Μικτή προσέγγιση για εκπαίδευση λόγω COVID
Eρευνητική εργασία ομάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ρεπορτάζ: Νίκος Μόσχοβος
00:38:58,03/31/2021

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση προέκυψαν από έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Φωτογραφία από Alexandra_Koch από το Pixabay
Η μικτή προσέγγιση ως προς τις μεθόδους της εκπαίδευσης για την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των φοιτητών φαίνεται πως προκύπτει από τις αλλαγές, που επέβαλλε η πανδημία COVID-19. Αυτό προκύπτει από την έρευνα τετραμελούς ομάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ) με τίτλο: «Αλλαγή σε μια Χαοτική Εποχή: Μια μεικτή πολυμεταβλητή προσέγγιση σε προπτυχιακούς φοιτητές για τις αλλαγές που επέβαλε ο COVID-19», που απέσπασε τη 4η θέση στο ενδοιδρυματικό διαγωνισμό «Η έρευνα στην πρώτη γραμμή».
Την έρευνα παρουσίασε η υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χριστίνα Ζουρνά μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαρτίου 2021 για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών εργασιών του συγκεκριμένου διαγωνισμού
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας
Την ερευνητική ομάδα αποτελούσαν η υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χριστίνα Ζουρνά, ο αναπληρωτής Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Ανάλυσης Δεδομένων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Νικόλαος Κουτσουπιάς, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Παπαβασιλείου και η ψυχολόγος – σύμβουλος σταδιοδρομίας (ΜΔΕ Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας) Αικατερίνη Παπακώτα.
Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετηθεί το πώς βίωσαν οι προπτυχιακοί φοιτητές την απρόσμενη αλλαγή από τη διά ζώσης στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση εν μέσω των έκτακτων συνθηκών λόγω της πανδημίας COVID-19 κατά τη διάρκεια του εαρινού εξάμηνου 2019-2020.
Σε τρεις διαδοχικές ερευνητικές φάσεις, συγκεντρώθηκαν πολλά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα (621 απαντήσεις σε κάθε μια από τις κλειστές ερωτήσεις, 21.100 λέξεις στις δύο ανοιχτές ερωτήσεις,28.200 λέξεις από τις ατομικές συνεντεύξεις και περισσότερες από 110 σελίδες κειμένου).

Οι ενδιάμεσης ηλικίας φοιτητές, ήταν οι πιο τυχεροί, αφού βίωσαν ολοκληρωμένα και τις δύο καταστάσεις, βρήκαν θετικά στοιχεία και στις δύο καταστάσεις, καθώς και προσαρμόστηκαν ευκολότερα στις αλλαγές.Φωτογραφία από Tumisu από το Pixabay
Τα ευρήματα
Η ανάλυση των δεδομένων έδωσε σημαντικά ευρήματα σχετικά με:
♦Τις αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση των φοιτητών- φοιτητριών.
♦Τη δυνατότητα της προσαρμογής στην αλλαγή.
♦Τα οφέλη για την πορεία των σπουδών .
♦Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
♦Το βαθμό και την ποιότητα της συμμετοχής στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
♦Το βαθμό ικανοποίησης από τις ενέργειες του πανεπιστημίου Μακεδονίας σε καιρό πανδημίας
♦Τις προτάσεις προς το πανεπιστήμιο Μακεδονίας σχετικά με το μέλλον.
Τρεις ομάδες φοιτητών
Μέσω της εφαρμογής πολύ-μεταβλητών μεθόδων ανάλυσης δεδομένων φαίνεται πως αναδύθηκαν τρεις διακεκριμένες ομάδες φοιτητών, ήτοι:
♦Οι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν μια οργανωμένη προσωπική και οικογενειακή ζωή, ενθουσιάστηκαν με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γιατί μπόρεσαν να συνδυάσουν τις σπουδές με τις τρέχουσες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
♦Οι μικρότερης ηλικίας, κυρίως πρωτοετείς, δυσανασχέτησαν φανερά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς δεν πρόλαβαν να ζήσουν τις εμπειρίες που εμπεριέχει ο όρος «φοιτώ σε πανεπιστήμιο», χάνοντας παράλληλα την αυτονομία τους, το κλίμα του πανεπιστημίου και τις βιωματικές διά ζώσης μεθόδους διδασκαλίας -μάθησης που προσφέρει το ΠΑ.ΜΑΚ.
♦Οι ενδιάμεσης ηλικίας, ήταν οι πιο τυχεροί, αφού βίωσαν ολοκληρωμένα και τις δύο καταστάσεις, βρήκαν θετικά στοιχεία και στις δύο καταστάσεις, καθώς και προσαρμόστηκαν ευκολότερα στις αλλαγές. Είναι φανερά υπέρ ενός συνδυασμού των δύο μεθόδων, ο οποίος αν υιοθετηθεί από το πανεπιστήμιο στο μέλλον, θα μπορεί να καλύψει διαφορετικές ανάγκες των φοιτητών, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει χωριστά η κάθε μέθοδος.
©Τypologos.com 2021