Μοναδική Συλλογή Αρχαιοτήτων επιστρέφει στην Κύπρο από τις Η.Π.Α.

17:06:00,12/17/2018

Από την υπογραφή της συμφωνίας στο Harvey Mudd College  στις Η.Π.Α.

Από την υπογραφή της συμφωνίας στο Harvey Mudd College στις Η.Π.Α.

Σημαντική δωρεά ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων, η οποία βρίσκεται στις ΗΠΑ και είχε εξαχθεί νόμιμα τη δεκαετία του τριάντα δέχτηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η συλλογή ανήκει στον ιδιοκτήτη της Cyprus Mines Corporation, της αμερικανικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1916 και για περισσότερα από πενήντα χρόνια είχε την άδεια εκμετάλλευσης της Σκουριώτισσας και πολλών άλλων μεταλλείων στην Κύπρο ( Απλικιού,  Μαυροβουνιού, Μαθιάτη και άλλων).

Φεύγοντας από την Κύπρο τη δεκαετία του τριάντα  εξήγαγε νόμιμα ο Harvey Mudd τη συλλογή στην Αμερική. Η διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας – καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου προσπάθησε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη συλλογή αυτή κι είχε έρθει σε επαφή από το 2017 με την πρόεδρο του Harvey Mudd College –  καθηγήτρια Maria Klawe, και μέσω αυτής με την κόρη του Henry Mudd, Victoria Μudd.

Η τελευταία  εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην Κύπρο τη συλλογή των αρχαίων του παππού της και ειδικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, όπως είναι και το Harvey Mudd College, στο οποίο είχε παραχωρηθεί η συλλογή από την οικογένειά της.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιο  συγκεκριμένα ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υπέγραψε ως Πρύτανης σχετική συμφωνία στις 11 Δεκεμβρίου 2018 με την πρόεδρο του Harvey Mudd College – καθηγήτρια Maria Klawe.

«Φιλοξενήσαμε στο Κολέγιο μας για πολλά χρόνια τη συλλογή αρχαιοτήτων που έφερε αρχικά στην έδρα του,  από την Κύπρο ο Harvey Mudd.

Ήταν χαρά μας, να έχουμε τόσο σπάνια και όμορφα έργα στο ίδρυμα μας. Ωστόσο,  πάντα νιώθαμε ότι δεν ανήκαν πραγματικά σε εμάς. Στην πραγματικότητα ανήκουν στο νησί από το οποίο ήρθαν τη δεκαετία του 1930»,  τόνισε η πρόεδρος  του Harvey Mudd College – καθηγήτρια Maria Klawe.

 Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δωρεά και την ιδιαίτερη  χαρά για το γεγονός ότι τα έργα αυτά επιστρέφουν πλέον στην πατρίδα τους.

Παράλληλα,  εξέφρασε την πεποίθηση  ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί μόνο την αρχή της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Harvey Mudd College και ιδιαίτερα με την Πολυτεχνική Σχολή, καθώς  και τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Η συλλογή (αξίας πέραν των  €100.000 ευρώ) συμπεριλαμβάνει γύρω στα 250 κεραμικά, μεταλλικά και λίθινα αντικείμενα, όλων των εποχών, για τα οποία θα εκπονηθεί κατάλογος  από την καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου, προκειμένου να έρθουν στην Κύπρο στις αρχές του 2019.

Η αποδοχή της εν λόγω δωρεάς αναδεικνύει έμπρακτα την προσήλωση του οργανισμού στη διαφύλαξη της πολιτιστικής – υλικής και άυλης –  κληρονομιάς της Κύπρου και την προσήλωση του Ιδρύματος στη διαφύλαξη, καθώς  και στην  ανάδειξη της ιστορίας της.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Κύπρου στις Η.Π.Α. , καθώς  και με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ώστε να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να επιστραφεί η συλλογή στην Κύπρο.

Τα έργα θα φιλοξενηθούν και θα κοσμούν το νέο – μοναδικό κτίριο, Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»,  που ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί  και είναι ανοιχτό προς το κοινό.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς:

«Πρόκειται για μία δωρεά που θα συνδέει για πάντα την οικογένεια Mudd και το Harvey Mudd College με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους, την καθηγήτρια Λίνα Κασσιανίδου και τον τέως πρύτανη – καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, για την πρωτοβουλία τους, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Τα έργα θα φιλοξενούνται στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» για να μπορεί η κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο κοινό να έρχονται σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας».

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.