Ο «μεσογειακός τρόπος ζωής-διατροφής» συνδέεται με τους χαμηλότερους κινδύνους για την υγεία
Μπορεί να βοηθήσει τους πυροσβέστες για καλύτερη υγεία!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:52:05,07/10/2020

Οι πυροσβέστες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ξαφνικού καρδιακού θανάτου, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει πως μπορεί να τους βοηθήσει ο «μεσογειακός τρόπος ζωής».
Οι νεαροί πυροσβέστες που ακολουθούν ένα «μεσογειακό τρόπο ζωής-διατροφής» είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) κι εστί πιο πιθανό να έχουν καλή αερόβια χωρητικότητα! Αυτό αναφέρει μια νέα έρευνα του καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Stefanou N. Kales, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine.
Η μελέτη περιλάμβανε 92 άτομα – κυρίως άνδρες, με μέση ηλικία 25,6 ετών – που φοιτούσαν σε δύο ακαδημίες πυρόσβεσης. Οι νεοσύλλεκτοι συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο με τίτλο: «MEDI-Lifestyle», το οποίο αξιολόγησε επτά υγιή χαρακτηριστικά:
Χωρίς παχυσαρκία, χωρίς κάπνισμα, μεσογειακή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, χαμηλή παρακολούθηση της τηλεόρασης (λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα), επαρκή ύπνο (7 έως και 8 ώρες), και τη λήψη ενός μικρού ύπνου . Κάθε αντικείμενο μελέτης αντιστοιχούσε σ’ έναν βαθμό. Τα αποτελέσματα της υγείας συγκρίθηκαν για νεοσύλλεκτους με υψηλές (5 έως 7 βαθμούς) έναντι χαμηλές (0 έως 2 βαθμούς) βαθμολογήσεις τύπου MEDI-Lifestyle.
Οι υψηλότερες βαθμολογίες συσχετίστηκαν με την αυξημένη φυσική κατάσταση και το μειωμένο σωματικό λίπος. Κατά την ανάλυση προσαρμογή βρέθηκε ότι οι νεοσύλλεκτοι με υψηλές βαθμολογίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση: Μάλιστα, για κάθε επιπλέον σημείο της βαθμολογίας βρέθηκε πως ο κίνδυνος της υπέρτασης μειωνόταν κατά 36%
Οι νεοσύλλεκτοι πυροσβέστες, που επέτυχαν υψηλό σκορ στη βαθμολόγηση τύπου MEDI-Lifestyle ήταν πιο πιθανό να έχουν αποκτήσει υψηλή αερόβια χωρητικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για κάθε αύξηση του ενός σημείου της βαθμολόγησης διπλασιαζόταν οι πιθανότητες της υψηλής αερόβιας χωρητικότητας! Η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα κι ο επαρκής ύπνος συνδέθηκαν – επίσης – με την υψηλή αερόβια ικανότητα.
Οι πυροσβέστες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν από επίπονες εργασιακές υποχρεώσεις. Παράλληλα, συσχετίζονται έντονα με συμβατικούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία κι η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Γι’ αυτό το λόγο έχουν προταθεί διάφορες προσεγγίσεις για την προώθηση υγιών συμπεριφορών μεταξύ των πυροσβεστών. Με τη διεξαγωγή μιας περαιτέρω έρευνας μπορεί να αποδειχθεί ότι ένας μεσογειακός τρόπος ζωής– διατροφής δύναται να είναι μια «οδός» για τη μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου σε ασκούμενους πυροσβέστες, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.
«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις των Ακαδημιών πυρόσβεσης, που έχουν σχεδιαστεί για την αύξηση των συνηθειών του υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσαν να προσθέσουν πρόσθετα οφέλη στην προπόνηση της φυσικής κατάστασης που παρέχεται παραδοσιακά στους χώρους αυτούς», καταλήγουν ο Dr. Kales και οι υπόλοιποι συγγραφείς.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι προσπάθειες μείωσης της υπέρτασης –που ήδη μετρήθηκαν στο περισσότερο από το ένα τρίτο των νεοσύλλεκτων πυροσβεστών – μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη μείωση των μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών κινδύνων.
©Τypologos.com 2020