Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο χώρο υγειονομικής περίθαλψης

της Κλαίρης Χαριζάνη

Διοικητικής Διευθύντριας του Γενικού Νοσοκομείου  Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»

22:58:49,08/12/2019
Social media -Φωτογραφία από Thomas Ulrich από το Pixabay

Στο ρόλο των ψηφιακών κοινωνικών μέσων αναφέρθηκε διεξοδικά η διοικητική διευθύντρια Κλαίρη Χαριζάνη με ανάρτηση στο χρονολόγιο του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” στο Facebook. Φωτογραφία από Thomas Ulrich από το Pixabay

Η τεράστια εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλους τους τομείς έχει επηρεάσει εξίσου όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που άπτονται της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τα ιστολόγια (blogs), τα wikis, η κοινωνική σήμανση (tagging), οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργούν ευκαιρίες για νέους τρόπους ενδοεταιρικής συνεργασίας και διαχείρισης της γνώσης, αλλάζοντας το τοπίο στο χώρο της Υγειονομικής Περίθαλψης.

Στην ετήσια στατιστική αναφορά της American Νurse Journal για τα 100 Φιλικότερα Νοσοκομεία με τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το 2017, αναφέρεται ότι τα κοινωνικά δίκτυα όπως, Facebook, Twitter, YouTube, Linkedin, Google+, Pinterest, Instagram and Snapchat θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά επικοινωνιακά εργαλεία των οργανισμών υγείας, δυνατότητα που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της φήμης τους.

Στην Ελλάδα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κοινωνικά επαγγελματικά δίκτυα από τους επαγγελματίες υγείας είναι το Facebook, το Twitter, το Google+ και το Linkedin. Χρησιμοποιούνται ως μέσα δημιουργίας εταιρικής εικόνας, ενημέρωσης, επικοινωνίας και ανάπτυξης σχέσεων με τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και έχουν απίστευτη δυναμική.

Σύμφωνα με την Adweek.com, οι 3 βασικοί τομείς στους οποίους τα κοινωνικά μέσα επηρέασαν ριζικά την ιατρική περίθαλψη είναι:

Οι σχέσεις

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στους ασθενείς, να επικοινωνήσουν, όχι μόνο με επαγγελματίες υγείας εκτός του ιατρείου, του Νοσοκομείου ή και εκτός χώρας, αλλά και με ανθρώπους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις σε παγκόσμια εμβέλεια.

«Μικρές κοινότητες» με την ίδια πάθηση, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς, κυρίως στο Facebook, καθώς προσφέρουν ιατρική ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη, ενώ πολλές φορές λειτουργούν ως μέσο εξεύρεσης χρηματοδότησης, σε περίπτωση που ο ασθενής πρέπει να συγκεντρώσει μεγάλο χρηματικό ποσό για να λάβει τη θεραπεία του.

Η πληροφόρηση

Οι χρήστες του Internet αναζητούν πληροφορίες για θέματα υγείας, καθώς και το κατάλληλο θεραπευτικό κέντρο για την ασθένειά τους ή τον εξειδικευμένο ιατρό αναφορικά με την πάθησή τους. Ωστόσο, τεράστιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για μία λανθασμένη διάγνωση ή θεραπεία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθίσταται η δια ζώσης ιατρική εξέταση.

Νοσοκομεία, κλινικές και επαγγελματίες υγείας, έχοντας αντιληφθεί την τάση αυτή, επενδύουν στην ηλεκτρονική παρουσία τους, επικοινωνούν τις δραστηριότητές τους, προβάλλοντας επιστημονικές δράσεις και πληροφορίες, και «χτίζουν» με τον τρόπο αυτόν,  την εταιρική εικόνα τους, και τη σχέση τους με τους πολίτες-ασθενείς.

Επικοινωνία σε περιόδους κρίσιμων καταστάσεων

Ολοένα και περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα, έχοντας εξασφαλίσει ενεργή παρουσία κοινωνικού δικτύου, ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή για την πρόσβαση στα Επείγοντα και τους χρόνους αναμονής ανά ειδικότητα.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις γεωγραφικής απομόνωσης ή αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων αναγκών (φυσικά φαινόμενα, σεισμοί, πυρκαγιές, πανδημία γρίπης, διαχείριση πολλαπλών θυμάτων), υπάρχει η δυνατότητα παροχής πληροφοριών και οδηγιών ανά πάσα στιγμή.

Η λογοδοσία

Η δύναμη της εξουσίας «άλλαξε χέρια», καθώς ασθενείς και πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκθέτουν τις απόψεις τους, τα παράπονά τους ή την ευγνωμοσύνη τους αναφορικά με την εξυπηρέτηση και την αντιμετώπισή τους από τον θεράποντα ιατρό τους ή το νοσηλευτικό ίδρυμα όπου νοσηλεύτηκαν.

Mία θετική ή αρνητική ανάρτηση στα blogs, γνωστοποιείται σε δευτερόλεπτα σε χιλιάδες ανθρώπους, επηρεάζοντας με όλες τις συνέπειες τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Επίλογος

Tα κοινωνικά δίκτυα έχουν τη δυναμική να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο πληροφόρησης στα θέματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, αποτελούν ένα «όπλο» που μπορεί να εγείρει ζητήματα και ανησυχίες όσον αφορά στις επιπτώσεις στη φήμη και στην ασφάλεια των οργανισμών, καθώς  και των επαγγελματιών υγείας.

Με επαγγελματισμό και επίγνωση των κινδύνων, μπορούν να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν με ασφάλεια οι δυνατότητές τους, εφαρμόζοντας κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση και την κατάχρησή τους, ενώ είναι απαραίτητη η σωστή αξιολόγησή του,  κατά πόσον η χρήση του διαδικτύου διευκολύνει, συμπληρώνει ή περιπλέκει την επικοινωνία του τρίπτυχου «Νοσοκομείο-Γιατρός-Ασθενής».

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι και τα προσδοκώμενα οφέλη, τόσο σε επίπεδο οργανισμών υγείας, όσο και σε ατομικό επίπεδο για τους επαγγελματίες υγείας και τους ίδιους τους ασθενείς.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.