Μύδια σαγανάκι της γιαγιάς Ευδοκίας
Γευστικές Απολαύσεις
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
19:34:05,10/19/2020

Τα μύδια σαγανάκι ήταν μια από τις αγαπημένες συνταγές της γιαγιάς Ευδοκίας, όπως διηγείται η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου.Φωτογραφία από RitaE από το Pixabay
Η γιαγιά Ευδοκία είχε μία φίλη σ’ ένα κοντινό ψαροχώρι.Τώρα βεβαίως αυτό το ψαροχώρι έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο θέρετρο και δεν είναι άλλο από την Κεραμωτή.
Αυτό το χωριό «απλώνεται» σε μία μικρή γραφική χερσόνησο κι είναι το γνωστό λιμάνι που συνδέει την περιοχή της Καβάλας με τη Θάσο.
Η φίλη της γιαγιάς ήταν η Κοκκώνη, η οποία έμενε σ’ ένα ωραίο σπίτι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα με ένα πανέμορφο κήπο «γεμάτο» λαχανικά,που βρισκόταν στην κυρία είσοδο. Η πίσω πλευρά της οικίας συνόρευε με τη θάλασσα.
Εκεί βρίσκονταν αγκυροβολημένη μια βάρκα με την οποία ψάρευαν σχεδόν καθημερινά τα κάθε λογής ψάρια. Έτσι, το μενού συσχετιζόταν κυρίως με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η γιαγιά Ευδοκία παραθέριζε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στην φίλη της, την Κοκκώνη, αλλά μετέβαινε εκεί κι άλλες εποχές του έτους.
Μαγείρευαν συντροφιά και μία από τις αγαπημένες συνταγές τους ήταν τα μύδια σαγανάκι. Όταν μαγείρευε η γιαγιά Ευδοκία έφτιαχνε τα μύδια χωρίς να εμπεριέχουν το κρασάκι που προτείνεται στη συνταγή. Τη μαγείρευε με αρκετό ζουμάκι,ώστε να βουτάμε φρέσκο ψωμάκι!
Υλικά
Για να μαγειρέψουμε τα μύδια σαγανάκι της γιαγιάς Ευδοκίας θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
500 γραμμάρια μύδια ψύχα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού με ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, οι οποίες θα πρέπει να είναι περασμένες στο multi
Μια κουταλιά της σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
1/2 ποτήρι του κρασιού με κρασί
1 φλυτζάνι του τσαγιού με ζεστό νερό
Ρίγανη
Αλάτι – φρέσκο τριμμένο πιπέρι
100 γραμμάρια φέτα (προαιρετικά).
Εκτέλεση
Αν προτιμήσουμε να καταναλώσουμε φρέσκα μύδια, τότε θα πρέπει να τα πλύνουμε πολύ καλά. Ύστερα τα ξύνουμε με προσοχή και με ένα μαχαιράκι, τραβάμε τις μικρές τρίχες. Σ᾿ ένα βαθύ – αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα μύδια με ένα ποτήρι νερό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, αντί για νερό, τα αχνίζουμε με το κρασί. Πετάμε, όσα μύδια δεν ανοίξουν. Αν μας αρέσουν τα μύδια με το κέλυφος, συνεχίζουμε το μαγείρεμα, όπως είναι, αλλιώς αφαιρούμε τη ψίχα και πετάμε το κέλυφος.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα μύδια, καθώς και τη φέτα.
Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 – 15 λεπτά μέχρι και να πήξει.
Ρίχνουμε τα μύδια και τη φέτα (αν βάλουμε), ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας άλλες δυο φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Αν τη θέλουμε νηστίσιμη τη συνταγή, τότε παραλείπουμε τη φέτα.
Εάν δε θέλουμε να καταναλώσουμε κοκκινιστά τα μύδια, τότε αφαιρούμε τη ντομάτα, τον πελτέ και το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας με μουστάρδα, μια μικρή πιπεριά τουρσί ψιλοκομμένη, 2 κοφτές κουταλιές της σούπας με αλεύρι και 1 φλυτζάνι του τσαγιού με νερό.
Σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπεριά στο λάδι, προσθέτουμε τα μύδια, τη μουστάρδα και σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε άνηθο και μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το αλεύρι διαλυμένο στο νερό.Βράζουμε για 5 έως και 10′ λεπτά μέχρι και να πήξει η σάλτσα.
Δυο λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα (αν βάλουμε) κι ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστά τα μύδια σαγανάκι.
Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος, δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 15 λεπτά.
Σας ευχόμαστε καλή όρεξη!

Όταν μαγείρευε η γιαγιά Ευδοκία έφτιαχνε τα μύδια χωρίς να εμπεριέχουν το κρασάκι που προτείνεται στη συνταγή. Με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος μπορούν να καταναλώσουν τα μύδια σαγανάκι και παιδιά. Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay
©Typologos.com 2020