«Μόλλυ Σουήνυ» ποιος είναι ο πραγματικά τυφλός;
15:58:44,08/24/2019

Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο
Για το ποιος είναι ο πραγματικά τυφλός στη ζωή «μιλά» το έργο , «Μόλλυ Σουήνυ» του Brian Friel που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή για πρώτη φορά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) και θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στο φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Οι πρόβες για τη νέα αυτή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ξεκίνησαν ήδη με πολύ προσήλωση στον τελικό προορισμό.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Friel εμπνέεται από το δοκίμιο του νευρολόγου Όλιβερ Σακς «Να βλέπεις και να μην βλέπεις» καθώς και από ένα αληθινό περιστατικό.
Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο.
Ο Φρανκ, ο άντρας της, είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα ολοκληρωθεί μόνον, όταν πάψει να είναι τυφλή. Ο κύριος Ράις, ο χειρουργός, ελπίζει να ξαναβρεί τη χαμένη ιατρική φήμη του, από μια επικείμενη επιτυχημένη επέμβαση.
Μέσα από τρεις παράλληλους μονολόγους παρακολουθούμε την πορεία της Μόλλυ πριν και μετά από την τυφλότητα. Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά ημερολόγια τους. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί να ήταν οι άλλοι…
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1994 στο Δουβλίνο, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και δύο χρόνια μετά μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψει στο Λονδίνο με περγαμηνές, καθώς και βραβεία. Στην Ελλάδα σύστησε ο Αντώνης Αντύπας το έργο στο αθηναϊκό κοινό το 1996 στο «Απλό Θέατρο».
Ο Brian Friel (1929-2015) γεννήθηκε στο Killyclogher της Βόρειας Ιρλανδίας και σπούδασε στο Maynooth, καθώς και στο Μπέλφαστ. Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, με έργα που γνώρισαν επιτυχία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.
Τα κυριότερα από αυτά είναι : «Αμφίβολος παράδεισος» (1959), «Φιλαδέλφεια, σου έρχομαι!» (1964), «Οι εραστές» (1967), «Πολίτες δεύτερης κατηγορίας» (1973), «Ο θαυματοποιός» (1979), «Μόλλυ Σουήνυ» (1985), «Χορεύοντας στη Λούνασα» (1990) και άλλα. Τιμήθηκε με τρία θεατρικά βραβεία Τόνι το 1992 για το έργο του, με τίτλο «Χορεύοντας στη Λούνασα», το οποίο μεταφέρθηκε το 1998στον κινηματογράφο.

Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά ημερολόγια τους. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί να ήταν οι άλλοι…
Συντελεστές
Τη μετάφραση-Σκηνοθεσία έκανε η Γλυκερία Καλαϊτζή.
Τα σκηνικά-Κοστούμια σχεδίασε η Μαρία Καραδελόγλου.
Τη μουσική συνέθεσε ο Κωστής Βοζίκης.
Τους φωτισμούς τοποθέτησε η Δήμητρα Αλουτζανίδου.
Τη σκηνοθέτρια βοήθησε η Άννα Καραμανίδου.
Την παραγωγή οργάνωσε η Μαριλύ Βεντούρη
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί : Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μόλλυ), Γιώργος Κολοβός (Κύριος Ράις) και Βασίλης Χατζηδημητράκης (Φρανκ).
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Από την Τετάρτη έως και την Κυριακή στις 9.15 το βράδυ.
©Typologos.com 2019