Οι μοναδικές στιγμές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

21:11:14,04/07/2019

Poster - 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

Στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλήφθηκαν ογδόντα ταινίες από όλες τις κατηγορίες του Νέου Σινεμά με πολλές πρεμιέρες από τριάντα χώρες και ο διαγωνισμός για τα βραβεία αναμένεται να έχει ενδιαφέρον

Ας θυμηθούμε μερικές από τις μοναδικές  στιγμές του Διεθνούς  Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, αφού  η 8η διοργάνωση  βρίσκεται προ των πυλών και θα διεξαχθεί   στις 11- 17 Απριλίου 2019 στο  σινεμά  Studio New Star Art Cinema.

 Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη γιορτή του νέου σινεμά  απέκτησε την  πιστοποίηση EFFE label 2019-2020 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φεστιβάλ Τέχνης (EFA) και η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , καθώς και από το Ευρωκοινoβούλιο.

Το πρόγραμμα προβολών των προηγούμενων διοργανώσεων περιλάμβανε πλήθος ταινιών από πολλές χώρες (150  στο διαγωνιστικό και 70 πρεμιέρες ετησίως) σ’  όλες τις τυπικές κινηματογραφικές κατηγορίες (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, σπουδαστικές, πειραματικές, animation κα).

Στην προηγούμενη  7η  διοργάνωση   παίχθηκαν άνω των 100 ταινιών  από 30 χώρες. Οι  30 από αυτές έκαναν πρεμιέρα  στην  Ελλάδα.

Η παραγωγός του Φεστιβάλ, Βασιλική Κάππα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του AIDFF Χρήστος Ν. Καρακάσης και η συνθέτρια Λένα Πλάτωνος

Μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην τελετή λήξης αποτέλεσε η βράβευση της συνθέτριας Λένα Πλάτωνος, η οποία έδωσε για ακόμη μια φορά μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.   Ειδικά για την περίσταση είχε δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό video art  από το Θανάση Πάνου.

Επίσης, έγινε το αφιέρωμα στο Νέο  Γερμανικό σινεμά με είκοσι ταινίες που έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν βραβευθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου  Το Αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής του Μονάχου και του Βερολίνου.

Στο ιδιαίτερο αφιέρωμα με θέμα «Έρευνα & Καινοτομία, που διεξήχθη στον κινηματογράφο Studio New star art cinema,  προβλήθηκαν κορυφαίες ταινίες, που «άγγιξαν» το αόρατο κρυφό εργαστήριο του νου των επιστημόνων και των καινοτόμων.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Ένας από τους στόχους της προσπάθειας αυτής ήτανη  σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής – ένταξης ευάλωτων  των κοινωνικά ομάδων (Ε.Κ.Ο.)

Παράλληλα,  πραγματοποιήθηκαν η διάλεξη με θέμα : «Επιστήμη και Ευημερία: Δρόμοι Παράλληλοι» και μία δημιουργική  συζήτηση για τον  ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Οι φοιτητές από το Edge Hill Univercity παρήγαγαν κι έναν αριθμό ταινιών, που έκαναν πρεμιέρα, ενώ το Coventry university, partner του φεστιβάλ πρόβαλλε μεγάλο κομμάτι του φεστιβάλ στην Αγγλία όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Studio New Star Art Cinema

To σινεμά Studio New Star Art Cinema θα φιλοξενήσει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (11-17 Απριλίου 2019)

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας  διεξήχθη στις  2-8 Φεβρουαρίου του 2017 στους ιστορικούς κινηματογράφους Αλκυονίδα και Στούντιο, όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερες  από 150 ταινίες από 30 χώρες. Οι  60 από αυτές  έκαναν πρεμιέρα στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ  απένειμε τότε  για δεύτερη χρονιά το βραβείο Rising Star Award, σε συνεργασία με το βρετανικό Ίδρυμα MMBF. Έγιναν, δε, τα εξής:

Το αφιέρωμα σε νέους Ισπανούς και Ιρανούς σκηνοθέτες, με ιδιαίτερο ύφος και θεματολογία

Workshops με επαγγελματίες του χώρου στο σενάριο, στο αμερικάνικο σινεμά κα στη δημιουργική γραφή.

Το αφιέρωμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση» στις  4 και 6 Φεβρουαρίου 2017.

Το πάνελ συζήτησης με σκηνοθέτες και επιστήμονες με θέμα το  ρόλο των ταινιών -ντοκιμαντέρ στη διάδοση των περιβαλλοντικών επιστημών, ερευνών, καθώς και ανακαλύψεων

Το Workshop  με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση με τη δύναμη των Νέων Μέσων Παραγωγής και Διακίνησης»

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας διεξήχθη   στις 17 – 23 Δεκεμβρίου 2015 στους ιστορικούς κινηματογράφους τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ και STUDIO, καθώς  και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Τότε ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε το masterclass  με θέμα «Mοντάζ, η ποίηση του παραλόγου» από το γνωστό σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης, που μύησε  όλους μοναδικά στα μυστικά της συνάρμοσης.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι  οι: ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια, και τα workshop σε συνεργασία με Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι σινεφίλ γνώρισαν και το  έργο σύγχρονων κινηματογραφιστών, ηθοποιών ή ανθρώπων με μεγάλη προσφορά στον κινηματογράφο, μέσα από τα εξής αφιερώματα:

Στη  αείμνηστη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη, που αγάπησε ιδιαίτερα την ψηφιακή κινηματογραφική γραφή (έγιναν Δύο αφιερώματα  σε  ισάριθμες  διαφορετικές χρονιές),

Στους σκηνοθέτες   Γιάννη Λάμπρου, Γιώργο Κολόζη,   Νίκο Ζερβό,  Νίκο Νικολαΐδη και στην ιδιαιτερότητα του έργου του ίδιου,  Θανάση Ρεντζή, καθώς  και στον πειραματισμό,

Στους ηθοποιούς Λευτέρη Βογιατζή κα  Γιώργο Κουτούζη.

Στην ιδρύτρια της κινηματογραφικής σχολής Χατζίκου Ευγενία Χατζίκου για την προσφορά  της.

«Γνωριμία με ταινίες μικρού μήκους γνωστών σκηνοθετών»  με  πρώτες ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Γιάννη Μαρούδα και Μιχάλη Γαλανάκη.

Έγιναν, δε, αφιερώματα:

Σε βραβευμένες ταινίες άλλων φεστιβάλ (Camera Zizanio και  Wildlife Vaasa Film Festival)

Στο Edge Hill Univercity που οι σπουδαστές δημιουργούν ταινίες ειδικά για το Φεστιβάλ

Στις βραβευμένες ταινίες  Μικρού μήκους του Τόκιο.

Στο Μεταπτυχιακό Τμήμα για τις  Ψηφιακές Μορφές Τέχνης  της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε Περιήγηση σε οικολογικούς προορισμούς μέσα από τα διεθνή φεστιβάλ ( Wildlife Vaasa Festival Φινλανδίας και Wildlife Conservation Film Festivals, Νέα Υόρκη ΗΠΑ – συνεργάτες του Φεστιβάλ).

Στα πλαίσια του 3ου AIDFF ξεκίνησε  και η  νέα  εικαστική Κίνηση με τίτλο «Visual JOURNEYS» μέσω της εικαστικής  έκθεσης  αναγνωρισμένων  εικαστικών δημιουργών  από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε  ένα αφιέρωμα σε εικαστικούς του παρελθόντος, με θέμα «Ψηφιακές Επιτοίχιες Γραφές».

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού  σημειώθηκε στο 3ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας στην αίθουσα « Τρίτσης»  του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, όπου πραγματοποιήθηκε το«1ο Διεθνές Πανόραμα οικολογικών και επιστημονικών ταινιών»  σε συνεργασία με το Φινλανδικό φεστιβάλ Wildlife Vaasa.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού . Πραγματοποιείται, δε,  με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.  Διοργανώνεται από τον Οργανισμό KOYINTA και Tickets Tickets, ενώ έχει συνεργαζόμενες εταιρείες και πολιτιστικούς ανταποκριτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας , καθώς και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Φέτος, στις 11-17 Απριλίου 2019 θα ξαναζήσουν οι σινεφίλ παρόμοιες δυνατές στιγμές στον ιστορικό σινεμά  Studio New Star Art Cinema, όπου το 8ο Διεθνές   Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας αναμένεται να τους «χαρίσει» συγκινήσεις και όμορφες εικόνες. Το νέο σινεμά, γιορτάζει…

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.