Tι θα σημάνει η ψηφιακή μετεξέλιξη της τηλεόρασης και το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης

Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου- συγγραφέα

00:08:48,07/22/2019
Τεστ τηλεόρασης- Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος γράφει για το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης. Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay

Από την επιστημονική εργασία του ίδιου με θέμα:
«Πολιτική και οικονομική ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης: Θεσμικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της ανάπτυξης και οργάνωσης του τηλεοπτικού πεδίου στην Ελλάδα  από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τη σημερινή εποχή της ψηφιακής μετεξέλιξής του»

Περνώντας από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα αντιμετωπίζει παγκοσμίως η  τηλεόραση μια μεγάλη πρόκληση, η οποία αφορά και στο μέλλον των εγχώριων τηλεοπτικών σταθμών.  Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, ήτοι:

Α. Η τηλεόραση της κινητής τηλεφωνίας ή Mobile TV προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κύκλος εργασιών προ τετραετίας (2013) στον τομέα  «άγγιζε» τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Statista.com αναφέρει πως ο τζίρος του τομέα διαμορφώθηκε το 2015 στα 7,69 δις δολάρια κι αναμένεται το 2014 να εκτιναχθεί στα 17,02 δις δολάρια ανά την υδρόγειο. Όλες οι έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν σήμερα το απαραίτητο λογισμικό πρόγραμμα (π.χ. το nxVision) προγράμματα τύπου flat rate (συνδρομής κατ’ αποκοπής) πρόσβασης στο διαδίκτυο και συνδέσεων της μορφής peer– to – peer (συνδρομής ισοδύναμων δικαιωμάτων) . Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται  οι εταιρείες COSMOTE και  VODAFONE, καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ στο χώρο.

Β. Η μετάδοση ειδήσεων επί συνδρομή τύπου On Demand, που υφίσταται ήδη στο εξωτερικό. Πρακτορεία ειδήσεων και ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι  ο ειδησεογραφικός κολοσσός ΤHOMSON REUTERS παράγουν  ήδη ειδήσεις και ντοκιμαντέρ σε ιδιόκτητα στούντιο.Το ειδησεογραφικό περιεχόμενο  μεταπωλείται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή σε ιδιώτες μέσω αρχείων videocast, podcast,  καθώς  κι άλλων τύπων αρχείων. Σύμφωνα με την έρευνα Jobs of the future  η ειδικότητα  του προσωπικού παρουσιαστή ειδήσεων θεωρείται ήδη ένα από τα επαγγέλματα, που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως μέσα στην περίοδο 2020- 2030 κι εντός της επόμενης 50ετίας.

Γ. Η σύγκλιση  μεταξύ της τηλεόρασης και του  διαδικτύου εξελίσσεται κι αναβαθμίζεται συνεχώς. Στις νέες έξυπνες  τηλεοράσεις τύπου SMART TV  έχουν ενσωματωθεί λειτουργίες υπολογιστών με δυνατότητα πλήρους πρόσβασης σε ιστοσελίδες του  διαδικτύου, σε ειδησεογραφικά τηλεοπτικά πρακτορεία και σε τηλεοπτικές υπηρεσίες  τύπου IPTV (δικτυακής μετάδοσης).

Η  International Telecommunication Union focus group on IPTV ορίζει την  IPTV  ως την  υπηρεσία διαμοιρασμού διαφόρων πολυμεσικών εφαρμογών στη τηλεόραση, στο βίντεο, στο ήχο, στο κείμενο, στα γραφικά, που παράγεται μέσω δικτύων του παγκόσμιου ιστού. Η παραγωγή υλοποιείται μέσω πρωτοκόλλων ή εφαρμογών, που διασφαλίζουν την ποιότητα ως προς την παροχή   των  υπηρεσιών. Τα ίδια πρωτόκολλα διασφαλίζουν   την καλύτερη εμπειρία για το κοινό, την απαιτούμενη ασφάλεια  της σύνδεσης, τη διαδραστικότητα των παραγόμενων προϊόντων και την αξιοπιστία στη μετάδοση. Η υπηρεσία  τύπου IPTV μεταδίδει το τηλεοπτικό  σήμα   μέσω  της ευρυζωνικής σύνδεσης που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας IP μέσω ενός «κλειστού» δικτύου και δε λειτουργεί με το δημόσιο Internet.

Ικανότητες πρόσβασης στην IPTV διαθέτουν σήμερα  πολλά μοντέλα  επιτραπέζιου  υπολογιστή –  tablet – κινητού  τηλεφώνου. Το νέο λειτουργικό σύστημα  της MICROSOFT, WINDOWS 10  για ηλεκτρονικούς υπολογιστές διαθέτει ήδη λογισμικά προγράμματα ή πρόσθετα τύπου app ή plugins  για την παραγωγή  – μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Παρόμοια πρόσθετα ή προγράμματα παρέχει και  το λειτουργικό  σύστημα  LINUX  στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παρόμοια λογισμικά προγράμματα ή πρόσθετα τύπου app ή plugins  παρέχουν μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα οι εταιρείες Apple και Google, καθώς κι ο ανοικτός ψηφιακός περιηγητής Mozilla. Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη εταιρείες, οι οποίες  παρέχουν υπηρεσίες τύπου IPTV στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δ. Η  διαδικτυακή και δορυφορική τηλεόραση υφίσταται ήδη στην Ελλάδα, όπου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο σχετικός τομέας μέσω των πλατφόρμων των  VOVA, COSMOTE, VODAFOVE– HOL, CYTA κλπ. Τα τηλεοπτικά προγράμματα παρέχονται από τις διάφορες πλατφόρμες μέσω διαφόρων πακέτων για διάφορα βαλάντια, ενώ στις ακριτικές περιοχές επιδοτείται δωρεάν η μετάδοσή τους. Πολλά ελληνικά τηλεοπτικά  κανάλια μεταδίδουν ήδη ελεύθερα ή συνδρομητικά  το πρόγραμμά τους,  μέσω του δορυφόρου  HELLAS SAT 2,  που αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και Κύπρου. Τον Ιούνιο του 2017 εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος HELLAS SAT 3, ο οποίος μαζί με τον HELLAS SAT 4, που θα εκτοξευτεί το 2018 θα αντικαταστήσουν το  HELLAS SAT 2.

E. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ενός ενοποιημένου «super desk» ειδήσεων, το οποίο ήδη αποτελεί πραγματικότητα σε μεγάλους ειδησεογραφικούς ομίλους του εξωτερικού. Η νέα αίθουσα παραγωγής ειδήσεων ενοποιεί τα τμήματα του ρεπορτάζ και παράγει ειδησεογραφικό, καθώς και ψηφιακό περιεχόμενο για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην Ελλάδα δεν υφίσταται ακόμα η υλοποίηση αυτού του μοντέλου ανάπτυξης τηλεοπτικής ειδησεογραφίας.

ΣΤ.  Οι εφημερίδες και  η ενημέρωση στα κινητά τηλέφωνα αποτελεί ένα νέο κλάδο, ο οποίος δεν έχει γίνει αντιληπτός ακόμα στην Ελλάδα και παρέχει πολλές δυνατότητες στοχευμένης διαφήμισης.

Ζ. Ειδησεογραφικές υπηρεσίες στοχευμένες στα άτομα με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α.).  Στην Ελλάδα  δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικές υπηρεσίες για  τις ειδικές ομάδες κοινού, οι οποίες διαθέτουν διαφορετικές ικανότητες αντίληψης από το μέσο ακροατή – τηλεθεατή. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπονούνται νομοθεσίες, που θα κληθούν να τις παράσχουν όλοι οι πάροχοι περιεχομένου (Νικολόπουλος, Βασιλόπουλος, Μποζίνη, Μπαζαίος,2009) .

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.