκας ότι  είναι δομημένη από τρία κομμάτια: από το βόρειο κομμάτι, το κεντρικό, το  Σκοπό και τα οποία ορίζουν τα μεγάλα ρήγματα.

 Αυτά, λοιπόν, τα μεγάλα ρήγματα, αυτά τα κομμάτια της Ζακύνθου, προφύλαξαν, ουσιαστικά, το νησί , από τον σεισμό των  6,4 – 6,8  και  7,1 βαθμών, με βάση το USGS, όπως είπε ο ίδιος.

Ειδικότερα, η μεγάλη δομή του Κεριού, το τεκτονικό βύθισμα, εκεί που αναβλύζει και πετρέλαιο, έδρασε ουσιαστικά σαν ανακλαστήρας ή αποσβεστήρας των σεισμικών κυμάτων, με αποτέλεσμα τα σεισμικά κύματα να φτάσουν από – μειωμένα στην πόλη της Ζακύνθου κατά το 1/3 από το Κερί μέχρι και  τη χώρα.

«Αυτός ήταν ο λόγος, μαζί με την ποιότητα, βεβαίως, των υποδομών, που δεν είχαμε ζημιές στη Ζάκυνθο, όπως επίσης και μεγάλες κατολισθήσεις», ανέφερε  ο κ. Λέκκας.

Σε ότι  αφορά τις πλημμύρες στη Μάνδρα (15 Νοεμβρίου 2017)  αναφέρθηκε ο κ. Λέκκας σε μία περίπτωση «υδρομετεωρολογικής βόμβας», που  παρατηρήθηκε τελευταία φορά πριν από 100 χρόνια  και η οποία σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής και αν σημειωνόταν, τότε  θα επέφερε τα ίδια αποτελέσματα.

Ως δεύτερη αιτία της καταστροφής επεσήμανε το γεγονός ότι η οικιστική ανάπτυξη είχε πραγματοποιηθεί κατά το 1/3 της πόλης επάνω στην κοίτη των ποταμών της Αγίας Αικατερίνης και στις Σουρές.  Επιπλέον,  εκτίμησε ο κ. Λέκκας ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα παρατηρούνται «πιο συχνά τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά  με το σεισμό στη Λέσβο ανέφερε ο καθηγητής ότι το 80% των ζημιών αναπτύχθηκαν στη Βρύσα και  ειδικότερα  στο 1/3 του οικισμού, ενώ στα 2/3 του οικισμού δεν υπήρχε καμιά ζημιά σχεδόν. Πρόκειται για έναν σεισμό αυστηρά εντοπισμένο από απόκριση λόγω της φύσης των εδαφών,  που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Για τον τυφώνα «Ζορμπά» εκτίμησε ο κ.  Λέκκας ανέφερε  οι  δήμοι από τους οποίους πέρασε τελικά ήταν αυτοί, που είχαν οργανωθεί. Έτσι, είχαν πάρει τα μέτρα τους,  με βάση τις προειδοποιήσεις οι οποίες είχαν γίνει.

Σε ότι αφορά στον σεισμό στην Κω μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ διευκρίνισε τα εξής:

«Κανονικά έπρεπε να ισοπεδώσει την πόλη, καθώς ήταν ακριβώς 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της. Όμως,  τα φαινόμενα κατευθυντικότητας δεν επέτρεψαν τα σεισμικά κύματα να πάνε προς την πόλη, αλλά να πάνε προς τη μεριά της Τουρκίας.

Εξήντα  χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού είχαμε επιπτώσεις  εντός του τουρκικού χώρου, ενώ οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν σχετικά μικρές σε παλαιά κτίρια.Βέβαια συνοδευόταν από ένα σύνολο γεωδυναμικών φαινομένων,  τα οποία εκδηλώθηκαν στο χερσαίο χώρο του νησιού, μεταβολές ακτογραμμών, μεγάλες κατολισθήσεις, ρευστοποίηση εδαφών και  βέβαια τσουνάμι».

Ο κ. Λέκκας παρέθεσε κι ένα  σχετικό χάρτη του Ο.Η.Ε., που δείχνει  ότι μόνο πέρυσι σημειώθηκαν περί τα 1000  σεισμικά ή άλλα φυσικά γεγονότα με περισσότερους  από δέκα νεκρούς σε κάθε ένα.

«Yπάρχει ένα επιστημονικό παράδοξο: Ενώ έχουμε κατακτήσει τη γνώση και την επιστήμη, τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς. Η αλληλουχία των φυσικών φαινομένων,  που ευνόησαν την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη μας, έγιναν φυσικοί κίνδυνοι και φυσικές καταστροφές και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε τεχνολογικές καταστροφές, καθώς και τεχνολογικά ατυχήματα, τα οποία οδηγούν σε ανθρωπιστικές κρίσεις», υπογράμμισε με νόημα.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.