Μοναχός, μοναχικός. Ποια είναι η διαφορά;


Οι σκέψεις της Μαρίας

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

Άνθρωπος μόνος - Φωτογραφία: Εικόνα του harutmovsisyan στο Pixabay

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμοπαρδώνη γράφει για τη διαφορά μεταξύ της μοναξιάς και της μοναχικότητας. Φωτογραφια: Εικόνα του harutmovsisyan στο Pixabay

Η μοναξιά και η μοναχικότητα συνδέονται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση για το πραγματικό νόημά τους.

Η μοναχικότητα είναι η συνειδητή επιλογή του ανθρώπου να αποσυρθεί από την κοινωνική ζωή, είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, είτε για πάντα. Μιλάμε για μία απόφαση, που δε δημιουργεί αρνητικό συναίσθημα στον άνθρωπο, που τη βιώνει, διότι είναι η επιλογή του, και αυτό του προκαλεί πραγματική εσωτερική ευδαιμονία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί βεβαίως, για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν έναν μοναχικό τρόπο ζωής. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, όπως είναι η απογοήτευση του ανθρώπου από τις προσωπικές σχέσεις του, με αποτέλεσμα τον κλονισμό του ατόμου, στην αγάπη και στη φιλία, η επιθυμία να θέλει να εξερευνήσει μόνο τον εαυτό του ή έλλειψη διάθεσης.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε, όμως, που μέσα στο διάβα της Ιστορίας, υπήρξαν διάφοροι άνθρωποι εξαιρετικά ευφυείς, οι οποίοι επέλεξαν τη μοναχικότητα για να αφοσιωθούν απροσπέλαστοι στην Επιστήμη τους ή στην Τέχνη (παραδείγματα, όπως ο Leonardo Da Vinci και ο Vincent Van Gogh είναι χαρακτηριστικά).

Από την άλλη,  η μοναξιά είναι επώδυνη για τον άνθρωπο που την υφίσταται, διότι δεν την επιλέγει ο ίδιος ηθελημένα, αλλά είναι το αποτέλεσμα διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων (π.χ. το άτομο χάνει το αγαπημένο πρόσωπό του, σε τροχαίο και μένει μόνο).

Είναι μία κατάσταση επώδυνη για τον άνθρωπο, που τη βιώνει, καθώς τον αναγκάζει να ζει μόνος χωρίς ανθρώπινη συντροφιά. Φυσικά είναι σημαντικό να γνωρίζει πως μπορεί να την αλλάξει,  αν το επιθυμεί. Όταν κάποιος βιώνει ή αισθάνεται μοναξιά, ας βγαίνει έξω και ας περπατάει μόνος. Ας χτυπήσει την πόρτα ενός γείτονα, ας ζητήσει από ένα συγγενή να τον πάρει αγκαλιά, ας μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη του, για αγάπη χωρίς ντροπή και δισταγμό.

Είναι σημαντικό να διαλευκάνουμε το πραγματικό νόημα των λέξεων, για να γνωρίζουμε, πότε αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.