Μελέτη του ECDC δείχνει ότι 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτηρίδια στα αντιβιοτικά

0
90

18:44:09,11/29/2018

Μικροβιολογικό εργαστήριο
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως οι στρατηγικές για την πρόληψη και τον έλεγχο βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά απαιτούν συντονισμό στα επίπεδο σε παγκόσμιο επίπεδο

Μελέτη  του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι περίπου 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως άμεση συνέπεια μιας μόλυνσης λόγω βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.  Επίσης, βρέθηκε πως  το «βάρος»  των συγκεκριμένων  λοιμώξεων είναι συγκρίσιμη  με αυτό της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV / AIDS.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή εκτιμήθηκε  το «βάρος»  πέντε τύπων λοιμώξεων που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά,  για τα οποία φαίνεται ότι προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ε.Ε / Ε.Ο.Χ.).

Το  βάρος της κάθε  ασθένειας μετριέται  από τον  αριθμό των  περιπτώσεων, των  καταλογιστέων θανάτων και ετών ζωής αναπροσαρμοσμένης αναπηρίας (DALYs). Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται στα  δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης Αντιμικροβιακής Αντίστασης (EARS-Net) – εκ του 2015 κι έπειτα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το εκτιμώμενο βάρος των λοιμώξεων με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια στην Ε.Ε. / Ε.Ο.Χ.    κατέστη συγκρίσιμο με εκείνο άλλων λοιμωδών νοσημάτων και από το 2007 σημείωσε αύξηση.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως  οι στρατηγικές για την πρόληψη και τον έλεγχο βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά απαιτούν συντονισμό στα επίπεδο  σε παγκόσμιο επίπεδο,  καθώς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η  μελέτη  κατέδειξε  πως  η συμβολή διαφόρων βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στο συνολικό βάρος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Χαρακτηριστικό είναι πως οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να εκπονηθούν στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου, οι  οποίες θα είναι  προσαρμοσμένες στην ανάγκη κάθε χώρας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Οι ειδικοί εξηγούν  ότι το 75% του βάρους της νόσου οφείλεται σε λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη. Ως εφικτό στόχο υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν τη μείωση αυτού μέσω κατάλληλων μέτρων πρόληψης –  ελέγχου των λοιμώξεων και τη διατήρηση των  αντιβιοτικών.

Με τη μελέτη καταδεικνύεται ότι το 39% της επιβάρυνσης προκαλείται από λοιμώξεις με βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, όπως είναι οι  καρβαπενέμες και η κολιστίνη.

Πρόκειται για μια αύξηση,  που παρατηρείται  από το 2007  και οι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν «ανησυχητική»,   επειδή τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά είναι οι τελευταίες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Σύμφωνα με τους γιατρούς,  όταν  τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά,  τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο ή  σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται  αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι  λοιμώξεις.

Τη μελέτη   εκπόνησαν οι εμπειρογνώμονες του ECDC  μαζί με την  ομάδα  συνεργασίας AMR, ενώ δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση  «The Lancet Infectious Diseases». Τα αποτελέσματα της μελέτης  αξιοποιεί ήδη ο  Οργανισμός  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) για την εκτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης από την αντοχή στα αντιβιοτικά.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

seventeen − eleven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.